Mától már a kínai vakcinával is oltanak a háziorvosok

– A napokban sok idős embert fog invitálni a háziorvosa a vakcina felvételére, őket arra kérem, hogy ne hezitáljanak, ne várakozzanak, hanem oltassák be magukat – mondta az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos úgy véli, nem kell tartani sem az orosz, sem a kínai vakcinától, hiszen ezekkel már több mint harmincmillió embert beoltottak, probléma nélkül.

Veres László István
2021. 02. 24. 13:51
null
Tatabánya, 2021. február 23. A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináit pakolják a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai a hivatal oltóanyag tárolóhelyiségében, Tatabányán 2021. február 23-án. Ezen a napon megkezdődött a kínai vakcinák kiszállítása a kormányhivatalokhoz. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelműen a járvány harmadik hullámának felszálló szakaszában vagyunk, az előző 24 órában 2855 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, és elhunyt 102 többségében idős, krónikus beteg, így a járvány áldozatainak száma 14 552-re emelkedett – ismertette a napi adatokat Müller Cecília. Hozzátette:

az elhunytak között szinte mindennap vannak fiatalabbak is, akiket egy védőoltás talán megmenthetett volna. A tiszti főorvos beszámolt róla, hogy az aktív fertőzöttek száma is emelkedik, jelenleg 82 127 fő, és 4353 súlyos állapotú koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 407-en vannak lélegeztetőgépen.

Elmondta: ennek megakadályozása érdekében nagy erőkkel zajlik a védőoltások beadása, mától a háziorvosok megkezdik az immunizálást a kínai Sinopharm-vakcinával is. Minden háziorvos átlagosan 50-55, de van, aki ennél több, akár 70 regisztrált idős embert is be tud oltani. Emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként tíz fő beoltására van lehetőség, a kórházi oltópontokon pedig folytatódik a regisztrált idősek oltása a Pfizer-vakcinával. – A következő egy hétben nagy lépést tudunk tenni a védettség felé, amit a második adag beadása vált ki, de már az első dózis is kialakít bizonyos fokú immunitást – közölte Müller Cecília, hozzáfűzve: mind az ötféle vakcina megvéd a betegség súlyos lezajlásától. A szakember tájékoztatása szerint hazánkban az oltási tervnek megfelelően halad az oltási kampány, Magyarországon eddig több mint 471 ezren kaptak legalább egy oltást, közülük közel 209 ezren már a másodikat is. – Ezzel már most az uniós átlag fölé kerültünk – jegyezte meg. Kitért rá, hogy

a napokban sok idős embert fog invitálni a háziorvosa a vakcina felvételére. Őket arra kérte, hogy ne hezitáljanak, ne várakozzanak, hanem oltassák be magukat. – Kérem, hogy oszlassák el a félelmüket a kínai és az orosz vakcinától, hiszen ezekkel már több mint harmincmillió embert beoltottak problémamentesen

– hangsúlyozta. A tiszti főorvos jelezte, hogy a következő napokban a háziorvosok 275 ezer regisztrált idős embert tudnak beoltani a kínai, 41 750 hatvan év alatti krónikus beteget az AstraZeneca készítményével, a kórházi oltóponton pedig 52 ezer regisztrált idős ember kap oltást a Pfizer vakcinájával. Ez összesen 368 ezer ember oltását jelenti.

Müller Cecília beszámolt róla, hogy a szennyvízvizsgálatok során már a vírusvariánsokat is ki tudják mutatni, ebből az derült ki, hogy

a brit mutáns fellelhető Budapesten, Debrecenben, Tatabányán, Székesfehérváron és Győrben. A vírus örökítőanyagának koncentrációja emelkedő szintet mutat Salgótarjánban és Szombathelyen. A többi városban stagnálás tapasztalható, ám ez magas szinten való stagnálást jelent.

Közlése szerint a PCR-tesztek laborvizsgálata során négyszáz esetben a brit, 34 személy mintájában egy kevésbé jelentős variánst, kilenc főnél pedig a cseh mutánst mutatták ki, a brazil és dél-afrikai vírusvariáns továbbra sincs jelen. A tiszti főorvos megjegyezte, hogy a négyszáz, brit mutánssal fertőződött személy közül csak tíz járt külföldön, a többi eset nem volt összeköthető utazással. Kiemelte, hogy a hazánkban alkalmazott valamennyi védőoltás védelmet nyújt a brit mutánssal szemben is.

– Ma reggel a járványügyi szakemberek azt javasolták a miniszterelnöknek, hogy a bentlakásos szociális intézményekben élők számára, ha már megkapták mindkét oltásukat, és kialakult a teljes védettségük, tegyék lehetővé az intézményelhagyási és a látogatási tilalom feloldását – tudatta a szakember. Hozzáfűzte: a javaslatot az operatív törzs is megtárgyalja, majd ezt követően születhet döntés róla, másféle enyhítésnek azonban még nincs itt az ideje.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva elmondta: a vakcinatesztelés hármas fázisa során két csoportot alkotnak, az egyik csoport tagjai hatóanyagot, a másiké pedig placebót kapnak, majd megfigyelik, hogy egy bizonyos időn belül hányan fertőződnek meg. Ebből keletkezik az az információ, hogy milyen az adott védőoltás hatékonysága. Ezt kettős vakpróbának nevezik, mert még az orvos sem tudja, hogy mit adott be a kísérleti alanynak. Beszélt arról is, hogy az autoimmun betegek feltétlenül jelentkezzenek az oltásért, mert elméletileg csak akkor nem olthatók, ha a betegségük akut, fellángoló szakaszában van, de minden páciens egyedi elbírálás alá esik. A szakemberek számukra az mRNS-technológiával készült, tehát a Pfizer- és a Moderna-vakcinát ajánlják a leginkább. – Jelenleg a kórházakban vannak kijelölt oltópontok, és valamennyi háziorvosi rendelő oltópontnak minősül. Ha annyi vakcina érkezne be Magyarországra, amivel egy időben nagy tömegeket lehetne beoltani, akkor megnyitnánk a járóbeteg-szakrendelőkben is az oltópontokat, most azonban az oltópontokon lévő oltóhelyek számát bővítjük – válaszolta egy kérdésre. Szólt arról is, hogy a járvány harmadik hullámát elsősorban a sokkal fertőzőképesebb vírusmutáns megjelenése indította be, és a fertőzöttek számának emelkedése mögött is ez áll.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában összesen 119 esetben intézkedtek a rendőrök – mondta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Kiss Róbert közölte: a kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 834 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztását állapították meg, 624 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be vagy az ott tartózkodás tilalmát szegték meg.

Az alezredes tájékoztatása szerint a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások tilalmának megsértése miatt az előző napon 397 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

Tudatta azt is, hogy kedden is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők ellen 49 esetben léptek fel. Beszámolt róla, hogy az előző napon 5098 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 27 737 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 2710-en vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.