időjárás 36°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Hiánypótló állami segítséget kapnak a családfakutatók

Elek Nikoletta
Forrás: Magyar Közlöny, MTI
2021.01.01. 15:09
Hiánypótló állami segítséget kapnak a családfakutatók

Hiánypótló megoldással támogatja a kormány a családtörténeti kutatásokat. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint

Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a Magyar Nemzeti Levéltár szervezeti keretein belül Családtörténeti Kutatóközpont kialakítására kerül sor, továbbá digitalizálják az 1895 és 1980 között kiállított anyakönyvek közlevéltárban őrzött másodpéldányait is,

hogy könnyebb legyen a családfakutatás. A program felelőse Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere lesz, akinek az irányításával 2022. március 31-ig kell létrehozni a Családtörténeti Kutatóközpontot. A nemrégiben megjelenő kormányhatározat szerint a központ feladata a családtörténeti források feltárása és digitalizálása, az eredeti iratok digitális másolataihoz való elektronikus hozzáférés elősegítése, a családtörténeti kutatásokat elősegítő tartalom- és szolgáltatásfejlesztések megvalósítása, mindezek élményszerű bemutatása, valamint a családtörténeti kutatások módszertani támogatásának díjmentes szolgáltatásként történő ellátása lesz, valamint térítés ellenében családtörténeti kutatásokat is végezhet.

A nemzeti, közösségi és egyéni identitás erősítését és megőrzését elősegítő

családtörténeti kutatások támogatására a kormány 443,4 millió forintot szán a 2022-es költségvetésből, a Családtörténeti Kutatóközpont működtetésére pedig 2023-tól évi 112,4 millió forintot kíván fordítani.

Az 1895–1980 között keletkezett állami anyakönyvek digitalizálására pedig a 2022-es központi költségvetés tervezésekor a kormány ötszázmillió forintot különít el.

A napokban megjelent kormányrendeletben foglaltakat a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) is méltatta, hangsúlyozva, hogy a tervezett digitális adatközpont jelentősen felgyorsíthatja majd a kutatók munkáját, akik nemcsak az anyaországi, hanem a határokon túli kapcsolatok felkutatásával is foglalkoznak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.