Donald Tusk gratulált a Fideszt vegzáló EPP-tagoknak

A néppárt lengyel elnöke egy héttel a hivatalos szakítás után is a magyar üggyel van elfoglalva.

Magyar Nemzet
2021. 03. 25. 11:35
The National Council of the Civic Platform meeting
epa04481413 Former Polish Prime Minister Donald Tusk attends a meeting of the National Council of the Civic Platform (Platforma Obywatelska) in Warsaw, Poland, 08 November 2014. Tusk, a co-founder and chairman of the Civic Platform party, will now become President of the European Council on 01 December 2014. It was announced at an extraordinary EU Council meeting on 30 August 2014, that Tusk would be the next President of the European Council. Tusk submitted his resignation as Polish Prime Minister on 09 September. EPA/JACEK TURCZYK POLAND OUT +++(c) dpa - Bildfunk+++ Fotó: Jacek Turczyk Forrás: dpa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pontosan egy hete már, hogy Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke bejelentette, hogy a magyar kormánypárt elhagyja az Európai Néppártot (EPP). A Fidesz a pártcsalád európai parlamenti frakciójából már hetekkel korábban kilépett, mert a Manfred Weber vezette politikai csoport úgy módosította az alapszabályzatot, hogy immár könnyebben lehessen felfüggeszteni a magyar delegáció munkáját.

Donald Tusk, a néppárt lengyel elnöke egy héttel a hivatalos szakítás után is a magyar üggyel van elfoglalva.

A Twitter-oldalára feltöltött csütörtöki bejegyzésében gratulált azoknak a néppárti tagpártoknak, amelyek „megvédték” az EPP-t a véleménye szerint a Fidesz részéről jövő pusztítással és szabotázzsal szemben. Tusk Manfred Webert is kiemeli a posztban, s emlékeztet a frakció alapszabályzatának a módosítására: szerinte a felszínen eljárásrendi kérdésről van szó, de valójában értékrendi választás történt.

A lengyel politikus – aki nyíltan a Fidesz néppártból való kizárását sürgette – ugyanabban a bejegyzésben a jogállamisági feltételrendszer mellett is újfent kiállt. Mint írja, a tagállamoknak igazságos és pártatlan módon kell elkölteniük az európai forrásokat.

Tusk kirohanásának az apropója, hogy az Európai Parlament csütörtökön ad ultimátumot az Európai Bizottságnak a jogállamisági feltételrendszert illetően. Az ügyről itt írtunk részletesen. A Fidesz távozása óta az EPP első, európai uniós csúcstalálkozót megelőző videokonferenciáját is ma tartják. Utóbbi margóján

Donald Tusk Ursula von der Leyent, valamint az Európai Bizottság vakcinabeszerzését is támogatásáról biztosította.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.