Közel négyszázmillió forintot kapott Csörög felzárkóztatásra

A kormány, a helyi önkormányzat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésében közel félmilliárd forint értékben valósítanak meg fejlesztéseket Csörögön. A programnak köszönhetően a hátrányos helyzetű lakosok életkilátásai is jelentősen javulnak.

Ritó Szabolcs
2021. 01. 28. 20:44
null
2021.01.28. Csörög Csörög, felzárkóztatási program. Rétvári Bence, Vecsei Miklós, Szorcsik József Csörög polgármestere Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Infrastrukturális fejlesztéseket, közösségi terek kialakítását és szociális célú fejlesztések megvalósítását szolgálja az a közel négyszázmillió forintos VEKOP-támogatás, amelyet Csörög községre fordít a kormány. A fejlesztések a kormány, a helyi önkormányzat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésében fognak megvalósulni – tudtuk meg a csütörtöki sajtótájékoztatón Csörögön, ahol jelen volt Szorcsik József polgármester, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke is.

– Vecsei Miklóssal sikerült egy mintaprogramot elindítanunk, amely azoknak a településeknek segít, ahol a hátrányos helyzetű lakosok aránya több, mint a település egyharmada, de kevesebb, mint a fele – utalt Rétvári Bence a legszegényebb magyarországi települések felzárkóztatását célzó kormányprogramra, amelyet Vecsei Miklós koordinál, módszertanát pedig a szeretetszolgálat Jelenlét programja adja.

Segély helyett képzettséget és munkát adnak

– A támogatásért cserébe a segítettektől is elvárjuk az erőfeszítést, hogy akarjanak jobb lakhatási körülményeket, jobb képzettséget, s akarjanak munkát vállalni és megteremteni az alapját a jobb életkilátásoknak. A kormány nem hagyja őket magukra, és nem nyomja vissza őket a segélyek világába, mert az nem teremt jobb lehetőséget, csupán rövid ideig tartó túlélést – fejtette ki Rétvári Bence. Az államtitkár szerint sokkal felelősebb az a gondolkodás, amely hosszú távon kíván segíteni.

Kiemelte, hogy a kormány munkaalapú társadalompolitikájának köszönhetően az elmúlt tíz évben sikerült az egynegyedére csökkenteni a mélyszegénységben élők társadalmi arányát, és a munkanélküliek aránya is kevesebb mint egyharmadára csökkent a 2010 előtti időszakhoz képest.

Csörög felzárkóztatási programjáról tartott sajtótájékoztatót Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és Szorcsik József polgármester Fotó: Kurucz Árpád

Az eseményen Vecsei Miklós elmondta, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat másfél éve van jelen Csörög életében. Diagnózis alapú segítséget nyújtanak, tehát az elmúlt időszak arról szólt, hogy a látható problémákat és a szeretetszolgálattal kapcsolatba lépő családok igényeit felmérjék. A tervek között említette, hogy átveszik az óvodát, valamint bölcsődeszerű korai fejlesztést hoznak létre, amely a helyiek igényeihez igazodik.

Szavai szerint csak olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyekre szükség van. A most rendelkezésre álló négyszázmillió forintos projektet a kormányzat százmillió forintból készítette elő, amely a nagyobb támogatás hatékony elköltését szolgálta. Vecsei hangsúlyozta: a projekt rugalmas, a lakosság részéről az együttműködés során felmerülő igények szerint fognak haladni.

Azt is leszögezte, hogy minden olyan kezdeményezést képviselni fognak a kormány előtt, amelyre most nem jut forrás, de a megvalósulásuk a település gyarapodását szolgálja. Szeretnék, hogy minden lakos érezze, ő is nyert a fejlesztésekkel.

Fókuszban a gyerekek

Vecsei Miklós úgy fogalmazott: egyetlen gyermeket sem veszíthetünk szem elől. – Nem lakhatnak fűtetlen szobában, vagy olyan fedél alatt, amely beázik. Ezek a látható dolgok, ám a gyermekek életének első ezer napjára viszont nem látunk rá. Csupán remélni tudjuk, hogy a szülők jól nevelik a gyermekeket. Ezért fontos a bölcsődei program és a védőnő program. A kisgyermekes családok támogatása a védőnőre épül, tehát amit a védőnő kér, azt a program teljesíteni fogja. Az eszközellátás nem a maradék elven alapul, hanem a legmodernebb eszközöket fogják eljuttatni az igényeknek megfelelően – fejtette ki.

A helybéliek elégedettek a polgármester munkájával

A megkérdezett helyiek zöme teljesen elégedett Szorcsik József polgármester munkájával, többük szerint sosem volt még ilyen vezetője Csörögnek. A község főterét gondozó munkások elmondták, hogy ha bárkinek segítségre van szüksége, és jelzi azt, a polgármester mindig gyorsan intézkedik. Azt is elmondták, hogy hálásak a munkalehetőségért, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működését is hasznosnak tartják. Kiemelték, hogy a gyerekeknek már van helyben sportolási lehetőségük, ami a focit és a karatét jelenti, de megjegyezték, hogy a koronavírus-járvány miatt most sajnos ez a lehetőség szünetel. Arra vonatkozóan, hogy amennyiben továbbképzési program is elindul a községben, élnének-e vele, mindannyian azt válaszolták, hogy szeretnének részt venni a programban, hogy jobb munkalehetőségekhez jussanak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.