Hatalmas a felháborodás a Borsos Miklós Emlékmúzeum ügyében

„Megdöbbenve értesültünk a budapesti Borsos Miklós-lakásmúzeum tervezett sorsáról, és csatlakozunk a tiltakozáshoz. Nemzeti kultúránkat és értékeinket érintő intézkedésnek tekintjük a jelenlegi polgármester asszony döntését, és határozottan ellenezzük azt” – írja a Szeben.ro portálon megjelent nyílt levelében a Szebeni Magyarok Egyesülete.

Forrás: szeben.ro2021. 03. 19. 10:13
VÁRADINÉ NASZÁLYI Márta
Budapest, 2018. november 14. Váradiné Naszályi Márta, a Párbeszéd képviselõje sajtótájékoztatót tart a Fõvárosi Közgyûlés ülése elõtt a Városháza dísztermében 2018. november 14-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról beszámoltunk, egyöntetű tiltakozás indult a Budavári Önkormányzatot vezető baloldali polgármester, V. Naszályi Márta döntése ellen, aki mindössze havi 24 ezer forintért adta bérbe az MSZP-közeli Politikatörténeti Intézetnek a Borsos Miklós-múzeumnak helyet adó ingatlant.

„Csatlakozunk a budapesti Borsos Miklós-lakásmúzeum rendeltetésének megváltoztatása elleni tiltakozáshoz, határozottan elítéljük” – írta A híd – Szebeni Magyarok Egyesületének nevében Serfőző Levente elnök, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke.

Gyergyócsomafalva tiltakozása

A Budavári Önkormányzatot vezető baloldali polgármester döntése ellen tiltakozik a Budavári Lakosok Szövetsége, a művészet pártolói, Borsos Miklós tisztelői és számos közéleti ember. A felhíváshoz lehet csatlakozni. Borsos Géza, a Magyarok Világszövetsége védnöki testületének vezetője bevezető soraival alább olvasható a felhívás.

„Fájó szívvel figyeljük tehát, hogy az általunk is mintának tekintett és oly sok közösségi élményt megélt, nemzeti kultúránk részét képező, Borsos Miklósék kedvenc alkotásaival berendezett volt otthonának a működését

hogyan próbálja Váradiné Naszályi Márta I. kerületi polgármester hatalmi eszközökkel ellehetetleníteni, majd felszámolni.

Tettét nemzeti kultúránk, értékeink elleni merényletnek tartjuk, mint ilyet mélységesen elítéljük, és határozottan tiltakozunk ellene!” - írta Borsos Géza, a Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány alapító elnöke.

A budavári lakosok is tiltakoznak

„A Budavári Lakosok Szövetsége egyesület tagjai és a budai Vár önkormányzati képviselője megdöbbenéssel értesültünk a baloldalhoz kötődő Váradiné Naszályi Márta I. kerületi polgármester döntéséről.

A magyar kultúra, különösen az alkotó művészet tisztelőihez és barátaihoz fordulunk, emeljék fel szavukat Váradiné Naszályi Márta polgármester asszony meggyőzésére, hogy változtassa meg döntését, amely a Borsos Miklós lakásmúzeum tragédiáját okozza.

A Borsos Miklós személyéhez kötődő muzeális tárgyak állományvédelme szempontjából sem lényegtelen kérdés, hol vannak a Kogartnál letétbe helyezett régi bútorok, használati tárgyak, a Firenzéből vásárolt reneszánsz képek, a házaspár hangszerei, műtárgyai. Borsos Miklós világhírű szobrászművész személyiségével, mélységesen humanista erkölcsiségével nem tartjuk összeegyeztethetőnek, hogy a lakásmúzeumot a kommunista ideológiát kiszolgáló Párttörténeti Intézet jogutódintézménye, az MSZP-hez kötődő Politikatörténeti Intézet foglalja el.

Rendkívül sajnálatosnak tartjuk, hogy a kerületi polgármester nem tartja alapvető feladatának e különleges emlékhely fenntartását és megőrzését. Sajnálatos, hogy egy olyan intézményt juttat előnyökhöz, amelynek semmi kötődése nincs a kerülethez.

A Borsos Miklós-lakásmúzeumnak kizárólag a Borsos Miklós és felesége, Kéry Ilona életének tanúságtételét, szellemi, erkölcsi hagyatékának bemutatását kell szolgálnia.

Keressük azokat a támogatókat, akik segíteni tudják ügyünket, hogy a döntését megváltoztassa a polgármester asszony” – írta a nyílt levélben Tóth Istvánné, a Budavári Lakosok Szövetsége elnöke és Sándor Péterné önkormányzati képviselő, a Budavári Önkormányzat vári lakosainak képviselője.

A petíciót támogatta többek között:

Langer Gyuláné örökös, Borsos Miklós Baráti Társaság, Sediánszky János elnök, Gyergyócsomafalvi Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány, Borsos Géza kuratóriumi elnök, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke, Böröcz László országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A petíciót IDE KATTINTVA érheti el.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Óriási botrány: havi 24 ezerért adta bérbe a polgármester a budavári múzeumot

Online petíció indult a budavári Borsos Miklós-múzeum felszámolása miatt. Az I. kerületet vezető baloldali polgármester vonja vissza a múzeum felszámolását célzó rendeletet – kéri a Budavári Lakosok Szövetsége, a művészet pártolói és a néhai Borsos Miklós tisztelői.

A Budavári Lakosok Szövetsége tagjai és a budai Vár önkormányzati képviselője megdöbbenéssel értesült a baloldalhoz kötődő Váradiné Naszályi Márta I. kerületi polgármester döntéséről, amit egy személyben hozott meg, a veszélyhelyzetre vonatkozó felhatalmazással.

Birtokunkba jutott a decemberi polgármesteri határozat, amellyel a Budapest I., Úri u. 6. sz. I/12. sz. alatti Borsos Miklós-lakásmúzeumot irodahelyiségnek minősítette az önkormányzat, és pályáztatás nélkül bérbe adta a Politikatörténeti Intézetnek. Az MSZP-hez köthető intézet az irodának átminősített 120 négyzetméteres, Tóth Árpád sétány felé néző lakásért mindössze havi 24 418 Ft bérleti díjat fizet, ami jelentősen alacsonyabb, mint a minimumlakbér.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.