időjárás 17°C Medárd 2023. június 8.
logo

Félmillió adaggal kevesebb AstraZeneca-vakcina érkezik

Munkatársunktól
2021.03.14. 12:54
Félmillió adaggal kevesebb AstraZeneca-vakcina érkezik

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt, hogy Brüsszel elhibázta a vakcinabeszerzést, ezért volt fontos keleti gyártókkal is megállapodni.

A brit–svéd gyártó félmillióval kevesebb vakcinát szállít hazánkba március–áprilisban a korábban ígértekhez képest Fotó: MTI/AAP/Dan Himbrechts

Lapunk megtudta: a közös uniós beszerzésben érkező AstraZeneca-oltóanyagból ötszázezer dózissal kevesebbet szállítanak az országba március–április hónapban az eredetileg ígért mennyiséghez képest.

A kormányfő a rádióinterjúban utalt rá, hogy a következő időszakban jóval kevesebb oltást szállít hazánkba a brit–svéd gyógyszervállalat. Orbán Viktor néhány százezres mennyiségről beszélt, amely csak késve fog megérkezni. Azt is hangsúlyozta, hogy

a keleti vakcináknak a kínai Sinopharmnak, valamint az orosz Szputnyik V-nek köszönhetően pedig félmillió magyart sikerült beoltani, tehát nagyjából éppen annyi főt, ahány adaggal kevesebb érkezett az AstraZenecától.

A késlekedő szállítmánnyal kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott: „Ez jól mutatja, hogy valami nincs rendben, és ez nem politikai kérdés, vádaskodás, nem az uniós vagy brüsszeli bürokraták iránt érzett ellenszenv, hanem ténykérdés. Ez a helyzet, elszúrták.”

Azt, hogy öt uniós tagállam – Ausztria, Csehország, Szlovénia, Bulgária és Lettország EU-csúcsot hívna össze a vakcinaelosztás miatt, a kormányfő úgy értékelte: osztja az osztrák kancellár véleményét. Valami nem stimmel – fogalmazott annak kapcsán, hogy az volt az eredeti megállapodás: lakosságarányosan fogják a vakcinákat szétosztani, de nem ezt tapasztalják, hiszen van olyan ország, amelyik többet kap, van, amelyik kevesebbet.

Orbán Viktor emlékeztetett: 13 millió nyugati és három és fél millió keleti vakcinával összesen 16,5 millió embernek elég vakcinát rendelt Magyarország, ami a határon túli magyarok beoltását is lehetővé teszi.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.