Jogellenes a hős rendőröktől követelt sérelemdíj

Nem hibáztak az Újpesten fegyvert használó rendőrök. Ezért bármiféle sérelemdíj követelése rajtuk nem csupán jogszerűtlen, érthetetlen is. Ha a rendőrök által megvédett család úgy érzi, bajban van, az áldozatsegítő szolgálathoz kellett volna fordulniuk.

Végh Attila
2021. 01. 22. 13:48
Újpest rendőrség fegyverhasználat
Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szolgálat Teljesítés Közben Alapítvány jogi képviselője szerint akadálytalanul kizárható, hogy a tavaly karácsonykor fegyverüket használó rendőröktől illetve a rendőrségtől sérelemdíjat követeljenek azok, akik biztonságát a két rendőr saját élete kockáztatásával védte meg. Borbély Zoltán ügyvéd, volt ügyészségi szóvivő a Magyar Nemzetnek elmondta, a jogos védelmi helyzet büntető – és polgári jogi szempontból is kizárja a jogellenes károkozás tényét, semmiféle jogi akadálya nincs az alaptalanul követelt sérelemdíj elutasításának, kizárásának. A rendőrök parancsnokai a vizsgálat során a fegyverhasználatot jogszerűnek és szakszerűnek minősítették, jelenleg a Fővárosi Nyomozó Ügyészség vizsgálja a több ember ellen elkövetett emberölés kísérletének és az ezt a vészhelyzetet elhárító rendőri intézkedésnek a részleteit.

Fotó: MTI

segítség a járőröknek

Mátyás Zsolt, a 2018-ban Újpesten, szolgálatteljesítés közben autóbalesetben elhunyt rendőr, Mátyás Balázs törzsőrmester édesapja fia emlékére hozta létre feleségével alapítványát, mellyel a rendőri szolgálat teljesítése közben megsérült, bajba jutott rendőröknek nyújtanak anyagi, orvosi és jogi segítséget. Amikor az alapítvány elnöke értesült a 2020 december 24-ei újpesti, rendőröket ért támadásról illetve fegyverhasználatról azonnal felajánlotta segítségét a hős járőrpár tagjainak. Mint ismeretes, tavaly karácsony napján egy újpesti társasház lakói kértek rendőri segítséget, mert egy idegen férfi, késsel a kezében be akart törni hozzájuk. Az őrjöngő férfi a veszélyhelyzetbe került civil polgárok védelmére kiérkező rendőrökre támadt, mindkét rendőrt meg akarta ölni, kése szúró mozdulataival az egyik járőrt többször, életveszélyesen megsebesítette. A másik járőr is megsebesült, de a hős rendőrnő, Szarvas Erika őrmester, a hivatásos rendőrökre érvényes szolgálati törvény értelmében lőfegyvert használt, a lövések eredményeként a támadót sikerült megállítani, halálos sérülést szenvedett. A több helyen megszúrt rendőrt, Lingvai Péter őrmestert válságos állapotban vitték kórházba, szerencsére az azonnali orvosi segítség megmentette az életét. A két rendőr a fegyverhasználattal egy család életét is megvédte, ha a drog hatása alatt álló késes támadónak sikerült volna bejutnia a lakásba nagy valószínűséggel az ott tartózkodókkal szemben is használta volna a kését.

A megmentett család először megkszönte a rendőrök hősiességét, ezt több alkalommal közösségi oldalakon is megosztották, ám idén januárban változott az álláspontjuk. Ügyvédet fogadtak, szerintük a rendőrök fegyverhasználata során ők is életveszélybe kerültek, rettegtek, emiatt sérelemdíjat követelnek.

Fotó: MTI

Jogos védelmi helyzet

Borbély Zoltánt, a Szolgálat Teljesítés közben Alapítvány jogi képviselőjét az alapítvány kuratóriumának elnöke a sérelemdíj követelésére reagálva bízta meg a két rendőr érdekképviseletével.

Az ügyvéd szerint az adott esetben tényként ismert jogos védelmi helyzet teljesen kizárja, hogy bármiféle sérelemdíj megállapítható legyen akár az intézkedő rendőrök, akár a rendőrség részéről, a jogellenes károkozás és a veszélyeztetés lehetősége is kizárható.

Az alapítvány ügyvédje a Magyar Nemzetnek elmondta, a nyomozó ügyészség természetesen nagyon aprólékosan elemzi a fegyverhasználat minden momentumát, a lövések számszerűségét, sorrendjét is. A rendőrönő előtt a fegyverhasználatnál egy cél lebegett, menteni akarta társa, a lakásban tartózkodó veszélyeztetett civilek és a saját életét is. Borbély Zoltán hozzátette, az őrmesternő a falon nem látott át, nem tudta ott hányan, milyen helyzetben, pontosan hol tartózkodnak, de az ajtófélfán fordulatot kapott lövedékek nem veszélyeztettek ténylegesen senkit sem.

Érthetetlen, a korábban a rendőröket dícsérő család álláspontja miként változott meg és most már miért kérnek kártérítést a rendőröktől. Fordulhattak volna jogsegélyért az áldozatsegítő központokhoz is, ahol pszichológusi sőt, anyagi támaogatást is kaphattak volna. Nem egyedül találták ki a sérelemdíj követelését, jogi anomália, hogy az ehhez hasonló esetekben ügyvédek lesnek a rendőri intézkedések vétlen mellékszereplőire, hogy pénzt szerezhessenek.

Nem elég egy lövés

Molnár Gábor biztonságtechnikai szakértő évekig szolgált a rendőrség különleges egységeiben, több olyan bűnöző elfogásában is részt vett, ahol a rendőröknek fegyvert kellett használniuk. A Magyar Nemzetnek elmondta, az amerikai rendőröknek külön kiképzésben oktatják, hogy

egy láthatóan drog hatása alatt álló, magából kivetkőzött fegyveres támadóval szemben nem elég egy lövést leadni, még találat esetén is viszi tovább a bűnözőt a kábítószer.

Ráadásul a célba vett támadó sem áll egy helyben, mozog, jelen esetben nekitámadt a rendőrnőnek is, miközben a lővonalban ott volt a földön a sérült, vérző járőrtárs is, egyértelmű, hogy a fegyverét használó rendőr csak egy méteres magasság felett adhatott le célzott lövést.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.