Külön oltópontot alakít ki a várandós nőknek a Semmelweis Egyetem

A várandós kismamák és szoptató édesanyák Merkely Béla rektor utasítása szerint soron kívül kapják meg a koronavírus elleni oltást. Az érintettek a Pfizer- és a Moderna-vakcinákkal már biztosan olthatók.

Magyar Nemzet
2021. 03. 27. 10:52
Pregnant woman on utltrasonographic examination at hospital
Pregnant woman on utltrasonographic examination at hospital.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Extra oltópontot hoz létre a várandós és szoptató kismamák számára a Semmelweis Egyetem. Az intézmény honlapján arról írnak, hogy

a kismamák a második vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülést követően.

Utóbbi halasztására azért van szükség, mert a második vakcina beadása után erősebben jelenhetnek meg az oltási reakciók – tették hozzá.

A szoptató édesanyák az előírások szerint bármikor felvehetik az első oltást, majd öt héttel később az ismétlő vakcinát.

A közleményben kitértek arra is, hogy a várandósokat a háziorvosok és a nőgyógyászok utalhatják be az oltópontokra,

a Semmelweis Egyetem szombattól extra oltópontot alakít ki számukra, ahol Merkely Béla rektor, valamint a Klinikai Központot vezető Szabó Attila utasítása szerint soron kívül kapják meg a vakcinát.

Kiemelték: a Pfizer- és a Moderna-vakcinákkal már biztosan olthatók a kismamák, a várandós kérésére és kezelőorvosának kockázat-előny értékelése alapján. Jelezték ugyanakkor hogy az oltásnak mindenképp előfeltétele a vakcinainfo.gov.hu felületen való regisztráció.

Ismert, a szülészeti-nőgyógyászati szakmai tagozat, a szülészeti-nőgyógyászati klinikák vezetői, valamint a négy orvosképző egyetem klinikai járványelemző munkacsoportjának véleménye alapján március 26-án engedélyezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a várandósok koronavírus elleni oltását.

Müller Cecília országos tiszti főorvos korábban az operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta: bár a várandósok oltása kapcsán még tartanak a klinikai vizsgálatok, azonban a tudományos tapasztalatok alapján elmondható, hogy eddig

nem bizonyosodott be magzatkárosító hatás, illetve fejlődési rendellenesség

a kismamáknak beadott oltások után. A várandósok védőoltását indokolja, hogy körükben

magasabb a fertőzés súlyos lefolyásának kockázata és nagyobb a rizikója a különböző terhességi szövődményeknek is.

Merkely Béla professzor az M1 Ma este című műsorában ezzel kapcsolatban elárulta, hogy a Semmelweis Egyetem klinikáján az első hullámban 38 kismamát kezeltek, közülük hárman lélegeztetőgépre kerültek, a harmadik hullámban pedig eddig 33 várandós anya feküdt náluk, akik közül hat szorult intenzív kezelésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.