Tizenháromezer elfogatóparancs van érvényben ma Magyarországon

A modern rendőrségi technika, a nemzetközi adatbázisok és a számítógépes nyilvántartások is segítik az elfogatóparanccsal keresett szökevények felkutatását.

Végh Attila
2021. 01. 13. 10:49
null
Forrás: Police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonnyolc bűncselekmény elkövetésével vádolt csalót fogtak el ma hajnalban a Ceglédi Rendőrkapitányság nyomozói. Az internetes kereskedésből élő 23 éves nő ellen 2020 tavasza óta hét rendőrkapitányság is körözést adott ki, a fiatal gyanúsított a koronavírus miatt megnövekedett online vásárlási szokásokat kihasználva vert át embereket. Tudta, hogy keresik, bujkált, hetente változtatta albérleteit, egy budapesti lakásban fogták el.

Naprakész lista

Az Országos Rendőr-főkapitányság közérdekből nyilvános – titkos ügyekben elrendelt kereséseket a felderítés eredményessége érdekében nem tesz közzé a hatóság – körözéseinek adatai szerint 2021. január 13-án 13 222 ember ellen van érvényben elfogatóparancs. A körözésnél megkülönböztetik a veszélyes, fegyveres bűnözőket, akiknél elfogásuk esetén támadásra is lehet számítani.

A körözöttek tíz százaléka nő, akiket legtöbbször nem erőszakos, hanem vagyon elleni bűncselekmények miatt keresnek.

Körözést nemcsak a rendőrség rendelhet el, a bíróság is köröztethet vádlottat, ha az nem jelenik meg egy büntetőper tárgyalásán, de köröztethet a Büntetés-végrehajtás is, ha valaki nem vonul be időre a számára kijelölt börtönbe jogerős szabadságvesztése letöltésére. Körözést rendelhet el továbbá nyomozó hatóság képviselőjeként a nyomozó ügyész és a Nemzeti Adó-és Vámhivatal is, de azok a szabálysértők is felkerülnek a listára, akik nem fizették be az ellenük kiszabott pénzbírságot, amit a bíróság emiatt elzárásra változtatott.

A személykörözési lista mellett létezik az eltűnt embereket kereső adatbázis is, jelenleg 2143 polgár szerepel rajta. Horváth László budapesti ügyvéd a Magyar Nemzetnek elmondta,

ha az eltűntként keresett polgár betöltötte a 18. életévét és nem áll gondnokság alatt, akkor megtalálása esetén a rendőrség még biztonsági intézkedést sem hozhat ellene,

mint például egy gyermek esetében, hogy a szülők megérkezéséig visszatartja.

A jogász hozzátette, ha az eltűntként keresett polgár arról nyilatkozik, az eltűnését bejelentő rokonnak nem kívánja megadni tartózkodási helyét, akkor a rendőrség csak annyit tehet, értesíti a hozzátartozókat, szerettük él, egészséges, de személyiségi jogainak tiszteletbe tartása alapján minden egyéb információ zárt adatnak minősül.

Fotó: Police.hu

Nem megy ritkaságszámba, hogy egy bűnözésből élő gyanúsított ellen több elfogatóparancs is érvényben van. A legutóbbi csúcstartó egy budapesti csaló, V. Róbert volt: tizenegy körözés volt érvényben vele szemben, amikor pár hete egy budai társasház lépcsőházában elfogták. A legtöbb körözést az ország különböző helyein, sorozatban elkövetett bűncselekmények elkövetői, betörők, csalók gyűjtik be. Az abszolút csúcstartó egy somogyzsitfai férfi, akinek 2016-ban 31 körözést sikerült felhalmoznia.

Drága a bujkálás

A jogerősen elítélt körözöttek elfogásuk után azonnal megkezdik büntetésük letöltését, a többiek sorsáról a körözést elrendelő hatóság illetékese dönt. A pénzbüntetésre ítélteknek lehetőségük van arra, hogy lebukásuk után, ha rokonaik kifizetik a bírságot és bemutatják ennek hivatalos igazolását, akkor visszavonják a körözést.

A körözésekkel a rendőrkapitányságok, rendőrőrsök előadói, nyomozói foglalkoznak, napra készen ismerve a lakóhely szerint az illetékességi területükhöz tartozó keresettek listáját. A rendőrség elektronikus adatbázisában állandó frissítéssel elérhető az aktuális lista, amelyhez bármelyik járőr, nyomozó hozzáfér. A nagyobb rendőri egységeknek, megyei, kerületi kapitányságoknak vagy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának vannak speciális, célkörözési csoportjai, akik a kiemelt, nagyobb fajsúlyú ügyek elkövetőinek kézre kerítésére összpontosítanak.

A “fejvadászok” általában egyszerre egy ügyre összpontosítanak, egy körözött korábbi életvitelét, kapcsolatait figyelik, keresik hol lakik, milyen járművel közlekedik, hol vásárolhat, hol megy orvoshoz, hová jár a gyermeke iskolába. A bűnözők is tudják, akikre egy célkörözési egység rááll, annak nincs esélye, ott előbb-utóbb véget ér a bujkálás. Ami egyébként rendkívül drága, a folyamatos költözködés, járműváltás, a hallgatás árának megfizetése nagyon sokba kerül, ebbe a legtöbb szökevény először bele sem gondol. A pénzhez viszont újabb jogsértést kell elkövetnie, újabb nyomot hagy maga után. Ebben a játszmában nem győzhet más, mint a rendőrség, csak a filmeken létezik tökéletesen elrejtőző bűnöző. A világ rendőri egységei ma már összehangolják a körözési listáikat is, amelyeken a keresett emberek mellett járművek, ellopott értéktárgyak, műkincsek is szerepelnek.

Fotó: Police.hu

Nincs elévülés

Egy körözés annak visszavonásáig érvényes, általában az elkövetett jogsértés elévülési idejéig (vagy a körözés alatt álló haláláig) tart. Kiemelt bűncselekmények esetében ez nyolc-húsz év is lehet, de a minősített emberöléseknél erre már nincs mód, a hatályos törvények szerint ennek a jogsértésnek nincs elévülési ideje, így 15-20 év bujkálás után is csattanhat a bilincs a körözött gyilkos csuklóján.

A rendőrkapitányságok rendszeresen hajtanak végre körözési akciókat. Ezeket akkor rendelik el, ha egy adott területen megnő az elfogatóparancsok száma, ilyenkor a teljes rendőri állomány, összehangoltan, egyszerre, általában kora hajnali órában végigjárja a területet, ellenőrizve a körözöttek lakcímeit is. Legutóbb, január 8-án reggel a Nyíregyházi Rendőrkapitányság közrendvédelmi és határrendészeti osztálya a Készenléti Rendőrség nyírbátori határvadász bevetési osztálya munkatársainak bevonásával hajtott végre egy akciót, 18 körözött férfit sikerült elfogni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.