Felszálló ágban van a járvány harmadik hulláma

Drasztikusan nő a betegek száma, sem az első, sem a második hullám nem produkált ilyen számokat. Éppen ezért március 1-jével módosult az oltási stratégia: minél előbb, minél többen kell megkapják az oltást, hogy húsvétra mindenki átessen az első oltásán, ez április 14-ig fog tartani – mondta György István, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Munkatársunktól
2021. 03. 02. 14:26
null
Müller Cecília hangsúlyozta: a védőoltás fékezheti meg a járványt, ezért arra kér mindenkit, hogy éljen a felajánltott lehetőséggel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon a lakosság beoltottságának aránya európai összehasonlításban a harmadik helyen áll, eddig több mint 721 ezer ember kapta meg az első adag vakcinát, és 252 847 ember a második adagot is. Azonban a járvány rohamos terjedése miatt az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát – közölte György István, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Az országos tiszti főorvos szerint már az első adag oltás is jelentősen csökkenti a súlyos szövődmények kialakulásának kockázatát

A következő héten 479 800 első körös oltás beadása történik meg, valamint 49 180 adag második oltás kerül sor, amellyel összesen 529 ezer oltást végeznek el Magyarországon jövő szerdáig – emelte ki György István.

Felidézte: az oltási folyamat felgyorsításának céljából a háziorvosok hétvégi oltásának ösztönzésére a kormány napi 40-80 ezer forintos díjazást biztosít a beoltott páciensek számának függvényében. Továbbá a Pfizer- és az AstraZeneca-vakcinák második beadásának idejét szakmailag engedett keretek között kitolták. Utóbbi esetében 12 hét, a Pfizer-vakcinánál pedig 35 napos különbséggel történik a második oltás beadása.

Az oltási hét számításáról a szakember elmondta, hogy a vakcinaszállítmány érkezésétől, szerdától szerdáig számítandó. Az e heti oltási tervet ismertetve kifejtette, hogy ma 114 660 Pfizer-vakcina érkezik a kórházi oltópontokra, amelynek minden adagját felhasználják, valamint a héten további 250 ezer Sinopharm-vakcinát szállítanak a háziorvosokhoz. A kórházi oltóponton a hatvan év alatti krónikus betegek oltása folyik, a háziorvosok pedig a hatvanöt év feletti regisztráltak oltását végzik Moderna- és Sinopharm-vakcinákkal.

– Hétvégén egy nagyobb oltási akcióban 74 ezer adag AstraZeneca-vakcina felhasználásával fogják oltani a hatvan év alatti krónikus betegeket az oltópontokon. Az érintetteket SMS-ben fogják értesíteni a részletekről – ismertette az akciót a szakértő.

Müller Cecília, országos tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy a vírusmutációk terjedésének következtében már néhány óra leforgása alatt is súlyos lefolyású megbetegedéssel is találkoztak a klinikai dolgozók. Kiemelte, hogy elsősorban a koronavírus brit mutációja felelős a járvány harmadik hullámának gyors terjedéséért, azonban már a dél-afrikai mutáció is kimutatható volt öt esetben a megbetegedés hátterében.

A tiszti főorvos mindenkit arra kér, hogy hiteles forrásból tájékozódjon és éljen az oltás lehetőségével. Külföldi kutatások eredményeit ismertetve Müller Cecília elmondta: – Angliában a közegészségügyi szolgálat mérése alapján az AstraZeneca első dózisának beadása is jelentős védelmet nyújt a megbetegedés ellen, illetve a súlyos tünetek és szövődmények kialakulásától is megvéd.

– Egy hónappal a vakcina beadását követően annak hatékonysága már eléri a 73 százalékos védelmet, a nyolcvan éven felüliek esetében pedig ugyanezen idő alatt már nyolcvan százalék feletti az eredmény – hangsúlyozta Müller Cecília.

Hozzátette: már az első adag oltás is megelőzi a súlyos szövődmények kialakulását és életet menthet, valamint a Sinopharm készítményével beoltottak közül senki sem került intenzív osztályra és nem történt haláleset az érintettek körében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.