Elégedett a többség az oltási folyamattal

A magyarok 52 százaléka felelősnek tartja Brüsszelt, amiért kevés oltóanyag érkezik Európába – derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb felméréséből, amely azt vizsgálta, hogy a magyarok mennyire elégedettek a hazai oltási folyamattal, illetve mit gondolnak Brüsszel felelősségéről, arról, hogy túl későn ékezett meg túl kevés szérum.

Forrás: Századvég Alapítvány2021. 03. 12. 16:13
null
oltasellenes_kvk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyors ütemben halad a magyar lakosság beoltása a koronavírus ellen, 1,150 millió fő már hozzájutott a védőoltáshoz. Ezzel párhuzamosan egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az Európai Unió vezetése elkésetten és nem kellően hatékonyan reagált a járvány okozta közegészségügyi válsághelyzetre, a brüsszeli bürokrácia túl kevés oltóanyagot rendelt, túl későn.

A Századvég Alapítvány felmérése szerint a magyarok 52 százaléka felelősnek tartja Brüsszelt, amiért kevés oltóanyag érkezik Európába,

ezzel szemben 37 százalékuk úgy gondolja, hogy az Európai Unió nem felelős ezért a problémáért. Fontos kiemelni, hogy egyre több uniós tagállam követi a magyar példát. Sebastian Kurz osztrák kancellár a Bildnek adott interjújában kijelentette, hogy „sem Ausztria, sem Dánia nem kíván kizárólagosan az uniós vakcinastratégiától függeni”, Igor Matovič szlovák miniszterelnök pedig kétmillió Szputnyik V-oltóanyag vásárlását jelentette be. Jens Spahn német egészségügyi miniszter úgy vélte, hogy az orosz és a kínai vakcina segíthet Európának túljutni az oltóanyaghiányon.

Az operatív törzs és az oltási munkacsoport – a járványhelyzet változására tekintettel – az oltási stratégia módosítása mellett döntött annak érdekében, hogy minél több ember kaphassa meg az első védőoltását. Hazánk a brüsszeli beszerzések akadozása miatt 3,5 millió ember oltásához elegendő Szputnyik V- és Sinopharm-vakcinát is lekötött, melyek eddig beérkezett adagjait a regisztrált hatvan év felettiek oltására használták fel. A magyarországi átoltottság február második felétől vált el élesen az uniós átlagtól, és az elmúlt időszakban az európai mezőny élére ugrott. Magyarországon az Európai Unión belül kiemelkedő mértékben növekedett a beoltottak száma és a beadott vakcinák mennyisége, jelenleg Máltával és Dániával együtt állunk az uniós dobogón, lakosságarányosan közel másfélszer annyi vakcinát alkalmazva, mint az EU átlaga.

A magyar oltási stratégia sikerességét a lakosság is érzékeli. A Századvég kutatása rámutat, hogy

a megkérdezettek 58 százaléka elégedett azzal, ahogy eddig a koronavírus elleni oltás folyamata halad Magyarországon.

Az Európai Unió vezetésének minden eszköz rendelkezésére állt ahhoz, hogy tagállamainak elegendő oltóanyaguk legyen, így nehéz az alacsony átoltottsági arányt nem az elhibázott döntések számlájára írni. Még nehezebb azt megindokolni, hogy Brüsszel miért helyez még jelenleg is nyomást azon országokra, amelyek saját hatáskörben gyorsítják fel a vakcinabeszerzést és az oltási programokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.