Huszonháromszor próbálkoztak a vakcinacsalók

Ötvenezer forintot ígértek a csalók azoknak, akik banki adataik átadásával jelentkeznek oltásra.

Végh Attila
2021. 03. 23. 11:44
null
Győr, 2021. március 22. Beoltanak egy pácienst a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első adagjával a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban kialakított oltóponton 2021. március 22-én. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig három rendbeli befejezett bűncselekmény, százezer forintos kár és húsz rendbeli csalás kísérletének megvalósítására találtak bizonyítékot a Dombovári Rendőrkapitányság nyomozói abban az ügyben, melyben egy szélhámos banda

koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatosan vert át idős tolnai és baranyai állampolgárokat.

A március 22-én őrizetbe vett gyanúsítottak ellen csalás miatt indult büntetőeljárás, a rendőrök szerint nem kizárt, hogy a négyfős bűnbandának további áldozatai is lehetnek.

Egy dombóvári nő tett bejelentést pár nappal ezelőtt a rendőrségen egy furcsa eset kapcsán. A sértett azt állította, ismeretlen telefonáló kereste meg egy egészségügyi intézmény nevében és azt állította, hogy a helyi önkormányzat extra juttatásokkal igyekszik segíteni az embereken a vírushelyzetben. Azzal próbálta becsapni a kiszemelt áldozatot, hogy

ha nála, soron kívül jelentkezik a koronavírus elleni oltásra, akkor ötvenezer forintos önkormányzati támogatást kap.

Fotó: Police.hu

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint az ismeretlen telefonáló azt közölte a sértettel, hogy ehhez nem kell mást tennie, mint a bankszámla- és bankkártyaadatait összekészítenie és egy borítékba tennie. Ezt követően, hogy a személyes kontaktus kerülésével is csökkentsék a fertőzés veszélyét, a borítékot ki kell dobnia az ablakon, melyet a hivatal munkatársai elvisznek. Az asszony hitt a csalóknak, az iratait még a beszélgetés közben összeszedte, azonban a hívás váratlanul megszakadt.

A nő adatai így nem kerültek idegenek kezébe. Az esetről rokonaival történő beszélgetés után tett bejelentést a rendőrségen, amikor már rájött, több gyanús eleme is volt a vakcinával kapcsolatos jutalomnak. A dombóvári nyomozóknak nem volt újdonság a csalásról szóló értesítés,

márciusban több tucat, ehhez hasonló tartalmú bejelentés érkezett már a Dombóvári Rendőrkapitányságra.

Három esetben a sértettek át is adták adataikat a csalóknak, akik ezután több százezer forinttal károsították meg őket a bankkártyák adatainak felhasználásával megvalósított internetes vásárlásokkal, befizetésekkel.

A nyomozók kutatómunkájának és a bejelentések eredményeként a dombóvári rendőröknek négy embert sikerült beazonosítaniuk, majd elfogniuk. A csalásokat egy 26 éves pécsi férfi és 25 éves élettársa, valamint egy 33 éves hegyhátmaróci lakos és 35 éves felesége követte el. A rendőrök eddig háromrendbeli csalás bűntett és húsz rendbeli csalás bűntett kísérletének elkövetésével gyanúsították meg őket, a Tolna Megyei Bíróság pedig elrendelte előzetes letartóztatásukat.

A rendőrség szerint több áldozata is lehetett a bandának, ezért keresik a környékbeli, közeli településeken élőket is, akik kaptak hasonló telefonhívást, és ötvenezer forintos ajánlatot.

A rendőrség kéri, ne adjunk meg semmiféle személyes és banki adatot senkinek sem,

még ha a veszélyhelyzetre hivatkozik is, vagy az oltakozással kapcsolatosan keresnének fel minket. A koronavírus elleni vakcinákat és az oltások időpontját központilag kezelik, a Vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet regisztrálni, a sorrenddel kapcsolatosan kizárólag az oltópontok kórházi orvosai és a háziorvosok adnak felvilágosítást, akik semmilyen esetben nem kérnek el személyes banki adatokat. A koronavírus elleni vakcina ingyenes, ugyanakkor jutalom sem jár annak, aki bármilyen vakcina beadatására jelentkezne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.