A magyarok egészségének és munkahelyének védelme a cél

Az önkormányzatok erőfeszítéseiket annak érdekében tették, hogy a járványt meg lehessen fékezni.

Forrás: MTI2021. 02. 19. 19:36
Szita Károly
Kaposvár, 2015. október 5. Szita Károly polgármester beszédet mond a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Program hulladékkezelő központjának átadásán Kaposváron 2015. október 5-én. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzatok és a kormány elsődleges célja az emberek egészségének és munkahelyének védelme – hangoztatta a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke pénteken Budapesten, miután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tárgyalt a szervezet képviselőivel.

Szita Károly (Fidesz–KDNP) Kaposvár polgármestere sajtótájékoztatón elmondta: a koronavírus-járvány miatti rendkívüli évben a települések járványügyi költségvetéseket fogadnak el. Az önkormányzatok a mostani erőfeszítéseiket annak érdekében tették, hogy a járványt meg lehessen fékezni, majd a gazdaság ismét erősödhessen – jelezte a politikus.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere

Tájékoztatása szerint Gulyás Gergely azt vállalta: március végéig településenként külön-külön egyeztet az azoknak nyújtandó segítségről annak érdekében, hogy az önkormányzatok működőképessége megmaradjon, a jelentős fejlesztéseket befejezhessék és újakat is tudjanak indítani.

Szita Károly hangsúlyozta: ez a településektől is fegyelmezettséget, valamint az eddigiekhez képest más jellegű költségvetés összeállítását várja.

– Ugyan nem lesz nagy bőség, de a fontos célok – az emberek egészségének és munkahelyének – megvédése, a működőképesség megőrzése és a fejlesztések megvalósítása – teljesülni fog – hangoztatta.

A megbeszélések eredményéről szólva azt mondta, ő maga és több polgármester – reményei szerint köztük a baloldali kollégái is – elégedetten álltak fel a tárgyalóasztaltól.

Szita Károly arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány leküzdésében nemcsak a kormánynak, hanem az önkormányzatoknak is van szerepük és felelősségük. Összehasonlításként felidézte:

a 2008-as gazdasági világválság idején az akkori kormánytól semmiféle segítséget nem kaptak az önkormányzatok, amelyek így hiteleket voltak kénytelenek felvenni.

Kitért arra is, hogy 2014 és 2019 között az önkormányzatok iparűzési adó bevétele ötven százalékkal nőtt, ami a magyar gazdaság növekedésének következménye. Ehhez hozzájött még a Modern városok program négyezer milliárd forintos forrása – hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva az MJVSZ elnöke közölte: a kormány a 25 ezres lélekszám feletti települések önkormányzatával fog egyeztetni, ugyanis az ennél kisebb települések esetében automatikusan kompenzálják a kieső iparűzési adó száz százalékát. – Gyanítom, hogy a fővárosi kerületeknél is így lesz ez – jegyezte meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.