időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

A dollárbaloldal három hazugságát cáfolta Rákay Philip + videó

A magyar hatóság is megfelelőnek találta a kínai oltóanyagot

Veres László István
2021.02.19. 13:20
A magyar hatóság is megfelelőnek találta a kínai oltóanyagot

– A járvány harmadik hullámának emelkedő szakaszában vagyunk, ezért fontos, hogy egyre többen szerezzenek védelmet a vírusfertőzéssel, illetve annak szövődményeivel szemben – mondta az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos beszámolt róla, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei megvizsgálták és megfelelőnek találták a kínai oltóanyagot, így hamarosan ez a készítmény is bevethető lesz. Ezzel együtt immár közel másfél millió adag oltóanyag érkezett hazánkba.

– Egyértelműen a járvány harmadik hullámának emelkedő szakaszában vagyunk, az előző 24 órában 3093 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést, így az aktív fertőzöttek száma ismét nyolcvanezer fölé emelkedett, és meghalt száztíz koronavírusos beteg

– közölte az országos tiszti főorvos. Müller Cecília hozzátette: továbbra is érvényes, hogy a krónikus betegségekben szenvedők vannak kitéve a legnagyobb kockázatnak, ezért fontos, hogy ők minél előbb védelemben részesüljenek. Elmondta: ehhez a legalkalmasabb fegyver a védőoltás, amelyek mindegyike hatékony a koronavírus elleni küzdelemben. – Már ötféle vakcina engedélyezett Magyarországon, amelyek az egészség megőrzésének, illetve a súlyos, akár végzetes szövődmények elkerülésének a lehetőségét nyújtják – jegyezte meg. Müller Cecília beszámolt róla, hogy

a Nemzeti Népegészségügyi Központ immunbiológiai készítmények minőség-ellenőrzési főosztályán, Paulinyi Zsuzsanna főorvos vezetésével megvizsgálták a kínai Sinopharm szérum mindenre kiterjedő, alapos dokumentációját. Ennek során hitelt érdemlően bizonyították, hogy a gyártói minősítés megfelel a magyar hatóság vizsgálatának is.

Az eredményről értesítették az OGYÉI-t, így arra készülnek, hogy hamarosan a kínai vakcina alkalmazása is elkezdődhet Magyarországon. Hozzátette: rövidesen az alkalmazási előirat és a betegtájékoztató is nyilvános lesz. – Számos szakember szerint, mivel ez a szérum a teljes, elölt vírust tartalmazza, hatásosabb lehet a többi vakcinánál – tájékoztatott, kitérve rá, hogy

a már 13 országban alkalmazott Sinopharm oltóanyag 79 százalékos hatékonyságú, és a 18 év felettieknek adható, de a várandósok egyelőre nem kaphatják meg. Azoknak a krónikus betegeknek sem javasolják, akiknek nincs kezelve az alapbetegsége.

– A kínai oltóanyag hasonló technológiával készül, mint az influenza elleni vakcina, és a készülő magyar szérum is ilyen lesz – közölte. Tudatta azt is, hogy a Sinopharm vakcinából is két adagra van szükség három hét különbséggel, és könnyen szállítható, illetve alkalmazható, mert egyadagos, tűvel ellátott fecskendőben szállítják, ezért kifejezetten a háziorvosoknál történő felhasználásra javasolt.

– Minden vakcina alkalmas, és kellő védelmet biztosít, de egyéni esetekben a kezelőorvos javasolhat szérumot a páciensének – mondta el a tiszti főorvos, aki beszámolt arról, hogy Magyarországon dinamikusan emelkedik a beoltottak száma, és egyre többen igénylik a vakcinát.

Müller Cecília ismét azt kérte, hogy akik még nem tették meg, regisztráljanak a védőoltásért.

Megemlítette, hogy a tegnap beérkezett, 83 500 adag AstraZeneca vakcinát a jövő héten juttatják el a háziorvosokhoz, akik a 18–59 év közötti, krónikus beteg pácienseik körében használhatják azokat fel. Azt, hogy ki és mikor kerül sorra, értelemszerűen függ attól, hogy az adott háziorvos praxisának milyen az összetétele életkor és egészségi állapot szerint. Ismertetése szerint a mai napig összesen 1 474 715 adag, azaz 737 267 személy beoltására elegendő vakcina érkezett Magyarországra, ennek hatvan százaléka nyugati, negyven százaléka pedig keleti beszerzésből származik.

A magyar ápolók napján az országos tiszti főorvos nem feledkezett el köszönetet mondani a betegágy mellett dolgozóknak, akiket Ferenc pápa „simogató kéznek” nevezett.

– A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában összesen 143 esetben intézkedtek a rendőrök – mondta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert közölte: a kereskedelmi üzletekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 829 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztását állapították meg, 615 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be, vagy az ott tartózkodás tilalmát szegték meg. Közölte, hogy

a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrök tegnap ideiglenesen bezárattak egy tiborszállási presszót, ahol egy vendég szeszes italt fogyasztott.

Az alezredes tájékoztatása szerint a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt az előző napon 367 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Tudatta azt is, hogy csütörtökön is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők ellen hetven esetben léptek fel. Beszámolt róla, hogy az előző napon 4842 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 25 536 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 2520-an vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.