Hiánypótló állami segítséget kapnak a családfakutatók

A Magyar Nemzeti Levéltár szervezeti keretein belül Családtörténeti Kutatóközpont kialakítására kerül sor.

Forrás: Magyar Közlöny, MTI2021. 01. 01. 15:09
null
Gyorsabb és hatékonyabb adatforrás Forrás: MyHeritage
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiánypótló megoldással támogatja a kormány a családtörténeti kutatásokat. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint

Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a Magyar Nemzeti Levéltár szervezeti keretein belül Családtörténeti Kutatóközpont kialakítására kerül sor, továbbá digitalizálják az 1895 és 1980 között kiállított anyakönyvek közlevéltárban őrzött másodpéldányait is,

hogy könnyebb legyen a családfakutatás. A program felelőse Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere lesz, akinek az irányításával 2022. március 31-ig kell létrehozni a Családtörténeti Kutatóközpontot. A nemrégiben megjelenő kormányhatározat szerint a központ feladata a családtörténeti források feltárása és digitalizálása, az eredeti iratok digitális másolataihoz való elektronikus hozzáférés elősegítése, a családtörténeti kutatásokat elősegítő tartalom- és szolgáltatásfejlesztések megvalósítása, mindezek élményszerű bemutatása, valamint a családtörténeti kutatások módszertani támogatásának díjmentes szolgáltatásként történő ellátása lesz, valamint térítés ellenében családtörténeti kutatásokat is végezhet.

A nemzeti, közösségi és egyéni identitás erősítését és megőrzését elősegítő

családtörténeti kutatások támogatására a kormány 443,4 millió forintot szán a 2022-es költségvetésből, a Családtörténeti Kutatóközpont működtetésére pedig 2023-tól évi 112,4 millió forintot kíván fordítani.

Az 1895–1980 között keletkezett állami anyakönyvek digitalizálására pedig a 2022-es központi költségvetés tervezésekor a kormány ötszázmillió forintot különít el.

A napokban megjelent kormányrendeletben foglaltakat a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) is méltatta, hangsúlyozva, hogy a tervezett digitális adatközpont jelentősen felgyorsíthatja majd a kutatók munkáját, akik nemcsak az anyaországi, hanem a határokon túli kapcsolatok felkutatásával is foglalkoznak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.