Fellép a hálapénz ellen a Nemzeti Védelmi Szolgálat

Már működik a Nemzeti Védelmi Szolgálat új főosztálya, amit a korrupciónak minősített hálapénz elleni fellépésre hozott létre a jogalkotói szándék. Március 1-jétől megbízhatósági vizsgálatokkal keresik a korrupt, például hálapénzt követelő orvosokat.

2021. 01. 21. 6:42
Dézsi Ágnes
Debrecen, 2016. november 23. Dézsi Ágnes háziorvos influenza elleni védőoltást ad be egy páciensnek Debrecenben 2016. november 23-án. Az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már munkába állt a titkosszolgálati módszereket és eszközöket is használó Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztálya. A főosztályon belül három osztályra tagozódott 46 hivatásos rendőr – négy rendvédelmi igazgatási alkalmazott támogatásával – a hálapénzt elfogadók leleplezését kapta feladatul, és március 1-jétől megbízhatósági vizsgálatokkal is keresik a korrupt egészségügyi dolgozókat. Minderről Samu Attila dandártábornok, a Belügyminisztérium sajtófőnöke beszélt elsőként az Inforádióban.

Január elején írtuk meg, hogy bővítik a korrupció ellen is harcoló NVSZ-t, amely a korrupció elleni kormányzati fellépés kizárólagos összehangolója.

Egy négyéves folyamat harmadik lépéseként idén mintegy kétmilliárd forintot adott a kormány az NVSZ korrupció elleni fellépését segítő létszámfejlesztésre.

Az egészséges közélet kialakítása és az egészségügy megóvása a céljuk, nem a kriminalizálás
Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán

A hatékony küzdelmet szolgálja a 2020–2022 közötti időszakra szóló, középtávú Nemzeti korrupcióellenes stratégia is. A Bolcsik Zoltán vezérőrnagy vezette NVSZ létszámfejlesztése évek óta tart, hiszen 2014-től a szervezet alaptevékenységként látja el a korrupcióellenes tevékenységgel összefüggő kormányzati feladatok összehangolását, ami fokozatosan többletmunkaerőt igényel. Csakúgy, mint a rendőrségi törvény 2018-as módosításában foglalt feladatbővülést (a védett állomány megnövekedése) eredményező változások.

Minderről a belügyi sajtófőnök is beszélt. Samu Attila leszögezte:

a hálapénz eddig is üldözendő volt, benne volt a büntető törvénykönyvben, így a január 1-jétől hatályos változás nem annak adását és elfogadását rendeli büntetni, hanem kiterjeszti a korrupciós bűncselekmények körét, nevezetesen a jogosulatlan előny elfogadásával.

Életbe lépett továbbá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, aminek lényeges eleme, hogy az egészségügyben dolgozóknak február 28-ig nyilatkozniuk kell arról, hogy átlépnek-e ebbe a jogviszonyba. Módosult a rendőrségről szóló törvény is, amely a rendvédelmi szervek védelmi szolgálatának hatáskörét kiterjesztette mindazokra, akik az egészségügyi szolgálati jogviszonyt fogják választani a jövőben.

A fentiek értelmében a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) március 1-jétől alkalmazhatja a megbízhatósági vizsgálatot, ami az egészségügyi szolgálati jogviszonyt választókra vonatkozik. A vizsgálat akár névtelen bejelentésre is elindulhat, ügyészi engedély alapján, de egy személy ellen évente legfeljebb három alkalommal.

– A megbízhatósági vizsgálat olyan, a valóságban is előforduló élethelyzet mesterséges kialakítása, amely lehetővé teszi annak ellenőrzését, hogy a vizsgált személy eleget tesz-e a jogszabályokban előírt hivatali kötelezettségének, hogy befolyásmentesen látja el a feladatát, vagyis jogszabályszerűen jár-e el – részletezte Samu Attila dandártábornok, aki arról is beszélt, hogy az NVSZ új főosztályán jelenleg is tart az előkészítő munka, amelynek során olyan élethelyzeteket keresnek, ahol vizsgálhatják a célszemély korrupciós hajlandóságát. Az egészségügy azon területeit is górcső alá veszik, ahol az átlagos egészségügyi ellátásnál nagyobb a korrupciós kihívás.

A Hvg.hu szakújságírója megfogalmazásában: „Az NVSZ [...] filozófiáját tekintve a védelemre, az »őrök« őrzésére fókuszál. Az őrzés alatt védelmet értenek, hiszen például egy korrupt rendőr az NVSZ által védendő rendőrség egészét veszélyezteti, de ugyanez igaz egy korrupt hivatalnokra is.”

E gondolatból levezetve az NVSZ belső kommunikációja is az, hogy az ellenőrzés nem a tisztességes állami dolgozók ellen van, hanem a védelmükben, és akiknek félnivalójuk van velük szemben, azok a becstelen, korrupt emberek. Mint például az a rendőr, aki kenőpénzért cserébe eltekint egy szabálysértéstől, és az az orvos, aki hálapénzt fogad el, miközben munkájáért az államtól fizetést kap.

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.