időjárás 15°C Helga 2022. október 3.
logo

Itt a megállapodás: nőtt Magyarország energiabiztonsága

Megjutalmazták az önfeláldozó újpesti rendőröket

Szemán László János
2021.02.03. 14:33

Dicséretben és jutalomban részesítette a tavaly karácsonykor életveszélyesen megsebesített rendőrt és a támadóját ártalmatlanító járőrtársát Terdik Tamás dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya – adta hírül a BRFK. A rendőröket egy újpesti társasházba riasztották tavaly karácsonykor, mert egy önkívületben őrjöngő, vadásztőrrel hadonászó férfi be akart törni a lakásokba. A járőr férfi tagja rávetette magát az önkívületben garázdálkodó férfira, aki életveszélyesen megsebesítette őt. Az őrmester járőrtársnője ezért több lövést leadva megfékezte a tomboló férfit, aki a helyszínen életét vesztette. A rendőrök akciójának köszönhetően a támadó nem tudott a békés családokra törni, és ezzel több ember életét is megmentették.

A súlyos sérüléseiből felépült Lingvai Péter őrmesterrel beszélget a budapesti rendőrfőkapitány, Terdik Tamás
Fotó: BRFK

A főkapitány példaként állította az állomány elé Lingvai Péter és Szarvas Erika őrmestereket, a IV. Kerületi Rendőrkapitányság járőreit, akik szüleik jelenlétében vehették át az elismerést.

Szarvas Erika átveszi a dicsérő oklevelet Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitánytól
Fotó: BRFK

A tábornok kiemelte: a parancsnoki kivizsgálás mindkét rendőr intézkedését jogszerűnek és szakszerűnek találta.

A hős rendőröket korábban egy alapítvány már jutalomban részesítette, ám a személyes szakmai elismerésre, a főkapitányi jutalom átadására a megsérült rendőrőrmester felépülésével ünnepi körülmények között kerülhetett sor.

Emlékezetes, egy társasház lépcsőházában hangoskodó férfiról tettek bejelentést december 24-én 6 óra 37 perckor Budapesten, IV. kerületi Kassai utcából. A bejelentésre kiérkező járőrpár egyik tagját az agresszív, 35 éves délegyházi férfi egy késsel többször megszúrta, ezért társa életének védelmében a másik rendőr lelőtte a támadót, aki a helyszínen életét vesztette. A megszúrt rendőrt kórházba vitték. Az ügy körülményeit a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja. A rendőrnő fegyverhasználata az elsődleges megállapítás szerint jogszerű volt, hiszen társa és a maga életét védte az állampolgárok élete mellett, amikor lövésekkel állította meg az őrjöngőt. A vizsgálat egyebek mellett kiterjed arra is, hogy mitől őrjöngött a támadó. Egyelőre nem zárható ki, hogy kábítószert, például az általában dühöngést kiváltó új pszichoaktív szert fogyasztott. (Magyar Nemzet, 2020. december 25.)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.