Elkezdődött az átjárható hazai bicikliúthálózat megtervezése

A következő hét évben átjárható kerékpárúthálózat épülhet ki Magyarországon. A kerékpárutak megtervezéséhez négymilliárd forintot biztosított a kormány.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 26. 15:07
null
Jobb és újabb utakon lehet majd biciklizni Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány négymilliárd forintot biztosít kerékpárutak építésének előkészítésére, tervezésére. Az NIF Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. adatain alapuló számítás szerint egy kilométer kerékpárút tervezése három-négy millió forintra tehető.

A közbeszerzési áraktól függően a négymilliárdos keretösszegből mintegy ezerkétszáz-ezernégyszáz kilométer kerékpárút megtervezésére biztosított

– mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a kerékpározás évéhez kapcsolódó online sajtótájékoztatón kedden.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ koordinálja a turisztikai célú kerékpárutak tervezését
Fotó: Éberling András

A 2021–2027-es fejlesztési időszakban a rendelkezésre álló források gyorsabb és hatékonyabb felhasználása érdekében biztosítja a kormány a négymilliárd forintos forrást. A kormánybiztos rámutatott, hogy a 2014–2020 közötti fejlesztési időszakban nagyon sok fejlesztés azért lassult le, mert a tervezés a forrás rendelkezésre állását követően kezdődött el, végül pedig sokszor kiderült, hogy a pénzügyi lehetőségek kevésnek bizonyultak a megvalósításhoz. Révész szerint a kerékpárutak többségének tervei az év közepére elkészülnek.

A politikus elmondta, a megtervezendő kerékpárutakról a megyei közgyűlések vezetőivel, országgyűlési képviselőkkel egyeztetve született döntés. A tervezést a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a megyei önkormányzatok, és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ végzi.

A következő hét évben mintegy ezerötszáz kilométer kerékpárút épülhet uniós és hazai forrásokból. Erdészeti, mezőgazdasági utakon, gátakon és kisforgalmú közutakon további négyezer-ötszáz kilométer kerékpárút kijelölését tervezik. Amennyiben megvalósul, átjárható kerékpárúthálózat alakul ki Magyarországon.

 

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy céljuk az országos közutak melletti kerékpáros nyomvonalak vezetésével a települések közötti összeköttetések megteremtése.

Madarász-Losonczy Bálint, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kerékpáros koordinációs főosztályának vezetője elmondta, hogy a rendelkezésre álló négymilliárd forint keretösszegből Pest megye kivételével a megyék egyenlő arányban részesednek. Megyénként kétszázmillió forint jut a tervezésre, Pest megye négyszázmillió forintból gazdálkodhat, mivel az elmúlt években az uniós forrásból sokkal kisebb mértékben részesedett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.