időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Ellepheti a szemét Budapestet

Kárpáti András
2021.01.07. 19:23
Ellepheti a szemét Budapestet

Kritikussá válhat a köztisztasági helyzet Budapesten, miután a Karácsony Gergely-féle városvezetés közel kétmilliárd forinttal csökkenti az FKF büdzséjét, ami miatt háromezer zöld kukát szerelnek le. A fővárosi Fidesz által is erősen bírált döntés meghozatala előtt Karácsonyék nem egyeztettek a budapestiekkel.

„A lakosság lehetőség szerint vigye haza a közterületen keletkezett szemetet” – ezt nem egy nemzeti park vagy erdészet kérte a túrázóktól, hanem a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) várja el a budapestiektől, miután a napokban bejelentették, hogy leszereltetik a fővárosi zöld kukák egyharmadát.

Bár az utcai hulladékgyűjtők megritkításától és a kukaürítő járatok számának csökkentésétől megtakarítást remélnek, attól még nem keletkezik kevesebb szemét, ám erre a városvezetés a fenti kérés tanúsága szerint sincs felkészülve. A nagyjából háromezer hulladéktároló tartály eltávolítása ugyanis – amit január végéig terveznek végrehajtani – azt is jelenti, hogy például számos gyorsétterem és élelmiszerbolt elől is eltűnnek a zöld kukák, ami várhatóan erősen romló köztisztasági állapotokat eredményez majd.

Ráadásul éves szinten alig százhúszmillió forint megtakarítást remélnek a kukaszámcsökkentéstől. Szabóné Müller Tímea, az FKF köztisztasági főigazgatója az InfoRádiónak szerdán arról is beszélt, hogy a fővárostól a tavalyinál közel kétmilliárd forinttal kevesebb forrást kapnak, 9,4 helyett 7,5 milliárd forintból kell gazdálkodniuk.

– Nem az alapvető szolgáltatásokon, hanem a válságkezelés szempontjából nem annyira fontos beruházások halasztásával kellene spórolnia a fővárosnak

– reagált Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP budapesti frakcióvezetője, aki rossz és indokolatlan lépésnek tartja a fővárosi hulladékgyűjtők számának csökkentését. – Ha a szemetesek egyharmada eltűnik, az a mindennapjaink komfortérzetét és egész Budapest tisztaságát fogja rombolni – hangsúlyozta. A politikus abból a szempontból is elhibázott lépésnek tartja a kukák leszerelését, hogy Karácsonyék senkivel nem egyeztettek a döntést megelőzően.

– Úgy tudjuk, a leszerelt zöld kukákat az FKF Szállító úti telephelyére viszik. Ezzel kapcsolatban arról számoltak be forrásaink, hogy ott – szabálytalanul – kommunális és szelektív hulladékkal teli kukákat is tárolnak napokig, ami egyebek mellett közegészségügyi kockázatot is jelent. Ráadásul informátoraink szerint összeöntik a szeméttartályok tartalmát, amit heti egy-két alkalommal szállítanak el.

Mindeközben Karácsonyék a fővárosi cégek dolgozóinak az elbocsátásától is megtakarításokat remélnek.

Mint korábban beszámoltunk róla, a főpolgármester ígéretével ellentétben nem vezetőket, hanem zömében egyszerű beosztottakat küldtek el az FKF-től karácsony előtt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.