időjárás 37°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Elmarad a szombat reggeli légi parádé, a tűzijátékról holnap délben döntenek

Hadüzenetet kapott a bérszövetségtől Karácsony Gergely

Hertelendy Gábor
2021.03.04. 21:01
Hadüzenetet kapott a bérszövetségtől Karácsony Gergely

Tárgyalásokat kezdeményez a főpolgármesterrel a frissen megalakult bérszövetség annak érdekében, hogy elegendő forrást biztosítson az eddig elmaradt bérfejlesztésre. Miközben Karácsony Gergely a főváros kivéreztetését hangoztatja, az uniós források negyvennégy százaléka jut a budapesti fejlesztésekre, emellett a kormány több mint százmilliárdot ítélt meg csak működésre.

Sürgős bértárgyalást kezdeményez a napokban alakult bérszövetség a fővárossal a budapesti közszolgáltató cégek tulajdonosaként – írta a Pénzcentrum.

A szövetséget olyan szakszervezetek hozták létre, amelyek nem fogadják el, hogy az általuk képviselt dolgozók bérét a főváros nem kívánja emelni.

Egyesített erővel lépnek fel azért, hogy a fővárosi önkormányzat biztosítson forrást az idei bérfejlesztésre.

A megalakulásról levélben tájékoztatták Karácsony Gergely főpolgármestert, azt kérve, hogy

mielőbb kezdődjön érdemi tárgyalás a bérfejlesztésről.

A bérszövetséget a BKV-nál és a Budapesti Közlekedési Központnál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél, a Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt.-nél, a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.-nél, a Fővárosi Kéményseprőipari Nonprofit Kft.-nél és a Budapest Közút Zrt.-nél jelen lévő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 alapította.

A bérszövetség magyarázatot vár Karácsony Gergelytől a bértámogatás ügyében Fotó: Kurucz Árpád

A bérszövetség célja, hogy

a benne részt vevő szervezetek együttes erővel, összehangolt akciókkal hívják fel a figyelmet arra: „a nullaszázalékos ajánlat” egyiküknek sem elfogadható.

A szövetség tagjai „természetesen tisztában vannak” a koronavírus-járvány okozta nehéz gazdasági helyzettel, valamint az önkormányzatokat, így a fővárosi önkormányzatot is sújtó kormányzati intézkedésekkel – írták. Ugyanakkor hozzátették, hogy ezek ellenére sem tekinthetnek el az idei béremeléstől, ezért egyesített erővel kívánnak fellépni.

A szövetség munkájába bekapcsolódott a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete, valamint a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete is – közölték.

A bérszövetség tagjai levelükben azt kérik a fővárosi önkormányzat vezetésétől, hogy mielőbb jelöljön ki képviselőt a tárgyalásra.

A Magyar Nemzet korábban arról értesült, hogy amint megérkezett a novembertől négy hónapra megítélt, egyösszegű bértámogatás a budapesti vendéglátósokhoz,

a fővárosi önkormányzat több munkaadó cég számlájáról százezres, milliós nagyságrendű összegeket emelt le.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke nemrég lapunkkal azt közölte: nagy hiány tátonghat a fővárosi önkormányzat kasszájában, ha arra vetemedett, hogy bármilyen egyeztetés nélkül rátegye a kezét az állami támogatásokra, amit azért kaptak a budapesti vendéglátósok, hogy kitartsanak az újraindulásig és megtarthassák a dolgozóikat. – Felháborító, arcátlanul arrogáns húzás belerúgni a veszteségektől földön fetrengő vállalkozókba és több ezer fővárosi munkavállalóba – jelentette ki az elnök.

Annak ellenére, hogy Karácsony Gergely az önkormányzatok kivéreztetéséről szónokol, a baloldali vezetésű kerületek által elfogadott költségvetésekből kiderül:

abszurd módon minden idők legmagasabb büdzséjéből gazdálkodhatnak a 2021-es évben azok, akik a leghangosabban jajveszékelnek.

Múlt év végén Budapest rendelkezett a legnagyobb pénzeszköz-, illetve értékpapír-állománnyal. Az uniós források negyvennégy százaléka jut a fővárosra, emellett a kormány 116 milliárdot ítélt meg csak működésre. Ez egyharmaddal több, mint tavaly: 2020-ban ez az összeg csak 85 milliárd forint volt. Mi több, Budapest kapja arányaiban a legtöbb forrást az országban. A működés mellett a kormány idén is több mint százmilliárdot biztosít Budapest fejlesztésére.

Ráadásul azáltal, hogy a főpolgármester felgyorsítja a budapesti ingatlanok kiárusítását, márciusig összesen kétmilliárd, az év végéig pedig nyolcmilliárd forintot meghaladó bevételt vár a telkek, épületek eladásából.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.