időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo

Jobbikos álhír a Puskás Aréna titkos alagútjáról

Munkatársainktól
2021.02.24. 05:55
Jobbikos álhír a Puskás Aréna titkos alagútjáról

Kacsa, hogy titkos alagút épülne a Puskás Arénánál – tudatták a létesítmény hivatalos Facebook-oldalán arra reagálva, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke azt állította: titkosítva, Orbán Viktornak épülne külön bejáró a sportlétesítményhez. Az arénához az átadás után fél évvel esedékes felülvizsgálat szerint biztonságtechnikai okokból szükséges egy ötvenméteres autós-aluljáró építése, csakúgy, mint több hasonló külföldi stadionnál.

Kacsa, hogy titkos alagút épülne a Puskás Arénánál; a létesítmény úgy kapott engedélyt, hogy fél év után felül kell vizsgálni, jól működő közlekedési megoldás-e, hogy a hazai és külföldi védett személyeket a rendes közönség forgalmának időnkénti akadályozásával, várakoztatásával szállítják a stadionba – tudatta kedden a Puskás Aréna a Facebookon. Stummer János, az országgyűlési bizottság jobbikos elnöke ezt megelőzően ugyanis azt állította: titkosítva, Orbán Viktor kormányfőnek épülne alagút a stadionhoz.

A Puskás Aréna közösségi oldalán tudatta: a fél év után esedékes felülvizsgálat szerint jobb megoldás lenne, ha a védett személyek, kiemelt vendégek, előadók autós közlekedési útvonala nem keresztezné a több tízezres közönség gyalogos útvonalát, célszerű e közlekedési utakat fizikailag elkülöníteni. A tervezett megoldás egy mindösszesen ötven méter hosszú autós-aluljáró lenne.

A fél év elteltével esedékes felülvizsgálat szerint célszerű lenne elkülöníteni a közlekedési útvonalat
Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán

Ahhoz, hogy azt nemzetbiztonságilag kockázatmentesen lehessen megépíteni, valamint a közönség és a védett személyek biztonsága érdekében semmilyen információ ne kerüljön illetéktelen kezekbe, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága jóváhagyta, hogy a tervezési és kivitelezési munkák egy nemzetbiztonságilag minősített, meghívásos, többszereplős versenyeztetéssel legyenek megpályáztatva. A költségekről a pályáztatás után az építtető köteles beszámolni a nemzetbiztonsági bizottságnak – közölte a Puskás Aréna.

Tényi István az ügy kapcsán közérdekű bejelentéssel fordult Kövér László házelnökhöz Stummer János bizottsági elnök soron kívüli nemzetbiztonsági átvilágítása céljából, valamint feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen ismeretlen elkövető ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt.

A Puskás Aréna azért (is) szurkolóbarát stadion, mert a látogató nem csupán a neki kijelölt szektorba juthat el, hanem körbesétálhatja a létesítményt. Biztonságtechnikai szempontból ugyanez a tulajdonsága viszont gondot jelent. Hírlik, az Uruguay elleni avatómérkőzés – sajnos máig ez az egyetlen találkozó, amelyet telt ház előtt rendezhettek meg az arénában – után hozta szóba az egyik magas rangú vendég: hogyan kísérik be a védett személyeket a stadionba? Minden egyes esetben ugyanis kordont kellene állítani, megbénítva a közlekedést a létesítmény körül. Ezért van szükség nem csupán a fontos emberek, hanem a szurkolók érdekében is egy rövid aluljáróra. Ez a megoldás természetesen nem egyedi a stadionok világában.

Amerikában több helyen van ilyen bejáró, akár a szomszédos luxusszállóból biztosítva az átjárást. Az európai új stadionok közül például a Juventus arénájában is van „alagút”.

A Puskás Aréna átadása óta egyébként három rangos nemzetközi díjban is részesült. Tavaly decemberben a Prix Versailles építészeti díjkiosztón a legszebb sportlétesítmény különdíját kapta. Olyan létesítményeket előzött meg a versenyben, mint a Tottenham Hotspur új stadionja, a moszkvai VTB Arena vagy a dubaji Al-Maktúm Stadion. Korábban a nemzetközi kreatívszakma Oscarját, a Red Dotot érdemelte ki, a Stadium Database szakportál közönségszavazásán a 2019-es év stadion­jának választották, a zsűri pedig holtversenyben a második helyet ítélte neki.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.