Szabálytalanul bekötött kazánból szivárgott a mérges gáz

Hibázott az üzemeltető, egy kiskunsági idősotthon több lakója is szén-monoxid-mérgezést szenvedett.

Végh Attila
Forrás: ugyeszseg.hu2021. 01. 13. 16:20
Rosszol kötötték be a kéményt az érsekcsanádi idősotthonban
Forrás: ugyeszseg.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az igazságügyi műszaki szakértői vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy egy gázszerelést amatőr módon, engedély nélkül elvégző vállalkozó hanyag munkája miatt életveszélyes helyzetbe került egy idős nő az érsekcsanádi szociális otthonban. Tíz másik lakó élete is veszélyben volt, szerencsére az ő esetükben csak kisebb rosszullétet okozott a szén-monoxid. A Bajai Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt január 13-án emelt vádat az amatőr gázszerelővel szemben.

Nem volt hatósági engedélye a gázkészülékek javítására, ellenőrzésére

annak az érsekcsanádi férfinak, aki a településen egy kisebb létszámú idősotthont üzemeltetett. 2020. március 31-én tizenegy lakója volt az otthonnak, akik este, a konyhával egy légtérben levő nappaliban tévét néztek. A konyha kazánjának szabálytalan kéménybekötése és az étkező szellőzésének bezárása a szén-monoxid felhalmozódásához vezetett. A mérges gáztól az idős lakók kisebb fokú szén-monoxid-mérgezést szenvedtek, egy asszony pedig közepes fokút. A 88 éves nő eszméletét vesztette, elesett, beütötte homloka bal oldalát.

A mérgezés és a sérülés következtében az idős, beteg asszony életveszélyes állapotba került.

Az ügyben elrendelt nyomozásba az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szekértőit is bevonta a hatóság. A helyszíni nyomok és a hatósági bizonyítványok elemzése szerint a mérgezés azért következett be, mert az otthon vezetője 2019 őszén engedély nélkül, saját kezűleg végzett el bővítési, gázkészülék- és gázvezeték-szerelési munkákat. Az átalakításkor az étkezővel egy légtérben lévő konyhából egy rézcsőből készített egy szabálytalanul, az álmennyezettel takarva a nyílászáró nélküli kamrába vezető leágazást, ahová beszerelt egy nyílt égésterű gázkazánt. Ez a kazán a meleg levegőt közvetlenül juttatta a konyhába és az étkezőbe.

Fotó: ugyeszseg.hu

A szabálytalan átalakítás során a gázkazán csövének nem alakított ki megfelelő kéményt, azt az oldalfalon egy szellőzőkürtőbe csatlakoztatta. A füstcső és a szellőzőrács közötti részeket rongyokkal tömködte ki, nehogy kiszökjön a meleg levegő. Ezzel eltömítette a füstgáz útját is, az égés során keletkezett mérgező szén-monoxiddal kevert levegő áramolhatott vissza a lakótérbe. Szerencsére a kontár munka mellé

egy CO-érzékelő műszert is beszerelt, ennek a riasztása mentette meg az idősotthon lakóinak életét.

A hatóság ideiglenesen bezáratta az intézményt, csak a gázkészülékek, a fűtési és kéményrendszer hatósági ellenőrzéssel egybekötött átalakítása után fogadhatott újra lakókat az otthon.

Az ügyészség a férfit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, ezért vele szemben büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – pénzbüntetés kiszabását indítványozza. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.