Gyárfás-per: Csütörtöktől Portik Tamás is jelen lesz

Továbbra is a Gyárfás Tamás és Portik Tamás között lezajlott, titokban rögzített beszélgetéseket szedik ízekre a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János meggyilkolása miatt indult perben. Hangtechnikai szakértők a felvételek „kitisztításán” dolgoznak.

Magyar Nemzet
2021. 02. 23. 18:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden folytatódott a Fővárosi Törvényszéken a bizonyítási eljárás a Fenyő János meggyilkolása miatt indult perben. Elsőként a felbujtással vádolt Gyárfás Tamás fejtette ki gondolatait a közte és Portik Tamás között zajlott beszélgetésekről, majd Póta Péter bíró és az ügyész kérdezte ugyanerről.

A Portik által titokban rögzített hangfelvételek akár perdöntők is lehetnek.

Így érthető, hogy a tárgyaláson jelen levő igazságügyi hangtechnikai szakértőt is erről faggatta a bíró, aki különösen az iránt érdeklődött, hogyan haladnak a Gyárfás Tamás és Portik Tamás között elhangzott beszélgetések felvételeinek feldolgozásával. A per szereplői, a vádlott, a védelem, a bíró és a vádhatóság képviselői megkapták a Portik által titokban készített hanganyagok leiratait, ám azokban sok helyen zavart jelzett a hanganyag leírója. A hangfelvételek a budai utcákon készültek, sokszor nehezen hallhatók a szavak, a háttérzaj és más zavaró tényezők miatt összesen 3551 helyen van bennünk olyan rész, amikor egyáltalán nem hallható vagy nem érthető egy-egy szó, mondatrész vagy mondat. A leiratokban ráadásul a hangsúlyok, a hanghordozás sem érhető tetten.

Gyárfás Tamás és védője, Zamecsnik Péter a bizonyítási eljárás kezdetén, 2020. február 13-án megérkezik a Fővárosi Törvényszékre
Fotó: Kurucz Árpád

A hangtechnikai szakértő szerint a felvételeket „kitisztítják”, lehalkítják a háttérzajokat, valamint a beszédtempót is valamelyest lelassítják, ami sokat javít a felvételek minőségén.

A szakértő szerint az így kapott hanganyagokon jobban kivehetők lesznek a hangsúlyok, és egyes, eddig hiányzó beszélgetésrészletek is hallhatóvá válnak.

Mindemellett azt is vizsgálják, hogy manipulált-e a hangfelvétel valamely része, valamint azt is ki tudják mutatni, hogy a beszélgetések során Portik törekedett-e arra, hogy a szóhasználatával vagy máshogyan manipulálja Gyárfást.

A per kimenetele szempontjából mindez nagy jelentőséggel bír. A vád ugyanis a tanúk beszámolóin kívül nagy mértékben a hangfelvételeken elhangzottakra támaszkodik – mint ahogy a védelem is. Gyárfás Tamás védekezése szerint Portik eleve azért érkezett a megbeszélésekre, hogy tőrbe csalja az üzletembert. Erre utalhat közvetetten az is, hogy az első találkozóra Portik két hangrögzítő eszközzel érkezhetett. (Két hangfelvétel is van ugyanarról a találkozóról – a szerk.)

A vádlott fontosnak tartotta kiemelni: ami történt, az nem lehallgatás volt, mivel nem harmadik fél rögzítette, hanem a beszélgetés résztvevője, aki vélhetően azért készítette a felvételeket, hogy előnye származzon belőle. Mint arra már utaltunk, a szakértők jó eséllyel be tudják majd határolni a manipulációs szándékokat.

Mindezek mellett döntő fontosságú lehet a szóhasználat, a hangsúlyok és a hanglejtés, amely alig jön át a beszélgetésleiratokban.

Gyárfás védekezése a kritikus részeket illetően az, hogy – miközben a leiratokban ezt nem érzékeltetik – ő nem elismer, kijelent bizonyos dolgokat, hanem gúnyosan, szarkasztikusan válaszol.

Tipikus példa egy ilyen beszélgetésrészletre, amikor Portik felhozza, hogy Gyárfás milyen jól néz ki: „Látszik rajtad, a megjelenéseden, jól nézel ki, nyugodt vagy, kiegyensúlyozott”. Gyárfás válasza: „Mert te megoldottad”.

Póta Péter bíró erre a részletre is rákérdezett a keddi tárgyalási napon, amire Gyárfás azt mondta, hogy a szöveg értelmezéséhez hozzátartozik az intonáció, ő mindezt ironikusan, gúnyosan mondta, hogy Portik „megoldotta” az életét. A leirat szerint ezt egy mondattal később még meg is erősíti, mondván: „Mondod te, mondod te, de [...], ez oly módon jutott a tudomásomra, hogy közölted velem”.

A bíró a szakértő meghallgatása után úgy döntött, hogy a szövegrészekre akkor térnek vissza, amikor a teljes hanganyagról megkapják a szakértői jelentést, valamint a kitisztított szövegeket. Ennek időpontja várhatóan április lesz, amikor több tárgyalási napon keresztül a bíróság lejátssza és végighallgatja az összes beszélgetést, majd az elhangzottakkal kapcsolatban további kérdéseket intéz a vádlotthoz.

A szerdai tárgyalási nap a védelemé: Gyárfás védője, Zamecsnik Péter kérdezi védencét a vádiratban megfogalmazottakról. A vádlott-társ, Portik Tamás védője ugyancsak feltehet kérdéseket. Maga Portik Gyárfás vallomástétele alatt nem lehetett jelen a tárgyaláson a büntetőeljárásról szóló törvény értelmében, ám csütörtöktől már bekapcsolódik a perbe.

Tekintettel a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre, valamint arra, hogy a két gyilkosság felbujtójaként 28 év fegyházbüntetését töltő Portik Tamás csak fokozott biztonsági intézkedésekkel szállítható, a tárgyalást a büntetés-végrehajtási intézetben tartják meg. A bíró, Gyárfás és védője, valamint a vádhatóság képviselői mennek be a fegyházba, és ott tartják meg a tárgyalást, amit a sajtó a törvényszék épületében zárt láncú hírközlésen keresztül követhet majd nyomon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.