Parókát viselt a vírusveszély aranyhajú szélhámosnője

Hiába próbálta álcázni magát az idős asszonyokra vadászó csaló, a rendőröknek sikerült az azonosítása.

Végh Attila
2021. 01. 29. 21:05
A gyanúsított elfogásakor a szóke paróka is előkerült
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szolnoki Járásbíróság letartóztatta azt a csalót, akit január 27-én fogtak el a rendőrök. A fiatal nő idős, magányos, beteg asszonyok bizalmába férkőzve próbált meg többféle trükkel pénzhez jutni a koronavírus okozta fertőzésveszély egészségügyi és gazdasági nehézségeire hivatkozva. A Magyar Nemzet információi szerint a gyanúsított szinte minden akciója sikeres volt. Bármit is hazudott, azt úgy adta elő, hogy a szépkorú áldozatok mindent elhittek a behízelgő modorú, udvarias, előzékeny, segítőkész 34 éves nőnek. A csaló megpróbálta álcázni magát, hogy a rendőrök ne ismerjék fel, szőke parókát húzva követte el a bűncselekményeket.

Tavaly szeptemberben érkezett az első bejelentés a szőke hajú szélhámosról. Egy idős szolnoki nő kért segítséget a rendőrségtől, akit állítása szerint egy jól öltözött, csinos nő vert át, akiről első pillanatban gondolkodás nélkül elhitte, hogy valóban megelőző egészségügyi szolgáltatásokat kínál a koronavírus-fertőzés második hullámának kezdetén. A szolgáltatásokért komoly összeget kért, ráadásul egy gyógyászati segédeszközt is megvetetett a sértettel, amelyről kiderült, hogy hiába fizetett érte százezreket az átvert asszony, pár ezer forintot sem ér, és nem is jó semmire.

A szolnoki sértett által adott személyleíráshoz kísértetiesen hasonlító szőke csalónő decemberben már mint üzletkötő ajánlotta fel szolgáltatásait egy másik, hasonlóan egyedül élő, idős, alföldi asszonynak. Neki a járványveszély okozta gazdasági helyzetről tartott kiselőadást, majd a néni bizalmát elnyerve befektetési célból vett át egy komoly összeget, mondván, annak értéke most romlani fog, különben is veszélyes otthon tartani százezer forintnál több készpénzt. Ahogy eltette a bankókat, el is tűnt, többet nem jelentkezett, elérhetetlen volt a megadott telefonszámon.

Egy Szolnokhoz közeli kis falu, Kőtelek egyik özvegy nyugdíjasát azzal kereste fel, hogy az idős polgárok életkörülményeit méri fel egy országos program részeként. Miután megtudta, hogy ott nem a párnahuzatban vagy a befőttek között van a kiszemelt áldozat spórolt pénze, elhitette az idős asszonnyal, hogy a járvány okozta veszélyhelyzet gazdasági nehézségei a bankokra is hatással lesznek, jobb, ha máshol helyezi el megtakarításait. A szőke szélhámosnő saját autóján vitte el áldozatát annak bankjához, több millió forintot vetetett ki vele, majd a pénzt elvette, hogy azt biztos helyen tárolja. A gátlástalan csaló néhány tízezres bankót megtévesztésként még ott is hagyott a sértettnél, hogy ezzel is jelezze, az idős asszony jólétének biztosítása a célja.

Fotó: Police.hu

A Szolnoki Rendőrkapitányság nyomozói januárra állították össze a különböző trükkel elkövetett csalások elkövetőjének profilképét. Ha a módszer nem is egyezett, minden áldozat egy fiatal, harminc év körüli, kedves szőke nőről beszélt, egy csalót kellett keresni. A rendőrök rájöttek, hogy a szőkeség csak álca lehetett, a minden esetben ugyanolyannak leírt hajviselet nagy valószínűséggel paróka, hisz az idős áldozatokat megtévesztő szélhámos hónapokon át ugyanolyan frizurát viselt. Ám ahogyan a parókáját, úgy az autóját sem váltogatta, sikerült beazonosítani, melyik az a jármű, ami minden bejelentett csalás helyszínének közelében felbukkant. Január 27-én így sikerült elfogni a 34 éves F. B.-t, akinek a kocsijában rábukkantak az aranyszőke parókára, a lakásán tartott házkutatás során pedig a bűncselekményeknél használt kikapcsolt telefonokat és a csalással megszerzett pénz egy részét is megtalálták.

Fotó: Police.hu

A szolnoki rendőrkapitányság nagyobb kárt okozó csalás bűntett elkövetése miatt indított eljárást a fiatal nő ellen, a nyomozók azt gyanítják, az eddig ismerteknél több áldozata is lehet a parókás szélhámosnak. Ezt a feltételezést a bíróság is megalapozottnak találta, ezért harminc napra letartóztatta a gyanúsítottat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.