Oktatófilmet és információs csomagot kapnak a háziorvosok

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján elhangzott: az AstraZeneca- és a Szputnyik V nevű vakcina vészhelyzeti engedélye hat plusz hat hónapig érvényes.

Veres László István
2021. 01. 21. 14:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző napon újabb 1410 magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 355 662 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98, többségében idős, krónikus beteg, így már 11 713-an vesztették életüket a betegség szövődményei következtében – közölte az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján az országos tiszti főorvos, aki azt is elmondta, hogy jelenleg 4049 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 228-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Müller Cecília hozzátette: folyamatosan nő a gyógyultak száma is, már 235 276-an lábaltak ki a betegségből, az aktív fertőzöttek száma pedig 108 673-ra csökkent. Müller Cecília elmondta: bár a környező országoknál kedvezőbb járványügyi adatokról tudnak beszámolni, a korlátozások enyhítése mégsem indokolt. – Azért sem – fűzte hozzá –, mert már hatvan országban mutatták ki a vírus angliai mutánsát, és világszerte más vírusvariánsok is megjelentek. Megerősítette, hogy

az angliai mutáns ellen a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák hatékonyak, és szólt arról is, hogy Magyarországon is sikerült kitenyészteni az angliai mutánst, ami azért bír jelentőséggel, mert ez egy újabb lépés ahhoz, hogy a készülő magyar vakcina a leginkább adaptált legyen a magyar populáció számára.

Hozzátette, a járvány megfékezésének legjobb módszere a védőoltás, amellyel kapcsolatban eddig jók a visszajelzések, alig-alig tapasztalnak mellékhatásokat. – 134 554-en az első, négyezernél többen pedig már a második dózist is megkapták – tudatta a szakember, aki fontosnak nevezte, hogy minél több vakcina álljon rendelkezésre.

– Ezért jelentős lépés, hogy az OGYÉI engedélyezte az AstraZeneca- és a Szputnyik V nevű vakcina vészhelyzeti alkalmazását. Az engedély hat hónapig érvényes, és további hat hónappal meghosszabbítható – húzta alá. Müller Cecília jelezte, hogy a gyógyszerészeti hatóság engedélye után a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma minden gyártási tételt bevizsgál, és csak ezt követően történhet meg a vakcinák felhasználása.

Beszélt arról is, hogy mindkét oltóanyag úgynevezett vektorvakcina, tehát egy szaporodásra nem képes, ártalmatlanított vírus ellen termelődik ellenanyag a szervezetben. A tiszti főorvos bejelentette, hogy a háziorvosok egy oktatófilmet is tartalmazó információs alapcsomagot kapnak azért, hogy fel tudjanak készülni a 89 év felettiek oltására. A családorvosokhoz egy adatbázist is eljuttatnak azokról, akik jelentkeztek a védőoltásra.

Kiss Róbert alezredes beszámolt róla, hogy

a rendőrök szerdán 145 emberrel szemben léptek fel a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, így összesen 20 618-ra emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt ez idáig elrendelt intézkedések száma.

Tájékoztatása szerint a kijárási tilalommal, illetve a csoportosulások tilalmával kapcsolatos szabályok megsértése miatt tegnap 273, a rendelkezés novemberi bevezetése óta pedig összesen 27 645 emberrel szemben intézkedtek. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy a kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szórakozóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt eddig 751 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 201 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 550 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve a benntartózkodás korlátozására vonatkozó szabályokat nem tartották be. Kiss Róbert közlése szerint az előző 24 órában 2297 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 19 932 személyre vonatkozóan van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 1862-en használják a karanténszabályok betartásának ellenőrzésére kifejlesztett mobiltelefonos applikációt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.