Vadkamera buktatta le az orvvadászokat

A párost a felvételek alapján fogták el a rendőrök.

Végh Attila
2021. 02. 09. 13:55
Orvvadászat
A rendőrök tetten értek egy orvvadászt Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ahogyan azt a Magyar Nemzet megírta, a hazai vadgazdálkodási szakértők és a rendőrség bűnügyi felderítői is számítottak arra, a kijárási korlátozások miatt megszaporodott vadállomány fel fogja kelteni a tilosban járó, engedély nélkül fegyvert birtoklók vadászkedvét. Ráadásul a járványveszélyt megelőző rendelkezések alapján nincsenek külföldi vendégvadászok, nincs éjszakai vadászat, kevesebb a társas vadászatok száma is, így egy-egy késő esti puskalövés egyértelműen orvvadászatra utal. Két zalai vadorzót azonban mégsem ez buktatott le, nem tudták, hogy kamerák előtt pusztították a vadállományt.

Egy természetvédelmi őr tett bejelentést a Nagykanizsai Rendőrkapitányságon, hogy a Zalakomáromhoz közeli erdőkben orvvadászok nyomait fedezte fel. Két férfi járta puskával a területet, olyan helyen és időben, amikor a Zalakomáromban vadászatra jogosult társaság nem tudott semmiféle, előre egyeztetett vadászatról. A rendőröknek a bejelentő elvitte az erdőkben kihelyezett vadkamerák felvételeit, melyeken nemcsak az ott élelmet kereső állatok mozgása volt látható, hanem a két orvvadászé is, akik a kamerák által rögzített képek alapján rendszeresen járták fegyverrel a zalai erdőket.

Engedély nélkül átalakított éles lőfegyver volt az orvvadászoknál
Fotó: Police.hu

A tolvajok nem tudhatták, hogy az erdei kamerák minden lépésüket figyelik, amelyek segítségével a rendőrök be tudták azonosítani útvonalukat, valamint készült olyan felvétel is, melyen az autójuk rendszáma is látszott. Február első hétvégéjén hajnalban éppen akkor fogták el az 54 éves zalakomáromi férfit és 28 éves fiát, amikor újabb vad elejtésére készültek a településhez közeli erdőben. A lakásukon tartott házkutatások során lefagyasztott és frissen feldolgozott vadhúst is találtak, utóbbi arra utalt, a tettenérésük előtti éjjel is kint voltak az erdőkben. Az idősebb férfitől a rendőrség lefoglalt egy puskát is, egy engedély nélkül tartható légfegyvert alakítottak át éles lőfegyverré. Illegálisan szereztek hozzá lőszert, ennek eredetét is vizsgálja a rendőrség. Az orvvadászok olyan éjjellátó célzó készüléket is használtak, amit a hazai vadásztörvények, etikai szabályok tiltanak. Az engedély nélküli eszközöket és a vadhúst a rendőrség lefoglalta, orvvadászat, lőszerrel és lőfegyverrel való visszaélés bűntett miatt indítottak eljárást az apa és a fia ellen.

Egy ilyen hurokcsapdából egyetlen állat sem tud kiszabadulni
Fotó: Police.hu

A zalai mezőőrök segítségével a nyomozók egy hurkos orvvadászt is lefüleltek. A Liszó körüli erdőkben feszített ki valaki több vadfogó hurokcsapdát, melynek használatát szigorúan tiltja a törvény: aki ilyen módon ejt el egy vadat, annak állatkínzás miatt is felelnie kell. A hurkokat a mezőőrök február 7-én felszedték, a nagykanizsai nyomozók pedig tanúkat kerestek. Már másnapra sikerült beazonosítani egy 64 éves liszói férfit, akinek szintén találtak a lakásán olyan vadhúst, melynek eredetét nem tudta igazolni, ellene is orvvadászat bűntett gyanúja miatt indult nyomozás.

A rendőrök tetten értek egy orvvadászt
Fotó: Police.hu

Homoki András vadgazdálkodási szakmérnök, rendőrségi igazságügyi szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, mivel tavaly október óta szinte alig van hivatalos vadászat, a tilosban járók nagy többsége nem meri kockáztatni, hogy puskával menjen orvvadászatra. A szakértő szerint viszont egyre több hurkot, csapdát helyeznek el az erdőkben, a nyomok alapján az így megfogott, kínhalállal elpusztult nagyvadakat a csapda mellett feldarabolják, hátizsákokban csempészik ki a vadhúst az erdőből. A felsőtárkányi és a Lillafüred környéki erdőkben januárban 54, az állatok átlagos nyakmagasságában kifeszített hurokcsapdát találtak és semmisítettek meg a természetőrök és a hivatásos vadászok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.