Puskát fogott az erdészekre az orvvadász

Hangtompítóval felszerelt, engedély nélküli, éles lőfegyver volt a tilosban vadászó férfi kezében, amikor tavaly ősszel két erdésszel találta szemben magát.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 02. 14. 6:45
orvvadásztól lefoglalt fegyver
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Féléves vizsgálat után, február 12-én vádemelési javaslattal fejezte be a rendőrség az utóbbi idők egyik legvakmerőbb, egyben legszemtelenebb orvvadászával szemben indított nyomozást. A kiskunsági erdőket járó vadorzó fegyvert fogott az őt tetten érő erdészekre, de állítása szerint nem lőtt volna rájuk, csak fenyegetőzni akart, hogy hagyják elmenekülni. A rendőrök két nap alatt azonosították, majd elfogták.

Az eldobott fegyver is meglett, nem tudta megmagyarázni, hogy ahhoz semmi köze nincs, ujjlenyomatait és DNS-nyomait is megtalálták a vadászpuskán a bűnügyi helyszínelők nyomszakértő technikusai.

 

Fotó: Police.hu

Egy Kiskunhalas környékén dolgozó erdész tett furcsa bejelentést a rendőrségen még tavaly ősszel. Az erdész 2020. szeptember 7-én kora reggel egy társával Jánoshalma külterületén ellenőrizte a rá bízott vadászterületet. Az erdőben sétáltak, amikor váratlanul szembetalálkoztak egy fegyveres ismeretlennel, akiről az erdész hivatásos vadászként rögtön tudta, hogy orvvadász lehet, mert aznapra senki nem kért és nem is kapott vadászati engedélyt a területre. Az idegen is érezte, hogy lebukott, ezért a kezében lévő, hangtompítóval felszerelt vadászpuskát csőre töltötte, és a két erdészre fogta.

Mindkettejüket megfenyegette, hogy ha közeledni mernek, lőni fog, majd felszólította őket, hogy hagyják távozni. Ezután hátrálni kezdett, majd elszaladt. Később kiderült, hogy a fegyvert menekülés közben eldobta az erdőben, azt a bejelentés után a helyszínt megvizsgáló nyomozók megtalálták és lefoglalták.

A bejelentés után a rendőrök azonnal az orvvadász keresésébe kezdtek. A férfit a környéken lakó erdész nem ismerte fel, a felderítést a két megfenyegetett sértett által adott személyleírás és az orvvadász menekülési útiránya alapján kezdték meg a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság bűnügyi nyomozói. A rendőrök több száz, a környéken lakó és dolgozó, lehetséges tanút kérdeztek ki, így két napon belül sikerült azonosítani a feltételezett orvvadászt. A férfit a lakásán fogták el, majd gyanúsítottkénti kihallgatását követően őrizetbe vették.

A jánoshalmi gyanúsítottnál az erdőben viselt ruházatát is megtalálták, később pedig a szakértők megállapították, hogy az erdőben eldobott puskát senki más nem foghatta meg, mint a feltételezett orvvadász. A lefoglalt puskáról az igazságügyi fegyverszakértő megállapította, hogy éles lőfegyvernek minősül, emberi élet kioltására alkalmas.

A gyanú szerint a férfi évek óta engedély nélkül vadászott a környék erdeiben, a koronavírus-járvány első hullámának idején is naponta járt ki az erdőbe. Sok kiskunsági vadorzóhoz hasonlóan ő sem otthon tartotta a fegyverét, hogy bukás esetén a házkutatáskor a rendőrök ne találjanak bizonyítékot, ezért külterületi rejtekhelyen, romos tanyákon, fák odvában, kőrakások alatt tárolta a puskáját. A nyomozók szerint a kiskunsági erdőkben legalább három tucatnyi hasonló vadászfegyver lehet elrejtve. Homoki András vadgazdálkodási és vadászati szakértő szerint a hangtompítókat házilag gyártják a puskákhoz, legtöbbször felfúrt, azaz kibővített csövű légpuskát alakítanak éles lőfegyverré, sportlövészektől szerzik be hozzá a kis kaliberű, de apróvad és őz elejtésére is alkalmas lőszert.

A jelenleg szabadlábon védekező gyanúsítottat a kiskunhalasi nyomozók közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettével és lőfegyverrel visszaélés bűntettével gyanúsították meg, a befejezett nyomozati cselekmények után vádemelési javaslattal adták tovább az eljárást az ügyészségnek. A férfi letöltendő börtönbüntetésre számíthat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.