időjárás 17°C Janka , Zsanett 2023. május 30.
logo

Az A-Híd vezére cáfolta Karácsonyt: drágult a Lánchíd felújítása

Forrás: mandiner.hu
2021.02.16. 21:45
Az A-Híd vezére cáfolta Karácsonyt: drágult a Lánchíd felújítása

A kivitelező cég vezérigazgatója egy interjúban azt magyarázza, miért lett ötmilliárddal drágább az, ami a főpolgármester szerint olcsóbb lett – írja a Mandiner.hu.

Ötmilliárd forinttal drágábban újíthatja fel a Lánchidat a Karácsony Gergely vezette budapesti önkormányzat közelmúltban lezárult új közbeszerzési eljárásának a nyertese, az A-Híd Zrt., mint amennyiért Tarlós István korábbi főpolgármester idején tette volna – írtuk januári cikkünkben.

Karácsony Gergely egy decemberi Facebook-bejegyzésben magyarázkodott a megnövekedett költségek miatt. Közösségi oldalán többszörös csúsztatásokkal úgy próbálta beállítani, mintha az általuk kiírt közbeszerzés nyertese tette volna a jobb ajánlatot. Karácsony ugyanis a Tarlósék pályázatában szereplő 35,2 milliárdos árral próbálta összehasonlítani az általuk szerzett ajánlatot, mintha a Karácsonyék közbeszerezésére érkezett árajánlatnak is része lett volna a Széchenyi téren található aluljáró felújításának 13,5 milliárd forintos költsége is.

A valóság ezzel szemben az, hogy Karácsonyék 26,7 milliárdos költségű terveiben nem szerepel a villamos-aluljáró felújítása, tehát ha csak a híd felújításának árait hasonlítjuk össze, akkor

Tarlósék alatt a pluszköltségekkel együtt is ötmilliárd forinttal olcsóbban valósulhatott volna meg a Lánchíd felújítása.

A Magyar Építők nevű oldal megkereste a beruházást elnyerő A-Híd Zrt. vezérigazgatóját, Sal Lászlót. Emlékezetes: a cég azután nyerte el a beruházást, hogy a korábbi tender eredménytelenül zárult.

Karácsony manipulálni akarta az elkeserítő valóságot
Fotó: MTI/Mónus Márton

Sal szerint a Lánchíd műszaki állapotának romlása, az építőipari infláció, továbbá az euró árfolyamváltozása miatt kerül ötmilliárddal többe a híd felújítása. A vezérigazgató kifejtette: a 2019-ben és a 2020-ban kiírt közbeszerzésen is ők adták a legjobb ajánlatot. A kivitelezésre végül nettó 18,8 milliárdért szerződtek, amihez hozzáadódik még a jogszabályok által előírt műszaki ellenőr, a hatósági és szakértői díjak, a független labor költsége, valamint a kötelező tízszázalékos tartalékkeret.

Az A-híd vezetője azt is elmagyarázta, miért lett a végösszeg ötmilliárddal magasabb, mint a korábbi legolcsóbb ajánlat.

Az okok között szerepel, hogy a két kiírás közti időszakban a Lánchíd műszaki állapota tovább romlott, ezért a cégnek több acélszerkezetet és erősebb korrózióvédelmet kell alkalmaznia.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.