Kevés a vakcina, ezért halad lassan az oltási program

A koronavírus-fertőzés következtében elhunytak négy százalékánál nem találtak semmilyen társbetegséget.

Veres László István
2021. 01. 26. 13:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világon már százmillióan fertőződtek meg, a járvány következtében elhunytak száma pedig meghaladta a 2,2 milliót. Hazánkban a 25 oltóponton, a városi kórházakban, valamint az idősotthonokban is serényen zajlik az oltások beadása, azonban egész Európában, így Magyarországon is kevés a vakcina – közölte Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos megismételte, hogy a héten több mint 36 ezer ember beoltására elegendő Pfizer és kilencezer főnek elegendő Moderna-vakcina érkezik Magyarországra. Elmondta: az előző napon 459 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 360 877-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 89, többségében idős, krónikus beteg, így a járvány halálos áldozatainak száma 12 113 főre emelkedett.

Az elhunytak közül a legfiatalabb 50, a legidősebb pedig 97 éves volt. Tudatta, hogy a járvány kezdete óta négy százalékra tehető azon elhunytak száma, akiknél nem találtak semmilyen társbetegséget.

Az országos tiszti főorvos kitért rá, hogy jelenleg 3815 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 263-an szorulnak gépi lélegeztetésre, a gyógyultak száma folyamatosan nő, már 244 681-en épültek fel a betegségből, az aktív fertőzöttek száma pedig 104 083-ra csökkent. Müller Cecília beszámolt róla, hogy már csaknem 150 ezer személy kapta meg a védőoltást, közülük 12 639-en a vakcina második adagját is megkapták már. – Ez a szám azonban még túl alacsony ahhoz, hogy enyhíteni lehessen a korlátozásokon. Arra törekszünk, hogy minél több oltóanyagot beszerezzünk – hangsúlyozta a szakember, majd felhívta az egészségügyi dolgozók figyelmét, hogy ha valamilyen okból még nem jelentkeztek az oltásért, akkor tegyék meg, mert az oltási tervnek megfelelően szeretnének továbblépni a sorban. Müller Cecília tájékoztatása szerint

Magyarországon 1600 idősotthon és 300 egyéb bentlakásos otthon van, ahol a következő időszakban oltani fognak. – Azonban még csak nyolcvan intézménybe tudtunk eljutni, mert ennyi vakcina áll rendelkezésre – jegyezte meg, hozzátéve: az elhunytak többségében az idősek közül kerülnek ki, ezért őket előre sorolják az immunizáció folyamatában.

A tiszti főorvos beszámolt arról is, hogy világszerte egyre több vírusmutánst fedeznek fel, amelyek közül a brit variáns ellen a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák megfelelő védelmet adnak. – Arról azonban még nincs elég információ, hogy a dél-afrikai és a brazil mutáns ellen is jók-e ezek a szérumok. Éppen ezért az NNK laborjában ilyen szempontból is minden mintát megvizsgálnak – jegyezte meg. Müller Cecília közölte: a legutóbbi szennyvízvizsgálatok is kedvező képet festenek, minden vizsgált városban stagnáló vagy csökkenő víruskoncentrációt mutattak ki.

Kiss Róbert alezredes beszámolt róla, hogy a rendőrök

az előző 24 órában 153 emberrel szemben léptek fel a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt, így összesen 21 521-re emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt ez idáig elrendelt intézkedések száma. Tájékoztatása szerint a kijárási tilalommal, illetve a gyülekezések, csoportosulások tilalmával kapcsolatos szabályok megsértése miatt az előző napon 356, a rendelkezés novemberi bevezetése óta pedig összesen 29 859 emberrel szemben intézkedtek.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy a kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szórakozóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt eddig 783 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 204 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 579 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve a benntartózkodás tilalmára vonatkozó szabályokat nem tartották be. Az alezredes közlése szerint hétfőn 2644 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 18 075 személyre vonatkozóan van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 1744-en használják a karanténszabályok betartásának ellenőrzésére kifejlesztett mobiltelefonos applikációt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.