Elmeorvos szakértő vizsgálja a gödöllői templomgyalázót

A házkutatás során több bizonyítékot is lefoglaltak a rendőrök, a rongáló nem tudta eltüntetni a ruháiról a templomgyalázás nyomait.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 03. 25. 13:42
null
Fotó: Sagyibó Melinda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet információi szerint a bíróság elrendelte az elmeorvosi vizsgálatát annak a két napja már letartóztatásban levő férfinek, aki még március 15-én, baltával szétverve az ajtót jutott be egy gödöllői templomba. A gyanúsított festékkel és égésgyorsítóval okozott tűzzel rongálta meg a templom berendezési tárgyait. Egyhetes hajsza után akadtak a nyomára a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Gödöllői Rendőrkapitányság nyomozói. A házkutatás során több bizonyítékot is lefoglaltak a rendőrök, a rongáló nem tudta eltüntetni a ruháiról a templomgyalázás nyomait.

A baltával tönkretett ajtón kiáramló füst jelezte, hogy valami baj történhetett a gödöllői görögkatolikus templomban. A közeli parókián észlelték először a tüzet, így mire a rendőrség és a tűzoltók kiérkeztek, már eloltották a lángokat, de a tűzvizsgáló szakértők szerint, ha később fedezik fel a füstöt, akár az egész épület fából készült berendezési tárgyai és díszburkolata is lángra kaphatott volna. A nyomok mellett a szakértői vélemények is arra utaltak, hogy egyértelműen szándékos rongálás és gyújtogatás történt, ezért a helyszín biztosítása mellett órákig dolgoztak a bűnügyi technikusok. A templomban talált nyomok, a helyszín és a környék térfigyelő, biztonsági kamerafelvételeinek az elemzése, valamint a rongáló lehetséges érkezési és menekülési útvonalainak a lezárása volt az első lépés, ami az elkövető azonosításához vezetett.

A rongáló meggyújtotta a görögkatolikus templom padjait is
Fotó: Police.hu

A nyomozóknak március 22-én sikerült megtalálniuk a helyi, 28 éves Cs. Róbertet, aki elfogása után nekitámadt az albérletét átvizsgáló rendőröknek, így a zavartan viselkedő férfit meg kellett bilincselni. A nyomozók több olyan tárgyi bizonyítékot is találtak nála, amelyek kétséget kizáróan alátámasztják, hogy ő rongált a templomban: festékes és kormos cipőt, kabátot és farmernadrágot, egy baltát, egy sporttáskát, öngyújtókat, olajos flakonokat foglaltak le.

A szétvert bejárati ajtón kiáramló füstről vették észre a templomban keletkezett tüzet
Fotó: Police.hu

A gyanúsított nem tett vallomást, a rendőrök szerint elfogásakor is tudatmódosító szer hatása alatt állt. Nagy valószínűséggel a bűncselekmény elkövetésekor sem volt tiszta a tudata, ezért a kábítószer-fogyasztás gyanúja miatt az elkövető vérének igazságügyi vegyész szakértői vizsgálatát rendelték el. A nyomozók feltételezése szerint a rongálást előre megtervezhette a gyanúsított. Napnyugta után otthonról két táskával indulva kötött ki a templomnál, a táskába fejszét, égésgyorsítót és festéket pakolt. A bejárati ajtót baltájával bezúzta, majd a sérült falemezeket berúgva jutott be a templomba. A hátsó padokat leöntötte olajjal, majd meggyújtotta azt. Miközben lángra kaptak az ülőhelyek, felrúgott egy állványt, fehér anyaggal öntötte le az ikonosztázt, majd a tűz okozta füst elől kifutott a templomkertbe, és a kerítésen átmászva hagyta el a helyszínt. Tettével két és fél millió forintos kárt okozott. A biztonsági kamerák felvételein jól látszik, hogy nem lopni ment, hiszen nem nyúlt semmihez, nem akart elvinni semmit. Tudatosan, szisztematikusan rombolt, előre megtervezhette, hogyan fogja meggyalázni a templomot.

A házkutatás során előkerült a balta, amivel a gyanúsított szétverte a templom bejárati ajtaját
Fotó: Police.hu

Cs. Róbert ellen a vallási tisztelet tárgya vagy vallási szertartás végzésére szolgáló épület megrongálásával elkövetett rongálás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Gödöllői Rendőrkapitányság. Szökése és elrejtőzése, illetve egy újabb hasonló jellegű bűncselekmény elkövetésének a megakadályozására a bíróság helybenhagyta a nyomozó hatóság indítványát, így letartóztatták a gyanúsítottat. A gyanúsított elfogását végrehajtó nyomozók szerint a férfi viselkedése gyakran változott, nyugodtsága minden ok nélkül váltott zavartságra, ilyenkor a rendőröket is szidalmazta, összefüggéstelenül beszélt, térben és időben is tájékozatlan volt. Emiatt az eljárás során a bizonyításba igazságügyi orvos szakértőket is bevontak, akik a drogfüggőség mellett a férfi elmeállapotát is vizsgálják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.