időjárás 24°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Restaurátorműhelybe szállították a budai Vár ikonikus turulszobrát

Elek Nikoletta
Forrás: Várkapitányság NZrt.
2021.02.26. 20:24
Restaurátorműhelybe szállították a budai Vár ikonikus turulszobrát

Egy óriásdaruval emelték le a helyéről, majd a Savoyai teraszon kialakított szabadtéri restaurátorműhelybe szállították át a budai Vár ikonikus turulszobrát. A monumentális alkotást a Nemzeti Hauszmann programban újítják fel, a restaurálási munkálatokat pedig a látogatók is nyomon követhetik a következő hónapokban.

Donáth Gyula szobrász alkotása – amely közel 120 éve magasodik Budapest fölé – méretei miatt is tekintélyes: a budai Várat meghatározó hatalmas, bronzból készült emlékmű magassága tíz és fél méter, a szárnyak végeinek egymástól való távolsága tizenkét és fél méter, kőből készült talpazatát pedig a történelmi Magyarország címere díszíti. Az ikonikus szobor több sérüléssel ugyan, de átvészelte a második világháborút, mára azonban az állapota jelentősen leromlott, ezért a Nemzeti Hauszmann program keretén belül kezdetét veszi az emlékmű teljes körű felújítása.

A Budavári Palotanegyed egyik meghatározó látványosságának állapota mára jelentősen leromlott
Fotó: Várkapitányság NZrt.

A Várkapitányság NZrt. közölte:

a Savoyai teraszon felállított szabadtéri restaurátorműhelyben – hasonlóan a nemrég felújított Mátyás kútja bronzszobraihoz is – a szakemberek patinamegőrző tisztítást és restaurálást hajtanak végre, a turul bronz felületeinek sérüléseit is kijavítják, valamint a szobor belső vasvázát is megerősítik. A Turul-emlékmű restaurálása mellett a Habsburg kapu kőelemeit is megtisztítják, továbbá kijavítják a repedéseket és a felületi hibákat, sőt a díszes, kovácsoltvas szerkezet is megújul.

A restaurálási munkálatokat a Várba látogatók is nyomon követhetik
Fotó: Várkapitányság NZrt.

Tájékoztatásuk szerint

a munkálatok ideje alatt a Habsburg kapun és a Halászó gyerekek teraszon átsétálni nem lehet, ezért egy ideiglenes járdát építenek ki, amelyen keresztül a Savoyai terasz továbbra is kényelmesen megközelíthető marad.

A monumentális művet megszépülve állítják vissza eredeti helyére
Fotó: Várkapitányság NZrt.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.