Távollétében mondhatják ki, Kovács Béla nem kém

Zárt ajtók mögött, vélhetően Kovács Béla távollétében pont kerülhet a nyári ítélkezési szünetig a KGBélaként elhíresült volt jobbikos EP-képviselő az unió intézményei elleni kémkedési és az EP kárára elkövetett költségvetési csalási ügyére. Első fokon kimondták: Kovács nem kémkedett, bár kiképezte és beszervezte egy orosz katonai hírszerző.

2021. 02. 25. 5:55
null
A jelenleg független EP-képviselő költségvetési csalásért is felelhet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség fenntartja a Központi Nyomozó Főügyészség fellebbezését, amit a Budapest Környéki Törvényszéken a Kovács Béla ellen meghozott elsőfokú ítélet ellen jelentett be – tudtuk meg Csiha Gábor katonai ügyésztől, a fellebbviteli főügyészség szóvivőjétől. Hozzátette: a minősített ügyben a másodfokú ügyészi indítvány elkészült, azt hamarosan továbbítják a Fővárosi Ítélőtáblára.

A szóvivő elmondta: a nyári ítélkezési szünet előtt akár be is fejeződhet a másodfokú bírói eljárás, azonban az a minősített adatok védelme miatt zártan fog folyni. Azaz

hamarosan le is zárulhat másodfokon a Jobbik volt európai parlamenti képviselőjének kémkedési és költségvetési csalási ügye.

Lapunk úgy tudja Kovács Bélához közelállóktól, hogy a visszavonult politikus az elsőfokú ítélet meghozatalát követően nem sokkal Oroszországba távozott a feleségével együtt, vélhetően az asszony ott élő rokonaihoz. Kicsi a valószínűsége, hogy a másodfokú tárgyalásra visszajönne, nem is kötelező személyesen részt vennie azon, így távollétében fogják kimondani – ami a történtekben a legfontosabb –: kém-e és kémkedett-e Kovács Béla.

Az egykori pártjában, a Jobbikban csak KGBélaként emlegetett

Kovács a lapunk munkatársával történt legutóbbi személyes találkozón is tagadta, hogy beszervezték volna.

Így bár első fokon a Budapest Környéki Törvényszéken felmentették az unió intézményei elleni kémkedés vádja alól, védői által fellebbezést nyújtott be, amelynek lényege, hogy mondja ki a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla: Kovács Bélát nem szervezte be senki.

A visszavonult politikus Oroszországba távozott. Fotó: Mirkó István

Ismert, szeptemberben Holdampf Gusztáv, a Budapest Környéki Törvényszék bírója az elsőfokú ítéletével Kovács Bélát az unió intézményei elleni kémkedés vádja alól felmentette,

az unió kárára elkövetett költségvetési csalás miatt azonban egy év hat hónap szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását három évre felfüggesztette.

E bűncselekményben Kovács volt három gyakornoka is bűnös, őket a bíróság három év próbaidőre bocsátotta.

Holdampf Gusztáv az ítéleti tényállás ismertetésekor leszögezte: Kovácsot beszervezte a budapesti nagykövetségükön fedésben dolgozó orosz katonai hírszerző, ám Kovács Béla nem végzett kémtevékenységet. Beszervezőjével konspiratív módon többször is találkozott, egyebek mellett az unió Oroszországgal kapcsolatos tevékenységéről, valamint a paksi atomerőmű bővítéséről beszélgettek, ám Kovács nem adott ki minősített információkat sem beszervezőjének, sem az őt budapesti beosztásában követő másik orosz katonai hírszerzőnek.

A bíró szerint Kovács egyértelműen orosz célokat szolgált.

Mint azt megírtuk, Kovács Bélát 2014 áprilisában jelentette fel – állítólag a francia hírszerzés kémkedésre vonatkozó jelzése után – az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Központi Nyomozó Főügyészség 2017 decemberében emelt vádat ellene az unió intézményei elleni kémkedés és az unió kárára elkövetett költségvetési csalás miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.