Belső vizsgálat indul Hiesz György jogtalan beoltásának ügyében

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elmondta, hogy míg az egyetemi hallgatók tanulmányaik mellett önzetlenül segítik a védekezést, addig mások a közbizalmat próbálják aláaknázni álhírekkel és kamuvideókkal vagy bagatellizálják a vírusjárványt, összeesküvés-elméleteket gyártanak, és a védelmi intézkedések megszegésére biztatják az embereket.

Veres László István
2021. 01. 27. 13:52
null
20190801 Gyöngyös fotó: Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap Anyatejes Táplálás Világnapja. Hiesz György képviselő. Fotó: Czímer Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyöngyösi kórház főigazgatója vizsgálatot rendelt el azzal kapcsolatban, hogy miként kaphatott soron kívül és jogosulatlanul védőoltást Hiesz György, a város polgármestere – hangzott el az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos tudatta, hogy a vakcina manapság aranyat ér, így

az oltópontok akkor járnak el helyesen, ha képeznek egyfajta puffert az oltandók körében. Tehát, ha valaki nem tud elmenni, felvenni az oltást, akkor az ő időpontjára be tudnak hívni valaki mást, aki jogosult az oltásra.

Elmondta, hogy a Pfizer vakcináját a kiolvasztás után 120, a már felbontott ampullát pedig hat órán belül kell felhasználni. Jelezte, hogy az, aki már a második oltását is megkapta, egy hét múlva védettnek tekinthető, ezért mentesül a hatósági házi karantén alól, akkor is, ha közvetlen kontaktszemélynek minősül. Hozzátette, tervezik az ezzel kapcsolatos szabály módosítását.

Hatalmas köszönet a hallgatóknak

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára elmondta, hogy a védekezésben

eddig közel 5200 orvostanhallgató, illetve egyéb egészségtudományi képzésben tanuló hallgató vette ki a részét a pedagógusok, kormánytisztviselők és a szociális területen dolgozók koronavírus-szűréséből, ezren az ország 64 kórházában és egyetemi klinikáin tevékenykedtek, az Országos Mentőszolgálatnál pedig 17 757 műszakban mintegy 2200 fiatal teljesített szolgálatot.

Hozzátette: több más egyetem hallgatói adminisztratív feladatok ellátásával vagy sofőrként vettek részt a járvány elleni védekezésben. – Hatalmas köszönet illeti őket ezért – mondta az államtitkár, hozzátéve a hallgatók most, a vizsgaidőszakban is részt vesznek a járvány elleni védekezésben, ezért kötelességünk az anyagi támogatásuk mellett a tanulmányaikban is támogatni őket. A tevékenységükért krediteket kapnak, két héttel meghosszabbították a vizsgaidőszakot, az egyetemek pedig saját forrásból is adhatnak plusztámogatást a részükre. – Ezek a fiatalok kiemelkedő teljesítményt nyújtó, példamutató, felelős állampolgárai Magyarországnak, akikre a továbbiakban is számítunk – jelentette ki Schanda Tamás. Az államtitkár úgy véli, hogy

míg az egyetemi hallgatók tanulmányaik mellett önzetlenül segítik a védekezést, addig mások a közbizalmat próbálják aláaknázni álhírekkel és kamuvideókkal vagy bagatellizálják a vírusjárványt, összeesküvés-elméleteket gyártanak, és a védelmi intézkedések megszegésére biztatják az embereket.

– Ez a legkárosabb és a legfelelőtlenebb cselekedett a járvány idején, ezért azt kérjük, hogy továbbra is mindenki tartsa be az óvintézkedéseket, mert bár rég óta együtt kell élni a járvánnyal, de már látjuk a végét – hangsúlyozta a miniszterhelyettes, hozzátéve: a Brüsszel által elhibázott központi vakcinabeszerzés miatt kevés oltóanyag van az országban, de a kormány mindent megtesz azért, hogy más forrásokból pótolni tudja a hiányt.

Folyamatosan nő a beoltottak száma

Az előző 24 órában 1004 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 361 881-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 85, többségében idős, krónikus beteg, így a járvány halálos áldozatainak száma 12 198 főre emelkedett, négy százalékuknál volt a koronavírus-fertőzés szövődménye a konkrét halálok – közölte Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos kitért rá, hogy jelenleg 3809 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en szorulnak gépi lélegeztetésre, a gyógyultak száma folyamatosan nő, már 246 596-an épültek fel a betegségből, az aktív fertőzöttek száma pedig 103 087-re csökkent. Müller Cecília beszámolt róla, hogy már közel 152 704 ezer személy vette fel a védőoltást, közülük 17 772-en a vakcina második adagját is megkapták. Ismét felhívta a figyelmet, hogy napokon belül lezárul az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása, ezt követően a bentlakásos szociális intézményekre fókuszálnak.

– Az oltás ütemének csak az oltóanyag mennyisége szabhat határt – közölte, hozzátéve: a kormány a mai ülésén vizsgálja a korlátozások enyhítésének a lehetőségét, ám erre csak akkor kerülhet sor, ha lesz elég vakcina és jelentősen nő a beoltottak száma.

A szakember nagyon jó hírnek nevezte, hogy megérkezett Magyarországra a bamlanivimab hatóanyag első szállítmánya. Mint mondta, ez az antitestekből álló amerikai készítmény passzív immunizációt biztosít, és jelentős javulást idéz elő az enyhe és középsúlyos betegek állapotában. Müller Cecília kitért rá, hogy az enyhe tél következtében számolni kell azzal, hogy

a déli országrészben a mogyoró, a tiszafa és a ciprusfélék már most szórják a pollenjüket. Ezért arra biztatta a pollenallergiásokat, hogy nézzék meg az NNK honlapját, ahol hasznos ismereteket, tanácsokat olvashatnak, például a légúti allergiák, illetve a Covid-fertőzés tüneteivel kapcsolatban.

Folyamatosak az ellenőrzések

Kiss Róbert alezredes beszámolt róla, hogy a rendőrök kedden 135 emberrel szemben léptek fel a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt, így összesen 21 656-ra emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt ez idáig elrendelt intézkedések száma. Tájékoztatása szerint a kijárási tilalommal, illetve a gyülekezések, csoportosulások tilalmával kapcsolatos szabályok megsértése miatt az előző napon 343, a rendelkezés novemberi bevezetése óta pedig összesen 30 202 emberrel szemben intézkedtek.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy a kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szórakozóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt eddig 788 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 204 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 584 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve a benntartózkodás tilalmára vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Az alezredes közlése szerint kedden 2525 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 17 834 személyre vonatkozóan van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 1734-en használják a karanténszabályok betartásának ellenőrzésére kifejlesztett mobiltelefonos applikációt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.