Taktikát váltottak az embercsempészek

Már az év első hetében 2331 migránssal szemben intézkedtek a határvadászok.

Végh Attila
2021. 01. 11. 13:53
Elfogott határsértők
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első hetében sem csökkent a migrációs nyomás Magyarország határain. Az Országos Rendőr-főkapitányság által közzétett nyilvános adatok összegzése szerint tavaly 44498 esetben kellett intézkedni illegális migráció, illetve tiltott határátlépés és embercsempészet miatt a határ menti főkapitányságok rendőreinek, a Készenléti Rendőrség határvadászainak és a Nemzeti Nyomozó Iroda migrációs ügyekkel foglalkozó bűnügyi egységeinek. Ez átlagosan heti nyolcszáznegyven rendőri intézkedést jelentett, amiben benne van az is, hogy a koronavírus első hullámának idején, hét héten át, 2020 márciusában és áprilisában teljes határzár, Szerbiában pedig kijárási tilalom volt. Ehhez képest 2021 első hetében 2331 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök. 1247 migránst értek tetten határsértés közben, 1058 az országba jogszerűtlenül bejutott illegális bevándorlót már az ország belterületén fogtak el, és 26 embercsempész ellen is büntetőeljárás indult.

Fotó: Police.hu

A Magyar Nemzet információi szerint a bűnügyi felderítés adatai arra utalnak, hogy a nyomás ereje nem fog csökkenni az elkövetkező hetekben, mivel Belgrádban, Újvidéken és Szabadkán is egyre több az Európa nyugati felébe készülő, többségében szír vagy afgán migráns. A szervezett embercsempészbandák a múlt év sorozatos, magyarországi embercsempészbukásai után új sofőröket toboroztak, taktikát váltva, német, osztrák, magyar és lengyel sofőröket és autókat vonva be üzletbe, de a hatékonyságon ez nem változtatott, a magyar rendőrség az év első tíz napjában is sorra fogta el az embercsempész-szállítmányokat. A bűnügyi információk szerint a magyar rendőrök sikereire hivatkozva

a kockázat növekedésével árat is emeltek az embercsempészek, csak akkor megy ezer euró alá az ár, ha a migránsok vállalják, hogy minél többen, kamionok rakterébe zsúfolódva indulnak útnak.

2021-ben már három ilyen teherautót is feltartóztattak a rendőrök, csak ezekben a járművekben százhetven migráns volt. Az egyik – az embercsempészbanda pénzén bérelt – kamiont egy olyan, 52 éves magyar sofőr vezette, aki nem rendelkezett bejelentett magyarországi lakhellyel, valószínűleg direkt azért, hogy a rendőrség ne tudja elérni, a bíróság letartóztatta.

A rendőrség idén már három, migránsokkal teli teherautót tartóztatott fel
Fotó: Police.hu

Az év első tíz napjában lebukott embercsempészek között két magyar, két román és két lengyel férfi volt, a többiek osztrák vagy német menekültstátusszal, oltalmazotti jogviszonnyal, iratokkal rendelkező fiatal szír férfiak voltak, akik öt éve maguk is embercsempészek segítségével jutottak be Magyarország területére, majd a magyar rendőri intézkedések után hivatalosan kerültek Nyugat-Európába. Az embercsempészek szívesen alkalmazzák ezeket a fuvarosokat, akik tolmács nélkül tudnak beszélni az illegális bevándorlókkal, de magukkal az embercsempészbanda vezetőivel is, akik között a szerb bűnözők mellett szintén vannak szír és török maffiózók is.

A Magyar Nemzet információi szerint a Szerbiából irányított szervezett embercsempészbandák árai a megnövekedett kockázati tényező miatt ma már csak három határsértési kísérletre érvényesek, így ha a migránst harmadszor is elfogják és visszakísérik a magyar rendőrök, akkor a következő fuvarért már megint fizetni kell. Korábban ez úgy működött, hogy a csempészeknek odaadott 300–1300 euró közötti tarifa a nyugatra fuvarozásra szólt, és nem volt kikötve a sikertelen próbálkozások száma.

Az embercsempészek felső kategóriás személygépkocsikat bérelnek az utakra
Fotó: Police.hu

A 2015 augusztusi, az ausztriai Pandorfban 71 migráns halálát követelő eset után a szervezett embercsempészek öt-hat főnél több migránst nem rejtettek el kamionokban, nők és gyerekek fuvarozását pedig nem is vállalták. Ma már csak az utóbbi érvényes,

nőket és gyerekeket ma sem visznek kamionban, a családokat továbbra is személyautókban próbálják keresztülcsempészni Magyarországon.

Itt is változott a taktika, a korábban embercsempészetre használt régi típusú, román, ukrán vagy olasz rendszámú zárt mikrobuszok helyett német és osztrák rendszámú, felső kategóriás személygépkocsikat bérelnek az utakra. A magyar rendőrök hamar kiismerték az új módszert, csak január első tíz napjában négy ilyen bérautós csempész ellen indult nyomozás. Egyikük, miután karambolozott a bérautóval, megpróbált gyalog elszökni a rendőrök elől, de két óra múlva őt is elfogták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.