Nézőpont: Gyurcsány Ferenc a baloldal vezetője

A volt kormányfő népszerűtlensége töretlen, a magyarok 79 és a kormányellenesek 76 százaléka sem szeretné őt fontos politikai pozícióban látni a 2022-es választás után. Mégis a magyarok 55 százaléka egyetért azzal, hogy Gyurcsány Ferencnek „inkább meghatározó” a szerepe az ellenzéki összefogásban, 45 százalékuk pedig egyenesen az „ellenzéki összefogás vezető politikusának” tartja – a Nézőpont Intézet a tavaszi ülésszak első hetében készült reprezentatív kutatása szerint.

Magyar Nemzet
2021. 02. 19. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nézőpont Intézet idősoros adatai szerint 2018 januárjában a felnőtt magyarok 69, 2020 júliusában 78 és idén februárban 79 százaléka mondta azt, hogy nem szeretné, ha Gyurcsány Ferenc „fontos politikai pozícióban” lenne a 2022-es választás után. Úgy tűnik, hogy a volt kormányfő rajongótábora is csökkent. Míg 2018 elején még a felnőtt magyarok 22 százaléka szerette volna, ha fontos posztot kap továbbra is a DK elnöke, 2021 februárjára arányuk 9 százalékra apadt. Ma már a kormányellenes szavazóknak is csak a 14 százaléka Gyurcsány-kedvelő, 76 százalékuk viszont meglenne nélküle.

Gyurcsány Ferenc kiugróan magas, tartós, sőt romló elutasítási adatai alapján kevés országban találna magának politikai szövetségeseket. Magyarországon azonban más a helyzet. 2020 figyelemre méltó politikai teljesítménye volt, hogy a baloldali pártok bejelentették, közös listát állítanak 2022-ben, ahogy azt a DK-elnök már régóta szorgalmazta. Közéleti vita alakult ki azonban arról, hogy a Gyurcsány-terv végrehajtása azonos-e a tervező vezetővé válásával.

A Nézőpont Intézet az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első hetében, kedd és csütörtök között arra kereste a választ, hogy hányan értenek egyet azzal, hogy a volt miniszterelnök a baloldal irányítója. Először a hétfői parlamenti nyitányban felszólaló ellenzéki politikusokról és a Momentum elnökéről egyesével kérdeztük meg, hogy a válaszadók „inkább meghatározó” vagy „inkább nem meghatározó” személynek tartják-e az ellenzéki összefogásban. Az összes felnőttet reprezentáló teljes mintán a megkérdezettek 55 százaléka értett egyet Gyurcsány vezető szerepével, amely az összes ellenzéki politikus közül kiemeli a volt kormányfőt. Második helyen Jakab Péter szerepelt 39, harmadik helyen Fekete-Győr András 29 százalékkal. Ugyanakkor ezekben a válaszokban a kormánybarát választók véleménye is benne van, akikről megalapozottan feltételezhető, hogy különösen nem szeretik Magyarország 12 évvel ezelőtti vezetőjét. A kormányellenes szavazók körében azonban a minta közel azonos: 61 százalékuk értett egyet azzal az állítással, hogy Gyurcsány Ferenc „inkább meghatározó” személy az ellenzék összefogásában. Ebben a körben Jakab Péter 55, Fekete-Győr András 42 százalékos egyetértést tudott kialakítani saját ellenzék-vezető szerepéről.

A Gyurcsány-jelenség jelentőségére másképpen is rákérdeztünk. A volt kormányfő kapcsán a felnőtt magyarok 45 százaléka értett egyet azzal, hogy „az ellenzéki összefogás vezető politikusa”, 23 százalékuk nem. Ezzel még a kormányellenes szavazók 38 százaléka is egyetértett, pedig ők tudták, hogy Gyurcsány vezető szerepének elismerése aligha növeli a baloldal választási győzelmi esélyeit. Összességében az olvasható ki az adatokból, hogy Gyurcsány Ferenc befolyása ismert a választók előtt, s ez a volt kormányfő népszerűtlensége miatt komoly kockázat a baloldal jövője szempontjából.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2021. február 16. és 18. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.