Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Már több mint ezerféle új vírusvariáns létezik

A járvány harmadik hullámának kibontakozását szerte a világon az új vírusvariánsok okozzák, amelyek a korábban tapasztaltaknál is súlyosabb megbetegedéseket idézhetnek elő – hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hangsúlyozta: a járvány felfelé ívelő szakaszát a vakcinák által sikerülhet megállítani, a védekezés sikerét pedig immár a kínai vakcina is segíti. A Sinopharm vakcinájának előnye, hogy jelentős immunválaszt vált ki, a szakemberek szerint pedig tartósabb és magasabb fokú védettséget képes biztosítani.

Forrás: M12021. 02. 22. 14:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon, Európában és az egész világon is a pandémia harmadik hullámát éljük. Napról napra exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek száma, ami azt jelenti, hogy letér a járványgörbe a fokozatosan csökkenő szakaszról, és már két hete növekvő számban azonosítanak fertőzötteket – mondta az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: a járvány harmadik hullámának kibontakozását jellemzően a különböző új vírusvariánsok okozzák, amelyekből a szakirodalom szerint már több ezer féle jelent meg. Megjegyezte, ezek az új variánsok bármelyik országban jelen lehetnek. Magyarországon brazíliai és dél-afrikai variánst még nem mutattak ki – tette hozzá.

A szakember emlékeztetett:

korábban a szakértők úgy vélték, hogy az új variánsok az általunk ismerteknél nem okoznak súlyosabb megbetegedéseket, de ez a tény megdőlni látszik, hiszen arányaiban az új fertőzöttekhez képest egyre többen kerülnek kórházba,

tehát az egészségügyi rendszerre is nagyobb teher nehezedik. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szintén egyre emelkedő tendenciát mutatnak: a mai napig 378 főnél mutatták ki az angol vírus variánst, 34 személynél pedig egyéb variánst is kimutattak, viszont ezek járványügyi szempontból nem bírnak különösebb jelentőséggel. Elmondása szerint a 378 fertőzött esetében a közösségi terjedésnek vagyunk tanúi, tehát az emberek többsége Magyarországon fertőződött meg. Müller Cecília megjegyezte: a szakemberek tudomása szerint a hazánkban jelenleg használatos vakcinák a brit mutáns ellen is védenek.

Kiemelte, hogy az oltások tekintetében jól állunk az unióban: az európai átlag 3,9 százalékos átoltottságot jelent a lakosság körében, míg Magyarországon ez a szám 4,6.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: a hazánkban rendelkezésre álló oltóanyagok hatásossága hetven százalék fölött van, ami nagyon jó eredmény, hiszen más betegségekkel szemben idehaza számos olyan oltást is alkalmaznak, amelyek csak ötven százalékos hatékonysággal bírnak.

A Sinopharm kínai vakcina kapcsán elmondta: ez az oltóanyag fertőzést és megbetegedést nem tud okozni, sőt sokkal jobban megmozdítja az immunrendszert, valamint a szakemberek szerint tartósabb és magasabb fokú védettséget is adhat.

Ennek a vakcinának az az előnye, hogy erőteljes immunválaszt vált ki, ezért a magyar fejlesztésű vakcinát is ezzel a technológiával tervezik elkészíteni.

Hangsúlyozta: a Sinopharm tizennyolc év fölött bárkinek beadható. Annak kapcsán, hogy a hírekben elterjedt, miszerint hatvan év fölött a kínai vakcina már nem biztos, hogy védelmet nyújt, megjegyezte: majdnem minden vakcináról elmondható, hogy egy bizonyos kor után az immunrendszer már nem reagál annyira aktívan az oltóanyagra, mint egy fiatal szervezet esetében, de ettől függetlenül viszont megvédi a szövődménytől és az elhalálozástól az idősebbeket is.

Arra is kitért, hogy az oltásokkal összefüggő reakciók természetesek, ezek a szervezet immunválaszából erednek. Elmondása szerint az emberek nagyon különbözően reagálnak az oltásokra: leggyakrabban bőrpír, duzzanat, fájdalom, izomfájdalom, fejfájás, néha pedig nyirokcsomó megduzzadás is bekövetkezhet, a második vakcina beadása után pedig akár hőemelkedés, láz, izomfájdalom és elesettség is tapasztalható, de ezek a mellékhatások maguktól el is múlnak, így különösebb beavatkozásra nincs szükség – hangsúlyozta az országos tiszti főorvos, hozzátéve, hogy előfordulhatnak nem kívánt hatások is, ezeket viszont gyűjtik és rögzítik a szakemberek.

Arra a kérdésre, hogy a romló járványügyi adatok fényében terveznek-e további szigorítást, a szakember közölte: egyelőre nem szeretnének bevezetni további korlátozásokat.

A vakcinák által fontos fegyver van a kezünkben, amivel sikerülhet megállítani a járvány felfelé ívelő szakaszát – zárta szavait.

Kiss Róbert rendőr alezredes a hétvége folyamán végrehajtott rendőri intézkedések adatait ismertetve közölte: az elmúlt hétvége folyamán a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 471 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, szeptember óta pedig már 25 997-re emelkedett a maszkviselési szabályok megsértésével kapcsolatos rendőri intézkedések száma. A hétvége folyamán a tömegközlekedési eszközök és azok várakozóhelyein 17 személlyel szemben, a kereskedelmi üzletek és bevásárlóközpontok területén pedig a a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 44 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta: a kereskedelmi üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése miatt az elmúlt napokban 831 rendőri intézkedés történt. A vendéglátó üzletek ellenőrzése alkalmával az elmúlt hétvége folyamán a tartózkodás tilalmára vonatkozó kötelezettségek megszegése miatt hat személlyel szemben indítottak szabálysértési eljárást.

Üzletek ideiglenes bezárásáról az elmúlt hétvégén két településen, Debrecenben és Karcagon intézkedtek a rendőrök, mindkét esetben hat hónapos bezárásáról hoztak döntést.

Ellenőrizték a kijárási tilalmat is: a hétvége folyamán összesen 1600 személlyel szemben történt intézkedés. Péntek éjjel egy 74 fő részvételével megtartott szülinapot ünnepeltek az első kerületben, így a házigazda és a vendégek esetében is szabálysértési eljárás indult – tudatta a rendőr alezredes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.