Bezárják az iskolákat és a nem létfontosságú üzleteket Magyarországon

Az óvodákat és általános iskolákat április 7-ig, a nem létfontosságú üzleteket pedig március 8. és március 22. között bezárják a járvány egyre erősödő harmadik hulláma miatt – közölte a Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter.

Csekő Imre - Hertelendy Gábor
2021. 03. 04. 11:37
null
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a Fidesz véget vetett a függő helyzetének az EPP-ből kilépéssel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A számok világosak, egyre nő a fertőzések száma, a lélegeztetőgépre szorulóké és az elhunytaké is – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. Mint kifejtette, a vírus reprodukciós rátája az egyik legmagasabb Európában, a harmadik hullám sokkal erősebb, mint a korábbiak voltak.

– Rendelkezésünkre áll vakcina, és jövő héten már Magyarország lesz az Unióban a legátoltottabb ország

– hangsúlyozta a miniszter. A Brüsszeli vakcinabeszerzés lassan halad, ezért továbbra is a kontaktusszámok csökkentése segíthet a legtöbbet.

Az operatív törzs azt javasolta, hogy szigorú intézkedéseket vezessen be a kormány. Gulyás Gergely elmondta, ezek nélkül elharapódzik a járvány és a nyitás időpontja is későbbre tolódna.

A miniszter bejelentette: az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják, az üzletek pedig március 8-tól március 22-ig bezárnak. Kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút. Szintén március 8-tól 22-ig minden szolgáltatás szünetel a magánegészségügyi szolgáltatásokat leszámítva. A konditermeket is be kell zárni. Az igazolt sportolók meccseire csak zárt kapuk mögött kerülhet sor. A parkok nyitva lesznek, szabadtéri sportolásra a másfél méteres távolság megtartásával lesz lehetőség.

A bejelentett korlátozások időtartamára a bértámogatást és adókedvezményeket minden most bezáró szektorra kiterjesztik – mondta Gulyás Gergely, és mindenkit arra kért működjön közre a szabályok betartásában.

Gulyás Gergely azt is közölte, a nyitás részletei szempontjából létfontosságú, hogy mit szeretnének az emberek. Ezért a miniszter arra buzdít mindenkit, hogy töltse ki a nemzeti konzultációt annak érdekében, hogy a kormány március 17-én tudjon dönteni az újranyitásról.

– Ezek azok az intézkedések, amelyekkel a járvány ütemét le tudjuk törni és amelyekkel minél hamarabb újranyithatunk – közölte a miniszter.

Újságírói kérdésre beszámolt arról is: nemcsak közel egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés az orvosi béremelésről szóló törvényjavaslatot, hanem az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka is aláírta a jogviszony-módosításhoz szükséges szerződést. A miniszter köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, akik bizalmat szavaztak az új béremelési törekvéseknek.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, az Európai Uniónak nincs külön szabályozása, bár számtalan szakmai testülete van, amelynek javaslatait érdemes megfontolni. Angela Merkel német kancellárt idézve úgy fogalmazott: egyelőre nemzeti szinten kell szabályozni és viszonossági alapon kell elfogadni a vakcinaigazolásokat. Ehhez Magyarország is tartja magát, egyben bíznak abban, hogy hamarosan lesz egységes igazolás.

Az adott uniós állam oltási igazolványát minden tagállamnak el kell fogadnia, ugyanakkor döntés uniós szinten még nincs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.