Növekszik a koronavírus elleni oltás iránti bizalom

Január 11. után is be kell tartani az alapvető higiéniás és járványügyi szabályokat. A vakcinák érkezésével ugyan folyamatos lesz az oltás, azonban a Pfizer–BioNTech oltóanyagának is kell egy hónap, amíg kifejti a hatását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 04. 10:17
null
Salgótarján, 2017. október 24. Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védõoltást ad be páciensének Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védõoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védõoltásra a 60 évesnél idõsebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedõk, valamint a várandós nõk jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba. MTI Fotó: Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyi dolgozók folyamatosan jelentkeznek oltásra, ezáltal pozitív példát mutatnak mindazok számára, akik eddig bizonytalanok vagy szkeptikusak voltak az oltással kapcsolatban – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A szakember kiemelte, hogy a jelenlegi helyzetben fontos a szolidaritás: – Minden védőoltásnál igaz, hogy ha a lakosság nagy része be van oltva, akkor azok is védve vannak, akik valamilyen oknál fogva nem kaphatják meg az oltást – fogalmazott Galgóczi.

Az influenzánál is azt javasolják, hogy ha van olyan személy a családban, aki nem oltható, mint például az újszülöttek, akkor a családtagok legyenek beoltva, ezáltal megvédve a fertőzés ellen a nem beoltott családtagot is.

Műsorvezetői kérdésre válaszolva, miszerint sokan attól tartanak az új oltással kapcsolatban, hogy az genetikai módosításokat hajt végre az emberi szervezetben, Galgóczi Ágnes kifejtette, hogy

az oltóanyagban mRNS hírvivő molekula van, amely egy fehérjét kódol. Nem tud beépülni a genetikai állományunkba, és nem fog genetikai módosítást előidézni a sejtjeinkben.

Az oltással kapcsolatos ellenjavallatokról elmondta, az OGYÉI honlapján elérhető az alkalmazási előirat és a betegtájékoztató. A Pfizer-vakcina krónikus betegek számára is adható. Néhány ellenjavallat van: az akut lázas betegség, amely egyébként is általános ellenjavallat védőoltás szempontjából, a várandósság, illetve a vakcina valamely összetevőjével szembeni allergia. Tizenhat éves kor fölött mindenki számára javallott.

Aki három hónapon túl esett át a fertőzésen, az már kérje a védőoltást, amely a fertőzés kiállását követően bármikor adható.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.