Polgárbarát áldozatsegítés Pest megyében

Valódi polgárbarát együttműködést kötött a Pest Megyei Kormányhivatal és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, így a kormányhivatal áldozatsegítő szolgálata a megye 13 rendőrkapitánysága fogadja majd az ügyfeleket.

2021. 02. 22. 11:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Együtt az áldozatokért: polgárbarát intézkedést hozott a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője, Tarnai Richárd kormánymegbízott és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dandártábornok. Ennek értelmében – a rendőr-főkapitányság felajánlását elfogadva –

ezentúl a kormányhivatal áldozatsegítő szolgálatot ellátó munkatársai a megye rendőrkapitányságain is rendelkezésre állhatnak.

A Pest megyei áldozatok által jelenleg egy fővárosi helyszínen igénybe vehető áldozatsegítő szolgáltatás bővítése érdekében született a rendőr-főkapitányság ötlete, hogy az áldozatvédelmi szolgáltatás lehetősége a városi rendőrkapitányságokon is elérhető legyen. Így az állampolgároknak nem kell feleslegesen utaznia.

Tarnay Richárd (balra), a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője és Nagy László Pest megyei rendőrfőkapitány egyeztetett a polgárbarát áldozatsegítő szolgáltatás kialakításáról
Fotó: Pest Megyei RFK

Pest megye rendőrfőkapitánya a kormányhivatal vezetőjével találkozva személyesen ajánlotta fel: 13 rendőrkapitányságon biztosít lehetőséget a kormányhivatal által működtetett áldozatvédelmi szolgáltatás igénybevételére. A cél az, hogy az áldozatoknak minél közelebb álljon rendelkezésre a segítség. A megye földrajzi távolságait áthidalva e megoldással nem kell majd Budapestre utaznia annak, aki ilyen jellegű segítségre szorul.

Az áldozatvédelmi szolgáltatás elérésének részleteit a Pest Megyei Kormányhivatal dolgozza ki, a helyszínt a rendőrség adja, az időpontokat pedig a kormányhivatal határozza meg a későbbiekben.

A Magyar Nemzet olvasóinak felidézzük, hogy a kormányhivatalokban országszerte működő áldozatsegítő szolgálatok kiknek, hogyan tudnak segíteni.

MI AZ ÁLDOZATSEGÍTŐ SZOLGÁLAT CÉLJA?

Ha valaki kapcsolatba kerül valamilyen bűncselekménnyel vagy tulajdon elleni szabálysértéssel, fel kell dolgoznia ennek hatásait. Természetes, ha ilyenkor

fizikai vagy lelki problémák jelentkeznek, emellett előfordulhat, hogy anyagi nehézségei is fellépnek.

Az Áldozatsegítő Szolgálat olyan személyek támogatására jött létre, akik akár közvetlenül, akár közvetett módon, valamely bűncselekmény, illetve tulajdon elleni szabálysértés áldozataivá váltak. Az Áldozatsegítő Szolgálat célja, hogy az elszenvedett bűncselekménnyel kapcsolatban felmerült érzelmi, lelki, anyagi és más problémák megoldásához segítséget nyújtson.

Hogyan tudnak segíteni?

Az Áldozatsegítő Szolgálat a bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés során közvetlenül (sértettként) vagy közvetett módon (például tanúként vagy családtagon keresztül) áldozattá vált személyeknek az elszenvedett bűncselekménnyel kapcsolatban felmerült érzelmi, lelki, anyagi és más problémák megoldásához nyújt segítséget:

  • felvilágosítást ad jogaikról, kötelezettségeikről, lehetőségeikről;

  • érzelmi támogatást nyújt;

  • jogi tanácsot ad és gyakorlati segítséget biztosít;

  • ügyvédi segítség igénybevételéhez is hozzásegít;

  • igazolja az áldozati státust;

  • krízishelyzet fennállása esetén azonnali pénzügyi segélyt adhat (a bűncselekményt vagy tulajdon elleni szabálysértést követő nyolc napon belül beadott kérelem alapján). A személy elleni erőszakos bűncselekmények súlyos sérültjeinek és a halálos áldozatok hozzátartozóinak mindezen túl állami kárenyhítést is adhat.
  • Fontos kiemelni, hogy a felsorolt támogatások térítés nélkül vehetők igénybe.

    További részletek és fontos tudnivalók itt találhatók.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.