Gulyás Gergely: A Fidesz EPP-tagsága már csak technikai kérdés

A nagyobbik magyar kormánypárt továbbra is a hagyományos kereszténydemokrata, konzervatív értékeket és családképet képviseli, illetve őrzi – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Markus Södernek, a bajor Keresztényszociális Unió elnökének és tartományi kormányfőnek szombati nyilatkozatára reagálva. Markus Söder a Süddeutsche Zeitung című lapban szombaton ismertetett nyilatkozatában a Fidesz európai néppárti tagságának megszüntetését javasolta. Söder szerint az EPP a polgári közép pártja, és nem jobboldali párt, így egyszerűen nincs többé barátságos párt-lakóközösség a Fidesszel.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2021. 03. 06. 14:13
GULYÁS Gergely
Budapest, 2020. március 11. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én. Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében. A kormány megtiltja a száz fõnél nagyobb beltéri és az ötszáz fõnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását a koronavírus terjedése miatt. Beutazási tilalmat rendel el a kormány a koronavírus terjedése elleni intézkedések részeként az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezõkre, kivéve, ha magyar állampolgárok. Intézménylátogatási tilalmat rendelnek el a magyarországi egyetemeken. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz azért döntött az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából történő kilépésről, hogy véget vessen az évek óta tartó függő helyzetnek. Egyetértenek a bajor miniszterelnök azon megállapításával, hogy az EPP már nem jobboldali párt – nyilatkozta Gulyás Gergely miniszter az MTI-nek. A politikus hangsúlyozta: ez volt az oka, hogy a Fidesz és az EPP útjai elválnak egymástól és kiemelte: a Fidesz kereszténydemokrata, konzervatív, jobbközép párt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a Fidesz véget vetett a függő helyzetének az EPP-ből való kilépéssel

Az európai jobboldal pálfordulását Gulyás szerint az szemlélteti igazán jól, hogy annak idején Franz Josef Strauss legendás bajor miniszterelnök még azt mondta, a CSU-tól jobbra már csak a fal lehet. Ehhez képest a mostani bajor miniszterelnök azt mondta, a pártja nem jobboldali párt – tette hozzá.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy miközben a Fidesz továbbra is Franz Josef Strauss-féle értékeket követi és a nemzeti szuverenitásunkat egy erős Európában képzeli el, addig az EPP bajor frakcióvezetője, Manfred Weber korábban úgy nyilatkozott, hogy a modern világban nemzeti szuverenitás nincs többé.

A Fidesz EPP-tagságát illetően Gulyás Gergely úgy fogalmazott: az már csupán technikai kérdés, a frakcióval történő szakítás volt az első fontos lépés. Hozzátette, hogy az EPP mára nem képes megtűrni soraiban olyan pártokat, amelyek nyíltan kiállnak a migráció ellen, és úgy gondolják, hogy a hagyományos családmodellnek és a családpolitikának kiemelt jelentősége van.

A miniszter egyetért Markus Söderrel abban, hogy a jó államközi kapcsolatoknak nem szabad megszenvedniük azt, hogy a jövőben különböző pártcsaládhoz tartoznak majd az uniópártok és a nagyobbik magyar kormánypárt.

Ennek érdekében a magyar kancelláriaminiszter március 16-án online beszélgetést folytat német kollégájával, Braun kancelláriaminiszterrel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.