Lejtőre kerülhet az egri turizmus

Eger nem ipari város, bevételei jelentős részét a turizmus adja, amelyből a helyi családok legtöbbje él. Az ex-jobbikos Mirkóczki Ádám polgármester intézkedései mégis nehezebb helyzetbe hozzák a járvány miatt gondokkal küzdő vállalkozásokat az egri Fidesz szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook, Eger Hírek2021. 02. 19. 12:11
MIRKCZKI dm
Mirkóczki Ádám Fotó: Komka Péter Forrás: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már novemberben azt kérte az egri Fidesz–KDNP-frakció a baloldali támogatottságú Mirkóczki Ádám polgármestertől, hogy hozzon olyan döntéseket, amelyek mentőövet jelentenek a turizmusból élő helyi vállalkozásoknak. Orosz Lászlóné Ibolya képviselő azt kérte, hogy az önkormányzat engedje el a novemberi bérleti díjakat, ugyanis azokat a tavaszról őszre átcsoportosított bérleti díjakkal együtt kellene kifizetni, ami nagy teher a második hullámban is leálló vendéglátósoknak. Emlékeztetett arra, hogy egy szakmai felmérés szerint a város munkavállalóinak húsz százaléka él a turizmus-vendéglátásból.

A képviselő a január 17-én Oroján Sándor Fidesz–KDNP-frakcióvezetővel közösen tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a városvezetés ezt a javaslatot elutasította, mint ahogy azt is, hogy akkor legalább hat hónapra ne kelljen a vállalkozásoknak ingatlanadót fizetni. Orosz Lászlóné Ibolya úgy fogalmazott, hogy a városvezetés nem érzi annak súlyát, hogy Eger legnagyobb bevételi forrása a turizmusból származik”.

Mirkóczki Ádám valójában tudja mindezt. Január 18-án ő maga tartott sajtótájékoztatót, amelyen úgy fogalmazott: „Eger sokkal rosszabb helyzetben van arányait tekintve, mint más iparváros, ahol az iparűzési adó nagy cégektől jön be. Egerben iparűzési adót fizető adóalany közel hétezer van, ebből 6990 beleesik az egyszázalékos kategóriába. Ebből jól látszik, hogy Eger egy abszolút turizmusra, vendéglátásra épülő város.”

A Mirkóczki Ádám irányította városvezetés eddig nem sietett a turizmusból élő vállalkozások támogatására
Fotó: archív/Heves Megyei Hírlap

Emlékeztetőül: a kormány kezdeményezése, hogy a kis- és középvállalkozások idén csak az iparűzési adó felét fizessék be, azt igyekszik segíteni, hogy ezek a vállalkozások túléljék a járvány miatti leállást, ráadásul ígéretet tett az önkormányzatoknak a kiesett bevételek kompenzálására. Erről az említett sajtótájékoztatón Mirkóczki így nyilatkozott: „Biztos vagyok benne, hogy a kompenzáció valamilyen formája hamarosan megvalósul.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.