Két hónapos minimumon az elhunytak száma Oroszországban

Utoljára október közepén volt ezer alatt az egy nap alatt elhunyt betegek száma.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 19. 15:14
null
RUSSIA-HEALTH-VIRUS Fotó: ALEXANDER NEMENOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hónapos minimumot ért el, de még mindig nem csökkent ezer alá az egy nap alatt az új koronavírusos fertőzésbe belehalt áldozatok száma Oroszországban – derült ki az orosz operatív törzs vasárnap nyilvánosságra hozott adataiból. A Covid–19 következtében egy nap alatt 1023-an vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 297 203-ra nőtt Oroszországban. A nem végleges halálozási ráta 2,91 százalék. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 27 967-tel nőtt, ezzel a járvány kezdete óta regisztrált igazolt fertőzések száma 10 214 790-re emelkedett. A napi növekmény 0,27 százalék, a tünetmentes esetek aránya 8,1 százalék. A felépültek száma 32 655-tel 8 984 921-re nőtt.

Az országban 932 666 aktív esetet tartanak nyilván.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 235,1 millió, az elmúlt napon pedig 563 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 544 375 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap a Rosszija 1 állami tévécsatorna egyik műsorának nyilatkozva kifejezte meggyőződését, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a következő hónapokban be fogja jegyezni a Szputnyik V orosz vakcinát.

Az eddigi késlekedést a szervezet által alkalmazott és az orosz bejegyzési eljárás közötti bürokratikus különbséggel magyarázta. Kirill Dmitrijev, az orosz vakcina külföldi alkalmazásának előmozdításával foglalkozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója ugyanebben a műsorban azt mondta, hogy Moszkva a nehéz járványügyi helyzetben afrikai országoknak térítésmentesen szállíthat majd az egykomponensű Szputnyik Light vakcinából.

Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Gamaleja Központ vezetője ugyanitt kijelentette, hogy a Szputnyikkal félévente korlátlan mennyiségben el lehet végezni a megerősítő oltást. Az akadémikus úgy vélekedett, hogy a járvány akkor fog megszűnni Oroszországban, amikor a lakosság 70-75 százalékának szervezetében lesz már antitest, amihez szerinte további félévi vakcinációra lesz még szükség.

A pénteken közölt hivatalos adat szerint a kollektív védettség szintje 58,2 százalékos Oroszországban.

Borítókép: Védőmaszkot viselő orosz rendőrök Moszkvában 2021. július 7-én (Fotó: AFP/Alexander Nemenov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.