Egymásnak feszülhet a DK és a Párbeszéd a XVI. kerületben

Komoly konfliktus kezd kirajzolódni a XVI. kerületben a Párbeszéd és a DK között. Információink szerint a párbeszédes Szabó Rebeka zuglói alpolgármester elindulna a Gyurcsány-párt politikusának, Nemes Gábornak „fenntartott” egyéni országgyűlési választókerületben.

Magyar Nemzet
2021. 02. 12. 5:50
Szabó Rebeka
Budapest, 2016. november 25. Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért (PM) szakpolitikusa beszédet mond a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján tartott flashmobon az Országház előtt 2016. november 25-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha még nincsenek kidolgozva az előválasztás részletei, a baloldalon már most komoly belharc zajlik a nyerhetőnek vélt választókerületekért. A Magyar Nemzet értesülései szerint a Párbeszéd el akarja indítani Szabó Rebeka zuglói alpolgármestert a XVI. kerületbe is átnyúló 13. számú egyéni választókerületben.

Ezt Gyurcsány Ferencék várhatóan nem fogják tétlenül nézni,

a DK ugyanis saját politikusának, az egykori BVK-s szakszervezeti vezetőnek, Nemes Gábornak nézte ki és „tartja fent” a választókerületet. Bár a Párbeszéd lényegében kimutathatatlan támogatottsággal bír, Karácsony Gergely, Szabó Tímea és Tordai Bence mellett Szabó Rebeka nevezhető még – legalábbis a fővárosban – a párt viszonylag ismert és sikeres politikusának, azaz lenne esélye az előválasztáson Nemes Gáborral szemben, aki mindeddig saját jogán kevés eredményt tudott felmutatni. Nemes az 2019. október 13-i önkormányzati választáson a DK–Jobbik–LMP–Momentum–MSZP–Párbeszéd közös polgármesterjelöltje volt, ám alulmaradt a Fidesz jelöltjével, Kovács Péterrel szemben. Nemes a baloldal közös jelöltjeként a XVI. kerületi 9. számú egyéni választókerületért is indult, de végül csak kompenzációs listáról sikerült mandátumot nyernie. A DK-s politikus a 2018-as országgyűlési választáson is elindult a XVI. kerületben, de a baloldali osztozkodás miatt néhány nappal a választás előtt visszalépett a Együtt jelöltje, Vajda Zoltán javára. Hiábavaló próbálkozásai után Nemes Gábor a BKV igazgatóságának egyik tagja lehetett a Karácsony Gergely vezette főváros jóvoltából.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért (PM) szakpolitikusa beszédet mond a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján tartott flashmobon az Országház előtt 2016. november 25-én.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Persze hatalomvágy, harácsolás szempontjából Gyurcsány Ferencéket sem kell félteni. Emlékezetes: a DK már tavaly év végén célzottan 38 választókerületben kezdte el terjeszteni Európai Magyarok című kiadványát, amelyben saját helyi jelöltjüket népszerűsítették,

ezzel egyértelművé tették, hogy a DK a választókerületek több mint egyharmadára tart igényt.

Így a többieknek, azaz az MSZP-nek, a Párbeszédnek, a Jobbiknak, az LMP-nek és a Momentumnak csak a maradék jutna a baloldali összefogásban. Gyurcsányék ráadásul számos olyan választókerületben népszerűsítették saját embereiket, ahol 2018-ban MSZP-s politikus nyert. Így Budapest 9. számú választókörzetében a DK-s Arató Gergely volt látható a párt kiadványán, ahol legutóbb az MSZP–Párbeszéd színeiben Burány Sándor győzött. Budapest 15. számú választókörzetében (XVIII. kerület) a szocialisták jelenlegi társelnöke, Kunhalmi Ágnes nyert, a DK itt is saját politikusát, Ferencz Istvánt népszerűsítette. 2018-ban az MSZP-s Hiller István szerzett mandátumot Budapest 16. számú választókörzetében (XX. kerület), Gyurcsányék itt Nemes Lászlót tették kiadványuk címlapjára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.