Karácsony beszedeti a szemétkosarak egyharmadát Budapest utcáiról

Különös elképzelése van a főváros utcáinak tisztán tartásáról Karácsony Gergely főpolgármesternek. A hulladékgyűjtők számának növelése helyett, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. megkezdte a zöld hulladékkosarak egyharmadának a beszedését, ezzel a kukaürítő járatok számának csökkentését szeretnék elérni. A főpolgármester tavaly végén még azt ígérte: a fővárosi önkormányzat magán kezdi a spórolást, a munkavállalókat és a lakosokat nem érinti a cégek összevonása.

2021. 01. 05. 16:48
null
2020.10.14. Budapest Karácsony Gergely főpolgármester új kukásautókat ad át Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A lázas spórolást valóban az utcai hulladékgyűjtők számának csökkentésével kell kezdeni? Budapest utcái amúgy is rendkívül szemetesek, és a köztéri kukákból gyakran folyik ki a szemét. Mi lesz akkor, ha a hulladékgyűjtők számát harmadával csökkenti a Karácsony Gergely vezette főváros? Még több szemét és kosz az utcákon? Bravó!” – reagált a budapesti Fidesz arra a hírre, amely szerint az FKF megkezdte a hulladékgyűjtő-kosarak egyharmadának a beszedését. Hozzátették: egy élhető városhoz megfelelő számú hulladékgyűjtőre és köztéri illemhelyre van szükség. Ehhez pedig nem csökkenteni, hanem növelni kellene a számukat.

„Karácsony Gergely miért nem figyelt inkább oda a Lánchíd felújítására, hogy az ne 5 milliárd forinttal drágább legyen? Miért volt szükség a BKV buszmutyira? Miért hagyta csúszni az M3 metró felújítását, hogy az is drágább legyen? És miért a tanácsadóinak számát növeli a spórolás helyett?” – tette fel a kérdést a Fidesz–KDNP fővárosi frakciója.

A Népszava kedd reggel arról írt, hogy a főváros eddig nem jelentett csődöt, cégei viszont lázas spórolásba kezdtek. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) például csaknem egyharmadával csökkentette az utcai hulladékgyűjtők számát. A létszámfelettinek ítélt zöld kukák begyűjtését már meg is kezdték a cég munkatársai. Az utcai hulladékgyűjtők megritkításától remélt megtakarítás egyébként nem a kevesebb szemétből származik, hanem a kukaürítő járatok számának csökkentéséből.

A Magyar Nemzet korábban megírta: számos körülmény mutat arra, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester által bejelentett megszorítási intézkedések következményeképpen küldtek el dolgozókat – többségében egyszerű beosztottakat – az FKF-tól. Ha bebizonyosodik, hogy az elbocsátásokról Karácsony megszorító csomagjának bejelentése után döntöttek, az különösen kínos lenne a baloldali városvezetésnek, hiszen a főpolgármester azt ígérte: csak vezetői és politikai pozíciókat szüntetnek meg, ám az FKF-től zömében egyszerű beosztottakat, köztük négy fizikai dolgozót küldtek el.

Lapunk birtokába került egy december elején kelt belső levelezés is, amelyben a főváros vezetése arra szólította fel a cég valamelyik vezető tisztségviselőjét, hogy ne olyan ütemben küldjék el a dolgozókat, hogy az már csoportos leépítésnek minősüljön.

Még november közepén Karácsony Gergely arról beszélt az ATV Híradónak, hogy takarékossági csomaggal készül 2021-re a főváros. A főpolgármester hozzátette: saját magukon is spórolnak majd, de így sem lesz elég pénze a fővárosnak, hogy biztosítsa a közszolgáltatások színvonalát.

„A tervek szerint sok olyan beruházást kell elhalasztani, amely hozzájárul a biztonságos városüzemeltetéshez. A kátyúzás mellett a csőhálózatok fejlesztésére és a víziközmű-hálózat karbantartására is kevesebb juthat” – jelentette ki Karácsony az ATV Híradónak.

Mostanra kiderült, hogy a szemétszállítás is áldozatul esett a meghirdetett spórolásnak. Ez pedig járvány idején különösen veszélyes lakosságellenes kísérlet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.