Büntetőjogi felelősség is terhelheti az erdőkertesi háziorvost

Ha súlyos egészségromlást, fogyatékosságot vagy halált okoz a cselekmény, a büntetési tételek súlyosabbak lehetnek.

Magyar Nemzet
Forrás: mti2021. 03. 18. 12:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A büntető törvénykönyv azt mondja ki, hogy aki foglalkozási szabály megszegésével mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanul közvetlen veszélynek teszi ki, az gondatlan veszélyeztetést követ el – mondta Futó Barnabás ügyvéd csütörtökön a Kossuth rádióban. Szerinte ugyanakkor

a koronavírus elleni oltás beadását megtagadó erdőkertesi háziorvos tette inkább a szándékos veszélyeztetést merítheti ki, így súlyosabb lehet a büntetési tétel is.

– Ha súlyos egészségromlást, fogyatékosságot vagy halált okoz a cselekmény, a büntetési tételek súlyosabbak lehetnek – jelezte. Futó Barnabás szerint ebben az esetben nem szükséges feljelentést tenni, hiszen hivatalból is indíthat eljárást a nyomozó hatóság. Kitért arra is:

ha egy politikus azt mondja, hogy „a kormány mutyivakcinákkal akar oltatni”, az rémhírterjesztésnek minősülhet, ami hivatalból üldözendő.

A Pest Megyei Kormányhivatal kedden azt közölte, hogy egymillió forintos egészségügyi bírságot szab ki a koronavírus elleni oltás beadását megtagadó erdőkertesi háziorvos praxisára. A bírságot azzal indokolták, hogy a doktor oltásmegtagadása ellentmond az orvosszakmai, etikai és a jogi előírásoknak is.

Kiss Csaba a 2018-as országgyűlési képviselő-választáson az LMP jelöltjeként kívánt indulni Pest megye 5. számú választókerületben, majd a voksolás előtt visszalépett a DK-s Rónai Sándor javára, aki így sem tudta legyőzni a fideszes Tuzson Bencét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.