Levették Pongrátz Gergely portréját Jakab irodájában

Szimbolikusan is befejeződött Teplán István útmutatásának, azaz a régi ideológia elhagyásának végrehajtása a Jobbikban, a nagy tiszteletnek örvendő ’56-os hős portréja ugyanis eltűnt eddigi helyéről Jakab Péter irodájában. A Corvin köziek főparancsnokának öccse már évekkel ezelőtt felszólította a Jobbikot, hogy vegyék le bátyja fényképét, mert a párt elkezdett közeledni a baloldal felé.

Vizvári Soma
2021. 01. 07. 8:13
Pongrátz
Budapest, 2001. október 23. Katonai tiszteletadással, a Himnusz hangjai mellett felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren, s ezzel megkezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc 45., a Magyar Köztársaság kikiáltásának 12. évfordulóján rendezett állami ünnepség. A polgárok és politikusok számos budapesti helyszínen, így a Nagy Imre szobornál, a Vértanúk terén, illetve a rákoskeresztúri Új köztemető 298-as, 300-as és 301-es parcellájánál emlékeztek meg a hősökről, míg a pártok és szervezetek más-más helyszíneken tartottak megemlékezést. A Corvin közben az '56-os Magyarok Világszövetsége és az '56-os Magyarok Világtanácsa tartott közös megemlékezést. A rendezvényen a Corvin közi harcokban egykor részt vett Fedor József és Pongrátz Gergely, a Corvin köz egykori főparancsnoka mondott beszédet. A képen: Pongrátz Gergely beszél. MTI Fotó: Sándor Katalin Fotó: Sándor Katalin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs már a helyén Pongrátz Gergely ’56-os hős portréja a Jobbik frakcióvezetői irodájában a Képviselői Irodaházban. Ezt az a fotó bizonyítja, amelyet Jakab Péter, a párt elnöke és frakcióvezetője posztolt a napokban Facebook-oldalára „A munka nem áll meg” szöveggel.

A képen jól látható, hogy a frakcióvezető mögül eltűnt a Corvin köziek főparancsnokának portréja, a helyére pedig egy fotómontázs került.

A képen jól látható, hogy a frakcióvezető mögül eltűnt a Corvin köziek főparancsnokának portréja, a helyére pedig egy fotómontázs került
Fotó: Facebook/Jakab Péter

Információink szerint az ’56-os szabadságharcosról készült fényképet még Vona Gábor korábbi pártelnök és frakcióvezető tetette fel a falra.

Mindezzel szimbolikusan is befejeződött Teplán István sorosista Jobbik-tanácsadó útmutatásának, azaz a régi ideológia elhagyásának a végrehajtása.

Lapunk tegnap írt arról, hogy a Soros-egyetemet és a Gyurcsány-kormány személyügyi központját vezető Teplán István milyen sokat tett a Jobbik teljes baloldali fordulatáért, a nemzeti kérdésekben tett teljes hátraarcáért. A Jobbik egyébként tegnap közleményben elismerte, hogy Teplán jelenleg is ad politikai tanácsokat a pártnak.

Pongrátz Gergely, a legendás ’56-os vezető tiszteletének eleinte még fontos szerepe volt a Jobbik identitásában, nem véletlenül alapította meg a párt 2012-ben a Pongrátz Gergely Érdemkereszt díjat. A Corvin köziek főparancsnoka 2003-ban felszólalt a Jobbik alakuló gyűlésén. – Nektek kell átvenni azt a szellemiséget, azokat az eszméket, amelyekért ’56-ban olyan sok bajtársunk halt meg – mondta könnyeivel küszködve. Azóta a Jobbik átment egy „néppártosodásnak” indult balratolódáson, hogy végül egy baloldali, a kommunista utódpártot is a sorai közt tudó szövetségben kössön ki, amelyet a 2005-ben elhunyt Pongrátz Gergely már nem ért meg.

„Amit Gergely bátyám mondott a Jobbik alakuló ülésén a fiataloknak, az a szellemiség nagyon messze van attól, amit Vona Gábor ma művel. Gergely bátyám soha nem egyezne bele, hogy kommunistákkal vagy reformkommunistákkal álljon össze a Jobbik a 2018-as választási győzelem érdekében” – fogalmazott egy 2017-es közleményében Pongrátz András, Pongrátz Gergely testvére.

Az ’56-os szabadságharcos öccse egyúttal arra kérte Vona Gábort, „vegye le Pongrátz Gergely fényképét az elnöki irodájának faláról,

és a fotó addig ne kerüljön vissza oda, ameddig Vonához hasonló alakok vezetik a Jobbikot”.

Az ’56-os hős fivére már 2017-ben követelte Vonától, hogy vegyék le bátyja portréját
Fotó: Origó

Majd 2019-ben, nem sokkal október 23-a előtt közleményében azt írta: „A Pongrátz család nevében felszólítom a Jobbikot: ne vegyék többé szájukra Pongrátz Gergely nevét, aki forog a sírjában a Jobbik árulása miatt!”. Ezt követte a Jobbik politikusának, Stummer Jánosnak az a kegyeletsértő mondata a párt ’56-os megemlékezésén, miszerint: „Forogjanak csak a sírjukban azok, akik nem értik a mi korunkat, akik nem értik a mi korunk kihívásait!”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.