Maszkadomány érkezik Erdélybe és Kárpátaljára

Nagy értékű FFP maszkadományt ajánlott fel Böjte Csaba alapítványának egy hazai infrastruktúra-tervező cég. A felajánlást Erdélybe és Kárpátaljára fogják eljuttatni a rászoruló magyar embereknek. Ebben segítséget nyújt a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Magyar Református Szeretetszolgálat is.

Magyar Nemzet
2021. 02. 05. 17:32
null
A szerzetes hétfőn jelentette be, hogy ő is elkapta a járványt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százötvenmillió forint értékű maszkadomány érkezik az erdélyi magyar iskolákba. A Böjte Csaba ferences szerzetes által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítványt egy nagy múltú, magyarországi infrastruktúra-tervező cég kereste meg azzal, hogy szeretné támogatni az Erdélyben és Kárpátalján élő nehéz sorsú embereket – nyilatkozta lapunknak Vásárhelyi Tamás, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Vásárhelyi elmondta, hogy az adományozó cég több mint 290 ezer FFP maszkot ajánlott fel, amelyből 260 ezer az erdélyi magyar oktatási intézményekbe jut el, harmincezer pedig Kárpátaljára kerül.

A Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítványt kereste meg a felajánlást tevő cég
Fotó: MTI/BÍRÓ ISTVÁN

Lapunk kérdésére a kuratórium elnöke elmondta, hogy a Covid–19 idején is rendszeresen támogatják Böjte Csaba erdélyi gyermekotthonait: lázmérőket, maszkokat és gyümölcsöt juttatnak el rendszeresen a gyerekeknek. A Romániai Magyar Pedagógusok szövetségével rendszeresen együttműködnek, korábban több mint százmillió forintot gyűjtött össze az alapítvány a csángó iskola megnyitásához.

Böjte Csabáék a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségén (RMSZP) keresztül juttatják el a felajánlást az iskoláknak, a szállításról a Külgazdasági és Külügyminisztérium gondoskodik. A szállítmány hétfőn érkezik Székelyudvarhelyre, így a Romániában újrainduló iskolai oktatás idején már hozzájuthatnak az intézmények. Burus-Siklódi Botond, a pedagógusok szövetségének elnöke úgy nyilatkozott:

– A maszkok szétosztásáról a szövetség megyei elnökségei fognak dönteni rászorultsági kritériumok alapján. Az adományokból azok a vegyes összetételű intézmények is részesülnek, ahol magyar tagozat működik.

Habár a román minisztérium és a helyhatóságok biztosítják a járvány elleni védőeszközöket, a maszk fogyóeszköz, tehát minden felajánlás jó helyre kerül – fogalmazott az elnök, aki köszönetét fejezte ki a felajánlónak és minden közreműködőnek.

A kárpátaljai magyarok számára felajánlott maszkokat a Magyar Református Szeretetszolgálat segít eljuttatni a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséghez, amely a szétosztásról gondoskodik.

– A Református Szeretetszolgálat Kárpátalja Koordinációs Irodája intézi az adomány vámkezelését és szállítását is – mondta lapunknak Fodor Gusztáv lelkész a Kárpátalja Koordinációs Iroda referense.

A nagy értékű maszkadomány mellett történelemkönyveket is felajánlott az adományozó cég hatodik és hetedik osztályos gyerekeknek – tudtuk meg Szórádi Róbert vezérigazgatótól. A könyvek a László Gyula Történelmi és Kulturális Egyesület felajánlását képezik, amelynek kuratóriumi tagja Szórádi Róbert is. A könyvadományt szintén a Magyar Református Szeretetszolgálat osztja majd szét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.