Már a választás után kialakult a feszültség Szigetszentmiklóson

„Én nem generálom a feszültséget, én az elszenvedője vagyok” – mondta videóinterjújában Jószai Attila, Szigetszentmiklós DK-s alpolgármestere, akit a baloldali támogatottságú polgármester januárban mozdított el posztjáról. Jószai beszélt arról is, hogy a városvezetésben szakmai munka helyett személyeskedés zajlik.

Kerékgyártó György
Forrás: HAHO TV2021. 03. 17. 10:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először szólalt meg februári felmentése óta Jószai Attila, Szigetszentmiklós DK-s alpolgármestere. Mint azt a Magyar Nemzet megírta, Nagy János polgármester, akit a szivárványkoalíció juttatott mandátumához, annak ellenére mentette fel váratlanul tisztségéből Jószait, hogy a DK-s kommunikációs szakember a választási kampányban a legfőbb tanácsadója volt. A felmentést a polgármester gazdasági intézkedésként értékelte, amelynek enyhítenie kellene a város költségvetési nehézségein. Ezt a magyarázatot azonban az első pillanattól kétségessé tette, hogy Jószai és Nagy között köztudomásúan hosszú ideje egyre nőtt a feszültség.

Jószai Attila a HAHO TV-nek adott interjújában elmondja, hogy ez a feszültség gyakorlatilag a választási küzdelem pillanatától megvan közte és a polgármester között. A DK-s politikus ugyan elzárkózik az okok kifejtésétől, de ismert, hogy Nagy a polgármesteri székbe ülve Halásztelek megbukott MSZP-s polgármesterét, Szentgyörgyi Józsefet vette maga mellé kabinetfőnöknek, ami számos vitára adott okot. Ezek közül az egyik 2020 őszén zajlott, és azért emlékezetes, mert a vita hevében a városházi nagyterem asztalának üveglapja is eltörött. Erről hónapokig keringtek mendemondák, mire Lupa János jobbikos képviselő idén tavasszal magára vállalta a rongálást és meg is térítette a kárt. Jószai szerint viszont hiba volt erről nyilatkozni, ez bénítólag hatott a frakciómunkára.

Az az állítás, hogy feszültség nem csak Jószai és Nagy között van, gyakran előbukkan az interjúban.

Tanulságos a Jobbik szerepe is ebben a recsegő-ropogó koalícióban. Az interjúban Jószai kifejti: mivel a választási készülődés időszakában Szigetszentmiklóson megszűnt a Jobbik szervezete, az ő ötletére keresték meg Nagy Jánossal együtt Lupa Jánost Szigethalmon, és hívták a negyvenezres városba. Ez azért érdekes, mert Lupa Jószait a leváltás kapcsán nemrég úgy jellemezte, hogy ő a „romlásnak indult szem krumpli a zsákban”, amelyet ha nem távolítanak el, akkor megromlik a zsák teljes tartalma.

Fontos kiemelni még Jószai Attila nyilatkozatából azt, hogy közlése szerint annak idején támogatta Nagy János polgármesteri jelölését, de ezzel nem értett egyet a független Orosz László, az LMP-s Jaksa-Ladányi Emma, valamint a Momentum helyi szervezete. Utóbbiak Jószait jelölték volna, aki azonban a szakmai munkával kívánt foglalkozni. Nagy jelölését végül az LMP jóváhagyása szentesítette.

A DK-s alpolgármester elárulta, hogy januári elbocsátása után ő is kérte a kormányhivatalt a döntés törvényességének kivizsgálására.

Jószai elmondja azt is, amit korábban csak informálisan lehetett tudni: többször kért a jegyzőtől és a polgármestertől tájékoztatást arról, érkezett-e törvényességi felhívás a kérelemmel kapcsolatban. Egyszer sem kapott azonban választ, végül a kormányhivatal adott tájékoztatást. Mint elhangzik, a kormányhivatal a törvénytelenséget megállapította, mivel azonban nem szankcionálhat, az ügyet automatikusan a bíróságnak továbbítja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.