Helyretették Szél Bernadettet kapcsolati erőszak ügyben

Hajas Barnabás, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára nyílt levelet intézett a képviselő asszonyhoz, és találkozóra hívta.

2021. 01. 20. 16:42
null
Hajas Barnabás: A mostani jogalkotás a témakör hosszabb ideje halogatott felülvizsgálata Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajas Barnabás, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára nyílt levélben válaszolt Szél Bernadett független, baloldali országgyűlési képviselő január 18-án közzétett Facebook-bejegyzésére, amelyben a kapcsolati erőszak áldozatai iránt érzett aggodalmának adott hangot. Az államtitkár közölte, a hazai áldozatsegítési rendszer hatósugara az áldozatok meglehetősen széles körét lefedi, nem csupán a kapcsolati erőszak sértettjeire, hanem valamennyi bűncselekmény és a tulajdon elleni szabálysértések elszenvedőire is kiterjed.

Az Igazságügyi Minisztérium a 2020-as esztendőt az áldozatsegítés éveként hirdette meg. Ennek jegyében jelentős reformokat hajtottak végre

– közölte Hajas Barnabás.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Mint írja, Magyarország kormánya elfogadta az állami áldozatsegítés rendszerének továbbfejlesztéséről szóló jelentést, melynek nyomán a minisztérium haladéktalanul megkezdte egy új szemléletű, az áldozatok közvetlen elérésén alapuló modell bevezetését. Az egyes, igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény több rendelkezést érintően módosította a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi törvényt. A 2021. január 1-jétől hatályba lépett jogszabályi változások számos ponton könnyítik meg az áldozatsegítő szolgáltatások igénybevételét a bajbajutottaknak.

Az államtitkár felhívta a képviselő figyelmét arra is, hogy az intenzív jogszabály-előkészítő munka mellett a minisztérium az áldozatsegítésről szóló kormányhatározat végrehajtásában is jelentős eredményeket ért el: a múlt évben megduplázta áldozatsegítő központjainak számát.

Az előző kormányzati ciklusban megnyitott budapesti, miskolci és szombathelyi központ mellett napjainkban már Pécsett, Szegeden és Kecskeméten is felkészült és elhivatott szakemberek várják a hozzájuk forduló áldozatokat

azért, hogy személyre szóló tájékoztatást adjanak az érdekérvényesítés elősegítéséről, valamint a különböző segítségnyújtási szolgáltatásokról. Ennek részeként pszichológusok bevonásával lehetőséget adnak a lelki trauma feldolgozásához, jogi segítségnyújtást biztosítanak, valamint hozzásegítik az áldozatokat az állam által nyújtható pénzügyi támogatások – úgyis mint azonnali pénzügyi segély, kárenyhítés – igénybevételéhez.

„Meggyőződésünk szerint az áldozatsegítés szervezetrendszerének dinamikus és eredményes fejlesztése együttműködő partnerek nélkül elképzelhetetlen. Ezért szoros szakmai kapcsolatban állunk a kormányhivatalok szakterületi munkatársaival, a rendőrséggel, a polgárőrséggel, valamint számos egyházi és civil szervezettel” – közölte Hajas Barnabás.

Ezek után az államtitkár gyakorlati esetek ismertetésével is igyekezett illusztrálni a széles körű összefogást. Példaként említette, hogy

az Áldozatsegítő Központok a múlt évben – sok egyéb bűncselekmény áldozata mellett – több kapcsolati erőszak áldozatává vált személyen is segítettek.

Ezek között olyan eset is volt, amelyben az egyik központ a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat, valamint az Ökumenikus Segélyszervezet aktív közreműködésével az áldozatot rövid időn belül menekítette védett szálláshelyre. Történt olyan eset is, amikor egy tizenéves lány autóval szórakozni indult akkori barátjával, csakhogy a jármű nem az előzetesen beígért buli helyszínén állt meg, hanem külföldön, ahol az áldozatot prostitúcióra kényszerítették, azután harmadik országba vitték tovább. Onnan sikerült elszöknie, majd pedig az áldozatsegítő központ munkatársaitól kért és kapott szakszerű segítséget.

Mindezek után Hajas Barnabás arról tájékoztatta a képviselőt, hogy

a veszélyhelyzet első kihirdetése óta a minisztérium áldozatsegítő központjaihoz 1810 fő fordult személyesen segítségért. A hét minden napján, éjjel-nappal ingyenesen hívható áldozatsegítő vonal (06-80-225-225) – amely úgyszintén az Igazságügyi Minisztérium fenntartásában üzemel – 9179 hívást fogadott. A munkatársak ugyanezen időszakban 284 kapcsolati erőszak áldozatának nyújtottak komplex támogatást.

Megjegyezte: őszintén reméli, hogy a képviselő asszony számára a kapcsolati erőszak elleni fellépés nemcsak néhány rövid Facebook-bejegyzés erejéig érdekes. Szélesebb körű ismeretszerzéscéljából Szél Bernadett figyelmébe ajánlotta az áldozatsegítéshez kapcsolódó kommunikációs kampányban létrehozott Vansegítség.hu weboldalt, valamint az Áldozatsegítő Központok elnevezésű Facebook-oldalt. Tájékoztatása szerint ezen felületeken megtekinthető – számos tájékoztató cikk mellett – a problémás élethelyzeteket megjelenítő podcast-sorozat is. A mindennapokban előforduló szituációkat szakemberek értelmezik és elemzik. Az elmúlt esztendő utolsó napjaiban feltöltött, kapcsolati erőszakkal foglalkozó epizód több mint hatszázezer felhasználót ért el social media csatornákon. „Örömmel vennénk, ha a videók megosztásával Képviselő Asszony is támogatná az áldozatsegítés nemes ügyéért végzett elkötelezett munkánkat” – üzente Szél Bernadettnek az Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

Végezetül pedig felajánlotta a személyes párbeszéd lehetőségét is. Közölte: készséggel áll a képviselő asszony rendelkezésére egy előre egyeztetett időpontban, a találkozó ideális helyszíne pedig bármelyik áldozatsegítő központ lenne. Mivel mindketten pécsi kötődésűek, Hajas Barnabás a Pécsi Áldozatsegítő Központot ajánlotta Szél Bernadettnek a megbeszéléshez. Levele végén az államtitkár hangsúlyozta, hogy bízik a bűncselekmények áldozatainak megsegítéséhez szükséges teljes körű társadalmi összefogásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.