Vörös jelzés lép életbe péntektől a hajléktalan-ellátásban

Az utcán élő hajléktalan embereket adott esetben a nem nekik fenntartott bentlakásos szociális intézményekben is fogadni kell.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 10. 17:30
null
Budapest, 2021. február 10. Ételosztás az Üdvhadsereg Szabadegyház Magyarország Új Kezdet Házának nappali melegedõjében 2021. február 10-én. A várható rendkívüli hideg idõre tekintettel vörös kód jelzés lép életbe február 12-én délelõtt tíz órától, és ennek megfelelõen adott esetben fogadniuk kell a hajléktalan embereket a nem a számukra fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vörös jelzés lép életbe a várható hideg időre való tekintettel péntek délelőtt tíz órától. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől jövő szerdáig rendkívüli hideg lesz: éjszakánként mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet.

– A legfontosabb feladata a hajléktalanellátó rendszernek van. A hajléktalanszállókon, a nappali melegedőkben van hely – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára az Üdvhadsereg terézvárosi, Új Kezdet Háza női hajléktalanszállóján tartott sajtótájékoztatón.

A várható rendkívüli hideg időre való tekintettel vörös kódjelzés lép életbe február 12-én délelőtt tíz órától
Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Országosan 79 százalékos, a fővárosban 73 százalékos a hajléktalanoknak fenntartott helyek kihasználtsága. Senkinek nem kell az utcán aludnia – fogalmazott az államtitkár, és a rendkívüli hidegre való tekintettel arra kérte az utcán élőket, hogy vegyék igénybe a szolgáltatásokat, hogy senki élete ne kerüljön veszélybe.

Arra kért mindenkit, hogy ha bajba jutott hajléktalan embert látnak az utcán, hívják a diszpécserszolgálatok valamelyikét. Az elérhetőségekről a Hajlékot.hu oldalon tájékozódhatnak.

– Januárban már érvényben volt két napig a vörös kód, akkor 239 jelzés érkezett, és 114 embert helyeztek el intézményekben – emlékeztetett Fülöp Attila.

Az államtitkár azt is leszögezte, hogy az érintett intézményeknek a vörös kódjelzés idején is be kell tartaniuk a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett szabályokat.

A januári vörös kód bejelentésekor Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak az utcán fagyhatnak meg az emberek, hanem saját fűtetlen lakásukban is kihűlhetnek. Vecsei Miklós rámutatott, hogy az elmúlt években a kihűléses halálesetek többsége nem közterületen, hanem lakásokban történt

– Ha például a szomszéd idős embernek nem füstöl a kéménye, pedig tudjuk, hogy otthon van, akkor nézzünk rá!

– figyelmeztetett a szeretetszolgálat vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.