„Februárban több nyugdíjat kapok, mint amennyi a fizetésem volt”

Pénteken érkezett meg a 13. havi nyugdíj első, egyheti összege azoknak nyugdíjasoknak, akik a bankszámlájukra kérték nyugdíjuk folyósítását, a többieknek a posta egy héten belül juttatja el a pénzt. A Magyar Nemzet nyugdíjasokat kérdezett meg arról, hogyan alakult eddig a nyugdíjuk összege, és mit gondolnak a mostani juttatásról.

2021. 02. 14. 13:16
null
Nyugdíjfolyósító igazgatóság nyugdíjas Fotó:Koncz György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A plusz egy havi nyugdíj lényegi segítséget jelent majd, bár jöhetne már idén a teljes összeg – jegyzi meg Éva. A korábban könyvelőként tevékenykedő, 78 éves asszony a rendszerváltás előtt a helyi TSZ-ben dolgozott, ami 1991-ben részvénytársasággá alakult. Ő is részvényessé vált, így tulajdonosként, társasági tagként ment nyugdíjba a ’90-es évek végén, papíron 36 évet dolgozott le – vezet be a részletekbe. Családi házát egymaga tartja fenn, fia segít a tüzelő beszerzésében, illetve a ház körüli munkákban. Elmondta: huszonkettedik éve van otthon, azóta majdnem mindig emelték a nyugdíját, kivéve a 2008-as válság után, majd 2009-ben elvették a 13. havi nyugdíjat, ami szintén váratlan kiesést jelentett neki.

2013-ban, már a második Orbán-kormány idején kapott korrekciót először, akkor saját jogon. Ekkortájt érte el az ellátása a százezer forintos lélektani határt is.

A 13. havi nyugdíj első részleteként harmincezer forint pluszpénzt hoz neki jövő héten a postás. A közéleti témákban otthonosan mozgó nagymama azt is elmondja, hogy nagyon csodálkozott azon, hogy ebben a nehéz helyzetben állt elő a kormányzat a visszaépítés ötletével, az előző kormányok idején nem ehhez volt hozzászokva.

A Gyurcsány-kormány 2008-ban nem tájékoztatta az embereket, csak elvonta a pluszpénzt.
Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós

Róbert vállalkozóként ment nyugdíjba, magas nyugdíja van, havi 180 ezer forint körüli összeg. Mint mondta, amíg vállalkozását aktívan vezette, addig mindig figyelt arra, hogy magas nyugdíjjárulékot fizessen, ezért lett jó nyugdíja is. A rendszerváltás előtt állami cégnek is dolgozott, majd „maszekolni” kezdett. Sokszor kellett újra kezdenie a nulláról – vezet be minket élettörténetébe, de végül mindig sikerült megerősödve kikerülni egy-egy hullámvölgyből – teszi hozzá. Több mint negyven év munkaviszony után nyugdíjba vonulva

most februárban 45 ezer forintnyi pluszpénzt kap majd.

Párja, Erzsike a nyugdíjkorhatár elérésével az „utolsók között”, még 57 évesen ment nyugdíjba. Az óvónőként dolgozó asszony annak köszönhette a lehetőséget, hogy év végén született, fia beszélte rá arra, hogy pihenjen, de mint mondja: még bírta volna a munkát. 39 évet húzott le, egy kombinátban és a vendéglátásban is dolgozott, de a hivatása az óvoda maradt, szolgálati idejének nagy részét ott is töltötte. 13. havi nyugdíjat még sohasem kapott, ugyanis 2008-ban vonult nyugdíjba, így pont lemaradt róla, a következő évben a Bajnai-kormány a válságra hivatkozva ugyanis már megszüntette a juttatást – idézi fel.

Arra is visszaemlékszik, hogy nem sokkal előtte a 13. havi fizetését is teljesen váratlanul vonta el az állam, még a Gyurcsány-kormány idején. Mint mondja: nem is szóltak nekik, csak egyszerűen nem kapták meg a pluszpénzt. Most viszont 37 ezer forintnyi összeget fog a rendes nyugdíja mellé kapni. Elmondja azt is, hogy az árak folyamatosan emelkednek, ez őket azért nem érinti annyira, mert mai napig gazdálkodnak, tartanak tyúkokat, és zöldséget, gyümölcsöt termesztenek a kertben.

Egy nyugdíjasnak szerinte másként kell élnie, mint egy aktív korúnak.

Ők okosan kihasználják a nyugdíjas éveiket, az utazások helyett színházbérletre költenek, sokat vannak otthon, kevesebb ruhát vesznek, mint amikor még dolgoztak – részletezi. Párjával a hétköznapokon olvasgatnak, beszélgetnek, egykori kollégáival pedig össze szoktak jönni évente, és országjáró túrákat szerveznek. Ez most a járvány miatt szünetel. Mint mondja, nyugdíjasként a kényelem és az egészség a legfontosabb.

– Februárban több nyugdíjat kapok, mint a fizetésem volt

– jegyzi meg viccesen Mária. Ez amiatt történhet meg, mert december elsejével vonult nyugdíjba, a nők 40 lehetőséget kihasználva, így februárban kéthavi nyugdíjra és a 13. havi nyugdíjának negyedére is számít, bár az ügyintézés nagyon lassú – jegyzi meg kritikaként. Elmondása szerint a szolgálati ideje alatt végig az egészségügyben dolgozott, májusban lépte át a negyven évet. Ötvenezer forintra számít február 12-én, ugyanis a bankszámlájára kérte a transzfert. – Nagyon jó dolog, bőven elég negyven évet ledolgozni – dicséri a nők 40 programot.

A 2011-ben, az Orbán-kormány által bevezetett lehetőséget tíz év alatt csaknem háromszázezren vették igénybe. A nyugdíjba vonuló nők hatvan százaléka ma már ezt a nyugdíjba vonulási formát választja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.